Tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,27, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar ile birlikte memur ve emekli zamları da netleşti.
 
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyonu ile Yıllık enflasyon oranı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,27, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar ile birlikte uzun süredir beklenen zam oranlarıda beklendi.  Memur ve Emekliler bu oran üzerine eklenecek refah payı ile emekli olacak.
 
 
Önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 25,87 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 79,83 ile konut oldu.Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -4,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,91 ile sağlık oldu.2022 yılı Aralık ayında, endekste kapsanan 144 temel başlıktan 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 9 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 111 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,93 olarak gerçekleşti.


ENAG VE İTO ENFLASYONU DAHA YÜKSEK HESAPLADI
 
Reuters anketinde ekonomistlerin beklentisi, aralıkta aylık enflasyonun yüzde 2,7, yıllık enflasyonun yüzde 66,8 olması yönündeydi.Anadolu Ajansı anketinde aralık enflasyonu için aylık beklenti yüzde 2,61, yıllık beklenti yüzde 66,59 idi.Geçen sene aralık ayında aylık enflasyon kur artışı nedeniyle yüzde 13,58 olmuş. Bu sene baz etkisiyle aralıkta enflasyonda sert düşüş bekleniyordu ancak düşüş, ekonomistlerin beklentilerinden fazla oldu.
TÜİK’e göre tüketici fiyatları kasımda aylık yüzde 2,88, yıllık yüzde 84,39 artmıştı.Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan aralık enflasyonu ise aylık yüzde 5,18, yıllık yüzde 137,55 oldu.İstanbul Ticaret Odası (İTO), aralıkta İstanbul’da perakende fiyatların aylık yüzde 2,94, yıllık yüzde 92,97 oranında arttığını açıklamıştı.Türk-İş, aralık ayında açlık sınırının (mutfak enflasyonu) yüzde 4,41 oranında arttığını açıklamıştı.
 
Maaş Zamları Netleşti
Enflasyon verisinin açıklanmasıyla, memur ve emeklilerin alacağı zam oranı belli oldu.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın son enflasyon verileriyle birlikte memur ve emeklilerin 6 aylık aylık enflasyon farkı da belli oldu. TÜİK, enflasyonun aralıkta TÜFE'de yüzde 1,18 arttığını, 2022'nin tamamında yüzde 64,27 olarak gerçekleştiğini açıkladı.Son 6 aylık enflasyon yüzde 15,39 oldu.Ancak bu rakamlar memur ve emekliler için nihai zam oranları değil.Memur ve emeklilere verilecek refah payı sonrası zam oranı kesinleşecek.Gözler şimdi refah payı açıklamasına çevrildi.Rakamın netleşmesine kısa bir süre kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamada bulundu. Erdoğan, "Ülkemizin zenginliğini çalışanlar başta milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla yapacağız" ifadelerini kulanmıştı.
 
 
2023 Enflasyon Beklentisi ?
 
Tüm Türkiye nefesini tutmuş 3 Ocak’ta açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamlarını beklerken ekonomistlerin beklentileri netleşti. Buna göre 2022’nin son ayı için enflasyonun aylık bazda yüzde 2,58 artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan ekonomistlerin 2023 yıl sonu dolar/TL kuru için beklentileri de açıklandı. Buna göre dolar/TL kurunun gelecek yılın sonunda 21,44 olabileceği öngörülüyor. Bu rakamalrın olabilmesi için Türkiye’nin ilk 6 ay enflasyon verilerinin aynı hızda düşmesi ve ya sabit kalması bekleniyor.
 
İbrahim Akın Kazancı