Festivalin simgelerinden biri olan Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü'ü ise bu yıl, Çanakkale- Tübingen Troia Vakfı'na verildi.
Kentin en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan ve bu yıl 59.'su düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni 10 Ağustos 2022 Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Festivalin açılışı ise Troya Ören Yerindeki büyülü atmosferde gerçekleştirildi. Troia Antik Kenti'nde düzenlenen açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Avustralya Konsolosu LucasRobson, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Çanakkale Baro Başkanı Avukat Soner Aydın, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, İyi Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Necati Gapran, Çanakkale-TübingenTroia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Enver Sadık Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Turan Ünüvar ve M. İrfan Mutluay, Belediye Meclis Üyeleri, Kardeş Kentler heyetleri ve çok sayıda kentli katıldı.
Açılış töreninde ilk olarak söz alan Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troia Antik Kenti'nin tarihi ve kazı çalışmaları hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulundu.
 
“TROİA'NIN KALBİNE, ARAMIZA VE RESMİ AÇILIŞIMIZA HOŞ GELDİNİZ”
59. Uluslararası Troia Festivali resmi açılış töreninde Aslan'ın ardından söz alan Belediye başkanı Ülgür Gökhan, uzun yıllardan bu yana kentin en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan Troia Festivali'nin açılış töreninde kentliler ve kardeş kentlerden gelen heyetler ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:
, “Özgürlüğü ve barışı, estetiği ve sanatı paylaştığımız festivalimizin 59. doğum gününe, 5000 yıllık dünya mirası antik kent Troia'nın kalbine, aramıza ve resmi açılışımıza hoş geldiniz. Siz kıymetli konuklarımızı sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Burası Troia, Homeros'un ünlü eseri İlyada Destanı'nda ismi 49 kez geçen Troia. 59. kez festivalimizle Troia dediğimiz bu yeni başlangıçta Homeros'a selam olsun. Selam olsun, işte burada, bu topraklarda, özgürlükleri için mücadele eden kahraman Priamosa, Hektor'a, Paris'e ve Anadolu'nun yiğit evlatları Troialılara. Selam olsun, yine bugünkü gibi bir 10 Ağustos'ta; tarihi yarımadada, özgürlük için direnen kahramanlara, “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyenlere, selam olsun Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e”
“ÜMİTSİZ DURUMLAR YOKTUR, ÜMİTSİZ İNSANLAR VARDIR”
  “Ve son tahlil de ne acı ki; sağlığımız depresyonla, hayatımız enfeksiyonla, siyasetimiz ajitasyonla, toprağımızı erozyonla gidiyor. Ama enseyi çok da karartmayalım dostlar; unutmayalım ki gecenin en karanlık anı, güneşin doğmasına en yakın andır. Her kışın yüreğinde titreyen bir bahar, her gecenin ardında tebessümle bekleyen bir şafak vardır. Ümitsiz durumlar yoktur, ümitsiz insanlar vardır. Biz ümidini yitirmişlerden olmayalım, bir yerde yaşam varsa, inanalım ki orada umut da vardır. Yürüyeceğiz, aşacağız, karanlık geçidin ötesinde, ışığı muhakkak bulacağız. 9 kez yanıp, yıkılıp yeniden kurulan Troia gibi, küllerinden yeniden doğan Zümrüdü Anka gibi; gelecek için, gençlerimiz için, doğmamış çocuklar için her zorluğu aşıp, barış, kardeşlik ve özgürlükle örülmüş yeni bir yaşam kuracağız… Troia'dan kaçarken, elinde küçük oğlu ve sırtında yaşlı babasını taşıyarak Avrupa medeniyetini kuran kahraman Aeneas gibi, bizler de tarihimizi sırtımızda, geleceğimizi elimizde tutarak özgürlük ve barışla yürüyeceğiz. Akılla, bilimle ve sanatla güzel günlere erişeceğiz. Bunu görüyoruz! Çok yakın! Bunu tüm benliğimizde hissediyoruz.”
 
AFİŞ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Başkan Gökhan konuşmasının ardından  59. Uluslararası Troia Festivali için düzenlenen afiş yarışmasında birincilik ödülünü alan Elif Berfu Genç ve yarışmada mansiyon ödüllerine layık görülen Şeyma Altın ve Seyit Harun Ergün'e ödüllerini takdim etti.
KURUCUMUZ, MANFRED OSMAN KORFMANN'I MAALESEF 17 SENE ÖNCE 11 AĞUSTOS'TA KAYBETTİK
Başkan Gökhan ardından bu yıl Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü alan Çanakkale- TübingenTroia Vakfı adına ödülü Vakıf Başkanı Enver Sadık Yılmaz'a verdi. Ödül için Başkan Gökhan'a teşekkürlerini ileten Yılmaz; Bu seneki Troia Festivali kapsamında, her sene verdiğiniz Homeros Ödülü için vakfımızın seçilmesi, bizleri çok mutlu etti. Bu ödül, bizler için gerçekten çok anlamlı ve yıllardır Troia ve Troias için ciddi çalışmalar yapmış olmamızın karşılığıdır. Hatırlanmak, fark edilmek ve takdir edilmek, motivasyonumuzu mutlaka olumlu yönde etkileyecektir. Kurucumuz, Manfred Osman Korfmann'ı maalesef 17 sene önce 11 Ağustos'ta kaybettik. Yarın kendisinin ölüm yıldönümü. Bu vesile ile kendisini rahmetle ve şükranla anıyoruz. Nurlar içerisinde yatsın” şeklinde konuştu.
Troia Antik Kenti'nde düzenlenen resmi açılış töreni, ödül töreninin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı sanatçılarından oluşan Çanakkale Quartete'nin sahnelediği müzik dinletisi ile sona erdi.
 
Dilek Akşen