Domates fiyatları geçtiğimiz ay 9 ile 13 TL arasında değişen fiyatlar, tekrar 25 TL seviyesine çıktı. Önümüzdeki haftalardan itibaren bu fiyatların önce 30 TL bandında, ardından kış aylarına girlmesi ile 40 TL’yi bulması bekleniyor. Özellike geçtiğiz ay kış için domates rendesi ve konservelerini yapanlar önümüzdeki aylar marketten alışveriş yapmalarına karşı karlı duruma geldiler.
 
Kışın 5O TL olması tahminleri doğru çıkacak gibi
 
Domates fiyatlarının, önümüzdeki  süreçte daha da artması bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda bunun tahminini ilk defa Bloomberg HT'de Tarım-Analiz programına konuk olan Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, geçen sezon maliyetlerin 3 kat arttığı bir ortamda üretici satış fiyatlarının iki kat arttığını ifade ederek söylemişti, “Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum. Aralık-Nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak”  demişti.
 
Salça Fiyatları da Arttı
 
Sadece domates değil, domates ile elde edilen salça, sos ve kahvaltılık her türlü üründe artış yaşandı. Bunda birinci sebep enerji fiyatlarındaki artış ile üretim maliyetlerinde yaşanan artış olarak gösteriliyor. Yarım kiloluk bir domates salçası ortalama 50 TL Oldu. Buda kg salçanın 100 TL’ye yaklaştığını, geçtiğimiz ay bu salçayı evde yaapnların ise bu paraya 4 kg elde ettiğini hesaba katınca konserve salça yapanların bile kazançlı bir yatırım yaptığını gösterdi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı