Festival’deki Fethi Kayaalp Büyük Ödülü’nü Meksikalı yönetmen Sergi Pedro Ros’un Yaqui Kabilesi direnişini anlattığı ‘Yo’eme Labirenti’ filmi kazandı.
 
Bu sene 9’uncusu yapılan Bozcaada Ekolojik Festivali’nde toplam 4 kategoride, 53 film gösterildi. 101 ülkeden bini aşkın filmin başvurduğu ekoloji festivalinde Ana Yarışma kategorisinde 14 film yarıştı. Kapanış töreninde konuşan Festival Yönetmeni Petra Holzer, “Senenin büyük bir kısmında ve son dört ay aralıksız çalışırken; son bir ay da tüm ekip son ayrıntıları hazırlarken sizleri görebiliyordum. Yorumlarınızla daha da güçlenen bir his bu; kameralarınızın arkasında, kurgu yaptığınız bilgisayarların arkasında sizleri görebildiğime inanıyorum. Galiba bu nedenle burada bir hayli mutlu insan oluyor. Seçtiğimiz filmler Andres’in de söylediği gibi ‘birbiriyle konuşuyor‘. Bizler de öyle, birbirimizle konuşuyoruz, gerçekten konuşuyoruz” dedi.
 
Ana Yarışma kategorisinde Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü’nü ‘Yo’eme Labirenti’ filmi kazandı. İkincilik Ödülü olan Madam Melpho ödülünü ise Brezilya yapımı ‘Edna’ filmi aldı.  Jüri Özel Mansiyonu kazanan film ise Almanya ve Ekvador yapımı ‘Benim Bu Çalınmış Ülkem’ filmi oldu. Öğrenci filmlerine verilen Gaia Ödülü’nü ise Belçika, Portekiz, Macaristan, Brezilya ortak yapımı 0.2 Milligrams of Gold (0.2 Miligram Altın) kazandı. Öğrenci Mansiyon ödülü Türkiyeli genç yönetmen Mustafa Aydın’ın Afganistan’dan Türkiye’ye 60 günde yürüyerek göç edenlerin hikayesini anlattığı Haymatlos (Stateless) filmine verildi.
 
Bozcaada Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinemaevi işbirliğiyle gerçekleştirilen Green Film Network üyesi olan festival; Demirer Holding’in ana destekçiliğinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Mey/Diageo, Goethe Enstitüsü İstanbul, Avusturya Kültür Ofisi, Alba Sigorta ve Bozcaada Aral Çiftliği destekleriyle gerçekleşti.
 
Ödül kazanan filmler:
ULUSLARARASI (ANA) YARIŞMA
1. Yo’eme Labyrinth (Yo’eme Labirenti), Sergi Pedro Ros, Meksika, 2019 | Fethi Kayaalp Büyük Ödülü
2. Edna, Eryk Rocha, Brezilya, 2021 | Madam Melpho İkincilik Ödülü
 
ULUSLARARASI (ANA) YARIŞMA MANSİYON
 This Stolen Country of Mine (Benim Bu Çalınmış Ülkem) – Marc Wiese, Almanya, Ekvador, 2022
 
GAİA ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ
0.2 Milligrams of Gold (0.2 Miligram Altın) – Diego Quinderé de Carvalho, Belçika & Portekiz & Macaristan & Brezilya, 2022
 
GAİA ÖĞRENCİ MANSİYON
Haymatlos (Stateles) – Mustafa Aydın, Türkiye, 2022
 
Haber Merkezi