Eğitim sendikalarının tamamı tarafından karşı çıkılan Öğretmenlik Meslek Kanunundaki Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı önümüzdeki cumartesi günü yapılacağını hatırlatarak değerlendirme yapan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar; ''Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, ÖMK’ye yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkamakta ve bildiğini okumaya devam etmektedir.''dedi.
 
Eğitim Sendikalarının karşı öıktığı Öğretmenlil Meslek Kanununda yer alan, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım cumartesi günü yapılacak.Sendikalarının tüm eylem ve karşı çıkmalarına rağmen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım Cumartesi Günü Yapılacak. Yapılacak sınav hakkında konuşan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımuslar kanunun iptaline yönelik mücadelelerin devam edecekleri ifade ederek hafta sonu yapılacak olan sınavlarda sınava giren öğretmenlerin arkadaşı olan öğretmenler tarafından gözlenecek olmasının içler acısı bir durum olduğunu ifade etti.
 
''Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir''
 
Şubat ayında yürürülüğe giren 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve ardından çıkarılan “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği” Anayasa’ya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel  Kanunu’na aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle yoğun tepki çekmiş eğitim sendikaları yasanın geri çekilmesi için basın açıklamaları ve eylemler gerçekleştirmişti. Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları sınavı konusunda değerlendirme yapan Eğitim sen Çanakkale şube başkanı Yasin Hacımusalar “Eğitim Sen olarak gündeme geldiği ilk günden itibaren yaptığımız eylem ve etkinliklerde AYM gündemindeki düzenlemenin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin  ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu ifade etmiştik. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, ÖMK’ye yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkamakta ve bildiğini okumaya devam etmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesi, yasalaşmasının hemen ardından ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmış ve AYM konuyu ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almıştır. Benzer bir şekilde ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle sendikamız tarafından Danıştay’a dava açılmıştır. Açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir.” dedi.
 
''Öğretmenlerin ağzından dinlemesi gerekirdi''
 
Hacımusalar değerlendirmesinin devamında kanunun yürürlükten çekilmemesi ve kariyer basamakları sınavı ile ileride yaşanabilecek sorunları yüz yüze aktarma taleplerinin de karşılık görmediğini belirterek “Öğretmenlik Meslek Kanunu iler ilgili Anayasa mahkemesi görüşmesinde Aralık ayının ilk haftasında 3 eğitim sendikasını dinleme kararı aldı. Fakat buna rahmen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım Cumartesi günü yapılacak. Bu sınav ile ilgili olarak bir bugüne kadar itirazlarımızı gerçekleştirdik. Ayrıca geçen hafta 15 sendika 16 Kasım için Milli Eğitim Bakanlığından, durumu özetleyen ve öğretmenlerin kaygılarını dile getiren yüz yüze görüşme talebinde bulunulmuştu. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı bu görüşme talebini dikkate almadı. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ileride yaşanabilecek sorunları ile ilgili öğretmenlerin ağzından dinlemesi gerekirdi.” dedi.
 
''Bir çok öğretmende yapılacak sınavda gözetmen olarak görev almak istemedi'
 
“Şu an geldiğimiz noktada ise içler acısı bir duruma doğru gidiyoruz'' diye sözlerine devam eden Hacımusalar; ''Kariyer Basamakları sınavına yaklaşık 600 bin öğretmen girecek. Öğretmenlik mesleğinde 10 yılını doldurmayan ve öğretmenlik kariyer basamakları sınavına itiraz ettiği için başvuru yapmayan  öğretmenler bu sınav esnasında sınava giren öğretmen arkadaşlarını gözlemlemek için görevlendiriliyor. Bu çok önemli. Yapılacak olan sınavda görevlendirilen öğretmenler sınav da öğretmen arkadaşlarına gözetmenlik yapacaklar bu içler acısı bir durum. Ayrıca bir çok öğretmende yapılacak sınavda gözetmen olarak görev almak istemedi. Buna rahmen önceki gün, Milli Eğitim Müdürlükleri buna Çanakkale’de dahil zorunlu olarak görevlendirildiler çünkü sınavda görev almak için başvuru olmadı. Buda ayrı bir sıkıntı.” dedi.
 
''Gereksiz ve öğretmenleri yoran bir sınav ile karşı karşıyayız''
 
''nereden bakarsanız bakın nereden tutarsanız tutun elinizde kalacak bir kanun'' diyen Hacımusalar; “Biz Anayasa Mahkemesinin Aralık Ayının ilk haftasında sendikalar ile görüşmesi esnasında bu kanunun büyük bölümünü iptal edeceğini düşünüyoruz. Buna rahmen bu sınavın yapılması bir zafiyetin ürünü olarak ortaya çıkacak.  Zaten bizim baştan beride itirazımız şuydu, bu sınava öğretmenler ekonomik durumlarını güçlendirmek için giriyor. Sonuçta ayrıştıran, ötekileştiren, iş barışını bozan, aynı ortamda aynı işi yapan eğitim çalışanların ayrı ücretlendirilmesi ciddi anlamda eğitim çalışanları açısında ciddi sıkıntı. Yapılacak sınav öğretmenin başarısı ölçen bir sınav değil. Yapılacak sınavda alan ile ilgili sorularda yok. Asıl bizim pedagojik alan ile ilgili soruları değil, bunun dışında mesleğimiz ile ilgili olmayan birçok sorular ile ilgili karşı karşıya kalacak öğretmenler. Öğretmenlik Meslek kanununu, nereden bakarsanız bakın nereden tutarsanız tutun elinizde kalacak bir kanun olarak görüyoruz. Şu anda öğretmenler aşırı bir stres içerisinde. Öğretmenler bir haftalık tatili ağızlarının tadı ile geçiremediler. Çünkü bu sınava odaklandılar. Kaygıları ve endişeleri çok yüksek. Gereksiz ve öğretmenleri yoran bir sınav ile karşı karşıyayız.” dedi.
 
Mine Yel