Dövizdeki yükseliş devam ederken, döviz artışı piyasalardaki başta akaryakıt ürünleri olmak üzere, emtia ve gıda ürünlerinde de artış yaşanmasına sebep oluyor. Dünya genelinde enflasyonist baskıların süreceğine işaret eden gelişmeler mevcudiyetini korurken, merkez bankalarının agresif adımlarının resesyon riskini artırdığına dair endişeler de giderek güçleniyor. Bu durum haftaya umutla başlayan pay piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, beklentilerin şekillenmesi açısından açıklanan veriler yakından takip ediliyor.
 
Dövizdeki Artış Piyasaya Hızlı Başladı
 
Dolar ve Euro’daki artışın piyasadaki verilere etkisi ise geçtiğimiz gün akaryakıta gelen zamlar ile birlikte başladı. Zamların önümüzdeki günlerde enerji fiyatlarında da belirleyicisi olması bekleniyor. Özellikle enerji fiyatlarının belirleyici olduğu ulaşımda fiyat değişikliklerine sebep olması bekleniyor. 
  
 
ABD Piyasalarındaki Bekleyiş

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı verilerin önemli bir kısmı da bugün yayımlanacak. Bu kapsamda eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinden Banka'nın agresif adımlarının iş gücü piyasasında soğumaya yol açıp açmadığına dair sinyaller alınacak. Söz konusu verilere dair beklentiler, tarım dışı istihdam artışının 315 binden 250 bin seviyelerine gerileyeceğine, işsizlik oranının yüzde 3,7'de sabit kalacağına işaret ediyor. Veri öncesi para piyasası fiyatlamalarında, Fed'in kasım ve aralık aylarında politika faizini 75 baz puan artırmasına sırasıyla yüzde 75,9 ve yüzde 68,3 ile daha yüksek ihtimal veriliyor.
 
Mine Yel