Önümüzdeki Perşembe Para Politikası Kurulu ardından beklenen Merkez Bankası politika faizinin ne olacağı merakla bekleniyor. Faizlerin uzmanların tahminlerine göre düşmesi bekelniyor.24 Kasım  Perşembe günü faiz kararını açıklayacak Merkez Bankası faiz kararında, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Faiz inşallah tek haneli rakama inecek." diyerek sinyal vermesi ile uzmanlar tarafıdnan gerçekleşen anketlerde 150 baz puan indirim beklentisi çıktı.Merkez Bankası ağustos, eylül ve ekim aylarında yüzde 85'i aşan enflasyon ve devam etmekte olan küresel sıkılaşma döngüsüne rağmen politika faizinde indirime giderek yüzde 10.5 seviyesine çekmiş ve gerekçe olarak ekonomide ivme kaybını göstermişti.
 
Geçtiğimiz haftalarda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz konusunda yaptığı açıklamalarda yıl sonuna kadar tek haneye indirilmesi yönünde hedeflerinin olduğunu belirterek "Faiz inşallah tek haneli rakama inecek." demişti.Ulusal haber ajansı Reuters’ın anketine katılan 14 ekonomistin tamamı ise Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin 150 baz puan indirileceği görüşünde. Katılımcıların tahminlerinin büyük çoğunluğuna göre TCMB bir haftalık repo faizindeki aylardır devam eden indirim döngüsünü sonlandıracak ve yılı yüzde 9 faiz ile tamamlayacak.
 
Kredi Faizleri Düşer Mi?
Ençok merak edilen nokta da, Politika faizlerinin piyasa faizleri üzerinde etkisi, Merkez Bankası faiz indirmesine rağmen, bankalar kredi kullanırken vatandaşlara 1.20 ile 1.90 arasındaki seviyelerde kredi veriyor bu da, reel faizin 14- 22 arasında değişken bir faiz sklaası yapıyor. En yüksek faiz özel bankalarda, en düşük faiz bankalara kamu bankaları olurken, kamu bankaları sadece maaşlı müşterilerine kredi verirken, özel bankalar ise yüksek faiz olduğundan müşteri çevresini geniş tutuyor.
 
Devletin Kredi Faizlerine de Düzenlemesi Bekleniyor
 
Devlet yetkilileri tarafından bankara yönelik, faiz politikalarını gözden geçirip, düşük faizli kredi kullanıdırma mesajlarına bazı bankalar kampanyalar ile cevap veriyor. Ama vatandaşlar tarafından yeterli bulunmuyor. Nedeni ise ya istenilen para verilmiyor, ya faizler değişkenlik gösteriyor. Bununla ilgili son faiz kararı ardından, tek haneyed üşen politika faizinin artık piyasa faizini de bir miktar düşürmesi bekleniyor.
 
 
Mine Yel