Milyonların gözü kulağı yarın asgari ücret için gerçekleştirilecek 3. toplantıya çevrildi. Kritik toplantı öncesinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den yeni açıklamalar geldi.Dün konuşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun  uzlaşmaya varmasını dilediklerini hatırlatan Bakan Bilgin, konuşmasında şunları kaydetti; "Yarın asgari ücret toplantısı var toplantıdan sonra uzlaşmaya varacağımızı daha önce dile getirdim. Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki bir beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz.’Yanında eleman çalıştıran esnafa da sordum doğrudan doğruya çalışan çocuklara da sordum. Tabii çalışanların daha fazla beklentileri var. Esnafta ödeyebileceğimiz bir şey yapın iş yerimiz açık kalsın diyor. Burada enflasyonist ortamda Türkiye'nin çalışanlarının rahat edebileceği, rahat nefes alabileceği, enflasyonun baskısından kurtulmayı hissettikleri bir rakam olmasını ümit ediyorum."diye ifade etti.
 
Konuşulan En Düşük Rakam; Net 7 bin 785 lira
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşmış, ankette işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerdekilerin  2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer verilmişti. Ancak asgari ücretliler bu rakamları yetersiz buluyor. Kamuoyunda en az yüzde 50 zam beklentisi oluşurken, kulislerde asgari ücretin 8 bin ile 8 bin 500 lira arasına çıkarılacağı konuşuluyor. İYİ Parti asgari ücret için 9 bin 600 TL rakamını dile getirirken, CHP'den ise 10 bin lira teklifi gelmişti.
 
 TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine değinilirken 7 bin 785 TL rakamının "kırmızı çizgi" olduğunu vurgulayarak "Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" demiş ve "Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor" diye eklemişti.
 
Masadaki diğer formül ise temmuzdaki artışın yıllık enflasyona tamamlanması. Asgari ücrete temmuzda yüzde 30 zam yapılmıştı. Buna göre, formülün uygulanması durumunda asgari ücrete uygulanacak zam oranı yüzde 40 olacak. Asgari ücrete en az yüzde 40 oranında zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu rakama 10 puanlık refah payı da eklenerek zam oranının yüzde 50'yi bulabileceği konuşuluyor.
 
Vatandaşın Beklentisi 8500 ile 9500 TL Arası
 
Toplumda anketlerin ötesinde milletin büyük kısmınında, enflayonun yüksek çıkması ve üzerine eklenecek refah payı ile maaş fiyatlarında yaşanan artışın daha yukarı yönlü olacağı bekleniyor. Burada eğer bir vergi düzenlemesine girilir ise bu rakamın daha da yukarı yöne gidebileceği ifade ediliyor. Beklenen en yüksek tahmin ise 10 bin TL, onun üzerinde bi rakam olması beklenmiyor.
 
 
 
Murat Yüksel