Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının düştüğünü açıklarken Türkiye’de gıda enflasyonu önceki gün yüzde 102.55 olarak açıklandı. Enflasyonda en çok fiyat artışının ulaştırmada olması ise sanayici ve çiftçiyi endişelendiriyor. Zamların durmayacağını belirten sektör temsilcileri gübreden elektriğe her alanda fiyat artışlarının sürdüğünü kış aylarının daha zor geçeceğini savunuyor.
 
Enflasyon verileri ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı. Rapora göre, kasımda önceki aya kıyasla yıllık tüketici enflasyonuna katkı gıdada 0,87 puan artarken, temel malda 0,98 puan, enerjide 0,93 puan ve hizmette 0,09 puan azaldı. Bu kapsamda tüketici yıllık enflasyonundaki gerilemeyi enerji ve temel mal grupları sürüklerken, aylık bazda gıda grubu fiyat gelişmeleri öne çıktı.
 
 
PEYNİR ETLE YARIŞIYOR
 
Bazı gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları ise sık sık gündeme geliyor. Son dönemlerde adı zamlarla en fazla anılan gıda ürünü kaşar peynir oldu. Kaşar peynirinin fiyatı neredeyse etle yarışıyor. Kuşbaşı etin kilosu 150 liraya satılırken, kaşarın kilosu bazı marketlerde 200 liraya kadar çıkmış durumda. Öte yandan pirinç gibi Türk mutfağında en fazla kullanılan ürün olan pirincin fiyatı ise son bir yılda yüzde 145 oranında zamlandı. Süte yüzde 162 oranında zam gelirken, makarna ve süt ürünlerine gelen yüksek zamlarda da gözle görülen bir artış söz konusu oldu
 
SEBZE MEYVE FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
 
Gıda grubunda yıllık enflasyon kasımda 3,50 puan yükselerek yüzde 102,55'e kadar çıktı. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 5 puan artış yaşayarak yüzde 97,24 olarak kaydedildi. İşlenmiş gıdada ise 2,03 puan yükselişle yüzde 107,35 olarak gerçekleşti.
 
PATATESDEKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ
 
Bu dönemde işlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişin hızlandığına işaret etti. Diğer işlenmemiş gıda kaleminde başta süt fiyatları olmak üzere pirinç, patates ve bakliyat fiyatlarındaki artışlar dikkati çekti. Patates fiyatlarındaki artış yüzde yüzü geride bırakarak yüzde 131 olarak kaydedildi.İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 5,86'lık artışta çiğ süt fiyatlarının yansımalarının izlendiği peynir ve diğer süt ürünleri başta olmak üzere, ekmek-tahıllar, katı-sıvı yağlar, alkolsüz içecekler ile konserve sebze ürünlerinin etkisi öne çıktı.
 
 
Gıda Fiyatları Düşecek mi?
 
Herkesin merak ettiği gıda fiyatlarının ne zaman düşeceği sorusu, uzmanlara göre b u rakamların düşmesi için, üretim enflasyonun düşmesi gerekiyor. Enerji piyasasında gerçekleşecek girdi maliyetlerinin döviz kuru ile birlikte hareket edilirse, o zaman düşme ihtimalinin olması bekleniyor.
 
İbrahim Akın Kazancı