Peki ortalama olarak maaş zamları ne olacak, emekli ve memur kenti olan çanakakale’de vatandaşlar maaş zammını merakla bekliyor.
 
Geçtiğimiz hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflayon rakamları ile yıllık enflayon yüzde 85’i geçti, bir çok vatandaşın enflayon beklentisi bu rakamın yüzde yüz olacağı yönünde, fakat hissedilen bunun  da üzerinde bir rakam durumunda, Çanakkale’de yer alan çok sayıda memur ve emekli vatandaş bu rakamlardan en az düzeyde etkilenmek için yapılacak zamları bekleniyor. Bu zamlar yıllık enflasyona göre yapılacak ama, enflayon rakamlarının çok üzerinde hissedilen bir hayat pahalılığı olduğu için bu rakamların üzerinde bir zam yapılması bekleniyor.
 
Emekli Olan Vatandaş Kirada Oturamıyor !
 
Tek başına  emekli maaşı alan bir kişinin Çanakkale’de tek başına kira ödemesi şuanda pek mğmkün görülmüyor. Yeni kiraya çıkan birisi en az 3500 TL ile başlayan evlereden birisin eçıkınca, faturalar ile birlikte en az 4000 TL vermesi gerekiyor. Bu rakamda bize o emeklinin kira dışında hiçbir harcamasının olmamaıs gerektiğini gösteriyor.
 
 
Yani Memurlar, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamı zam oranında kritik önem taşıyor. Memurlar ve memur emeklileri bu rakama göre enflasyon farkı almaya hak kazanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon oranı kadar yeni yılda zam alıyor. Verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ekim ayında yüzde 3.54 artarken, yıllık bazda artış yüzde 85.51'i buldu. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan dört aylık dönemde enflasyon yüzde 10.84 olarak gerçekleşti.



MEMURLAR NE KADAR ZAM ALACAK?
 
Bu rakama göre memur ve memur emeklileri yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ek olarak en az yüzde 3,84'lük enflasyon farkına hak kazandı.Yeni yılda memurlar yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı alacak.Dört aylık rakamlara göre memurun ocak ayı zammı enflasyon farkıyla birlikte toplam yüzde 11.84 olacak.Son iki aylık veriyle birlikte kesin zam oranı netleşecek.
 
SSK EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?
 
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir enflasyon oranında zam alıyorlar. Emekliler için dört aylık verilere göre şimdiden yüzde 10.84'lük zam imkanı oluştu.Kasım ve aralık verileriyle birlikte emeklilerin kesin zam oranı netleşecek.Kasım enflasyonu 5 Aralık 2022, aralık enflasyonu ise 3 Ocak'ta açıklanacak.
 
Arzu Baladur