Piyasada bozuk para nerdeyse buharlaştı.Sebebi ise 85 TL Değerinde karşık 2 Kg Madeni para’nın 242TL hurda değeri olması paraların hurda değerine satılmasına neden oluyor.
 
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkalede’de son haftalarda madeni para bulamayan esnaf, para üstü verirken zorlanıyor. Çoğu zaman vatandaşa bozuk paranız var mı? diye soran esnaf, onlarda da hayır yanıtını alınca, para üstünü veriken ne yapacağını şaşırıyor. Bazen esnaf vatandaşa eksik veremeyeceği için kendi ürününü ucuza satıyor. Bazen  esnaf 3- 4 TL’Lik ürünlerin yerine tam kağıt paralı ödenecek şekilde fiyat belirliyor. Her türlü vatandaş sıkıntıya düşüyor. Peki ama piyasada madeni para neden azaldı. En büyük sebebi madeni paranın halk tabiri ile işportaya,hurdaya düşmesi, yani satılması, evet şaşırtıcı bir şey gibi gelmekle beraber bozuk para satılıyor. 85 TL Değerinde karşık 2 KG Madeni para 242TL hurda değeri edince piyasada madeni para kalmadı. Hurdacılara satılan kg olarak fiyatlanan madeni para, piyasada bozuk paranın kalmamasına, alışverişlerin ise para üstü ile sıkıntıya düşmesine sebep oldu.
 
Madeni Para Nasıl Değersizleşti ?
 
Başta Döviz kurunda son 2 yılda  yaşanan yükseliş ile birlkte, çeşitli madenlerin fiyatları arttı. Özellikle madeni paraların yapıldığı  nikel, tunç alüminyum,  bakır  gibi madenlerin fiyatlarının artması madeni paraların  üretim maliyetlerinin artmasına neden oldu. Bu da, paranın kendi ürün değerinin sembol değerinden yüksek olmasına bunun da, TL’nin değer kaybının net şekilde piyasa yaşandığının göstergesi oldu.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI