Festivale hem ekonomik gerekçeler hem de pandemi nedeniyle bir süreliğine ara verilmesi tartışma konusu olmuştu. 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, basın mensupları ile bir araya gelerek;  1963 yılından bu yana kentin önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan ve bu yıl 59.'su düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali programının detaylarını paylaştı. Bir sene ekonomik kriz bir sene de pandemi gerekçesi ile yapılmayan geçtiğimiz yıl ise sadece etkinlikleri gerçekleşen ama halka açık konserleri olmayan festival bu yıl dopdolu geçecek.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ konuşmasının ardından Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Birim Müdürü Özlem Eryiğit yapılan etkinlikler hakkında bilgiler verildi. Özgürlük Parkı başta olmak üzere Çimenlik Kalesi, Halk Bahçesi, Amfi Tiyatro, Morabbin Park ve Yeni Kordonda onlarca etkinlik düzenlenecek. Sanattan kültüre, müzikten spor yarışmalarına kadar yediden yetmişe tüm vatandaşların güzel vakit geçireceği 4 gün eğlence dolu günler yaşanacak.
Başkan Gökhan “Uluslararası Troia Festivalimizi 59.’sunu gerçekleştiriyoruz.  1963 yılından beri yapılmakta. Sosyal ve kültürel etkinliklerle yaşama renk katan bir festival.  Arada tabi yapamadığımız yıllar oldu.  Koronavirüs ve başka nedenlerden dolayı ama süreç itibari ile 59 yıldır yapılmakta.  Bu vesile ile festivale katkı veren değerli büyüklerimi bir kez daha rahmetle anıyorum.  Biz de son iki yıldır yaşanan Koronavirüs nedeni ile festivalimizi ve kültürel etkinliklerimizi yapamıyorduk.  Ama artık yaşanan kısıtlamalar hemşehrilerimizi evlere kapatmıştı ama artık Koronavirüsten kısmen kurtulduğumuz için, maalesef son günlerde artışlar gözükse de biraz daha tedbirli olmak sureti ile yaşantımızı kısıtlamıyoruz. Onun için biz de festivalimizi yeniden başlatma kararı aldık” dedi.

VATANDAŞLARIN MUTLU VE HUZURLU OLACAĞI BİR PROGRAM HAZIRLADIK
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Önceki yıllarda düzenledikleri festival ile bu yıl yapılacak festivaller arasında ekonomik anlamda çok fark olduğunu, festival programını düzenlerken bütçeyi dikkatli kullandıklarını belirterek “Biliyorsunuz çok kötü bir dönem geçirdik. Tüm sokaklar, meydanlar her yer insansız kaldı.  İnsanlar da sanatsız kaldı.  Sanatçılar da işsiz kaldı.  Ama şimdi yine eskiden olduğu gibi kalabalıklar içerisinde omuz omza festivallerde, etkinliklerde beraber olmak istiyoruz.  Bu yıl festivalimiz 9-13 Ağustos tarihleri arasında olacak.  Sanatçılarımızı da bu konuda yüreklendiriyoruz.  Türkiye’nin bir çok yerinde festivaller yapılıyor.  Ama başka bir konu var  koronavirüs ile beraber ekonomik sıkıntı var.  Ekonomik sıkıntılar, dar boğazlar belediyeleri rahatlıkla doyasıya bir festival yapmaktan alıkoyuyor.  Onun için biz de çok dikkatli davrandık.  Biliyorsunuz geçmişte çok önemli sanatçılarımızı, etkinliklerimizi halkla buluşturduk. Ama bu sene ile o sene arasındaki ekonomik şartlar arasında çok fark var. Onun için bütçelerimizi dikkatli kullanmak zorundayız.  Sanatçıya destek olduğumuz gibi halkımız da sanattan, sanatçıdan uzak bırakmamaya çalışıyoruz. Gençlere yönelik de etkinlikler düzenliyoruz. Spor tabi ki önemli,  tiyatro da etkinliklerimiz arasında var.  Vatandaşların mutlu ve huzurlu olacağı bir program hazırladık” dedi.

“BU HAREKETLENME İLE KENT EKONOMİSİNE BİR KATKI OLACAK”
Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Festivale Çanakkale içinden ve şehir dışından birçok kişinin festivale katılmak için geldiğini de hatırlatan ve bu nedenle festivalin kentin ekonomisine de katkı sağladığını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Festivaller aynı zamanda kentin ekonomisini de destekliyor.  Şehir içinden, şehir dışından etkinliklere gidenler, yada Çanakkale dışından ve İlçelerden gelenler  ve konuklarımızın bir alışveriş ortamı oluşuyor ve esnaftan alışveriş yapıyor. Bu hareketlenme ile kent ekonomisine bir katkı olacak” dedi.

HOMEROS BİLİM KÜLTÜR SANAT ÖDÜLÜNÜN TÜBİNGEN TROİA VAKFINA  VERİLECEK
Yaptığı çalışmalarla Çanakkale’nin değeri olan Troya’ya her koşulda sahip çıkması nedeni ile bu yılki Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünün Tübingen Troia Vakfına verileceğini belirten Belediye Başkanı Gökhan “Festivalimizin açılışı her yıl olduğu gibi yine Troya Ören Yerinde yapacağız.  10 Ağustos saat 19.30’da açılışımızı yapacağız.  59. Uluslararası Troia Festivalinin açılış programında afiş yarışmasının ödül töreni olacak.  Bizim her yıl verdiğimiz Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü var biliyorsunuz.  Bu ödülümüzü Çanakkale Tübingen Troia Vakfına veriyoruz. Çünkü Osman Korfman var biliyorsunuz eski Kazı Başkanımız.  Bize bir kütüphane bağışladı Korfman Kütüphanesi ki içerisindeki kitaplar da onun kitaplarıdır.  O dönem bu vakıf onlara sahip çıktı, Troya kazılarına destek veriyor.  Dolayısı ile bu yılki ödülü vakfa vermeyi uygun gördük” dedi.

QUARTET SAHNE ALACAK
2020 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanları Eda Delikçi, Barış Karabulut, Tamer Bektaş ve Ulaş Çabuk tarafından oluşturulan Çanakkale Quartet, Festivalin açılış programında sahne alacak. Çanakkale’de kurulan bu grubu nezdinde Konservatuar akademisyen ve öğrencilerine destek olmak ve tanıtımlarını gerçekleştirmek amacı ile bu yılki dinletinin Çanakkale Quartet’in yapacağını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Açılışta bir de dinletimiz var.   Çanakkale Quartet dinleti sunacak.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin Konservatuar sanatçılarımızın dinletisi olacak.  Konservatuarımıza önem verdiğimiz gibi Gençlerin yeteneklerini de sizlerle paylaşacağız.  Gençlerimiz çok yetenekli ama çok acil bir binaya ihtiyaçları var.  Öğrencilerin çalışabileceği bir mekâna ihtiyaçları var.  Yapılmakta olan bir yer var ama orası yetmez.  Kendisine özgü bir yapı olmasında yarar var.  Biz de Belediye olarak destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

“DERTSİZ, TASASIZ, SANAT DOLU FESTİVAL OLMASINI İSTEDİK”
59. Uluslararası Troia Festivalinin içeriğine de değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Burada düzenleyeceğimiz etkinliklerle insanların her türlü sıkıntıdan uzaklaşıp o anda oluşturulan sergi olsun, spor olsun,  müzik olsun kurtulmasını sağlıyor ve o anda oraya konsantre oluyor.  Biz hep isimler üzerine duruyoruz ama çok önemli, çok değerli sanatçılarımız da var.  Uluslararası ya da kendi branşında başarılı olan sanatçıları tercih ettik.  Yıllar sonra da tercih edeceğiz. Yani Popüler isimlerin ötesinde onlara dikkat edeceğiz. Çünkü onlara fırsat vermek lazım.  Zaten tanınsalar da biz fırsat vermediğimi için kitlelerle buluşamıyorlar.  Dolayısı ile bu festivalimizin de fırsatlara katkısı olmasını istiyoruz.  Ağustos yazında, 365 günün 4 gününde dertsiz, gamsız, tasasız, zamsız geçireceğimizi düşünüyorum” dedi.

FESTİVAL’İN BÜTÇESİ 1 MİLYON 224
Festivalin bütçesi hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Yaptığımız festival dolar bazlı değil TL Bazlı yapıyoruz. Festivalimizin bütçesi, arkadaşlarımızın yaptığı hesaba göre, sade ve yanlış anlaşılmasın etkinliklerin bütçesidir. Misafirlerimizin ağırlanması,  ve diğer konuların dışında Festivalimizin bütçesi 1 milyon 224 bin Türk Lirası. Takdir kamuoyunundur.  Bana göre bu kadar etkinliğe, bu ekonomik sorunlarda çok para olmasa gerek” dedi.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ konuşmasının ardından  Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Birim Müdürü  Özlem Eryiğit yapılan etkinlikler hakkında bilgiler verildi. Özgürlük Parkı başta olmak üzere Çimenlik Kalesi, Halk Bahçesi, Amfi Tiyatro, Morabbin Park ve Yeni Kordonda onlarca etkinlik düzenlenecek. Sanattan kültüre, müzikten spor yarışmalarına kadar yediden yetmişe tüm vatandaşların güzel vakit geçireceği 4 gün eğlence dolu günler yaşanacak.

CAN BONOMO FİNALDE SAHNE ALACAK
Bu yıl gerçekleştirilecek 59. Uluslararası Troia Festivalinde kapsamında sahneler Özgürlük parkında kurulacak. Her gün bir konserin gerçekleştirileceği özgürlük sahnesinde Mary Jane, Retrobüs, Türkü Akbayram ve Hande Mehan ilk 4 günde sahne alacak. Her akşam müziğin olacağı Özgürlük Parkında Festivalin Final Gecesinde Can Bonomo sahne alacak.

ÇİMENLİK KALESİ SANAT DOLACAK
Özgürlük Parkının yanı sıra Çimenlik Kalesinde de sahne kurulacak. Burada da birbirinden güzel sanatçıların yer alacağı sahneye ilk gece Selen Beytekin çıkacak. Festivalin ikinci gününde ise  Golden Horn Brass grubu sahne alacak, Festivalin üçüncü gününde ise Çimenlik Kalesi sahnesi Çellistanbul grubunun olacak, sahnenin 4. Gününde ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı  Senfoni Orkestrası Şef Bahadır Çokamay, önderliğinde sahne alacak. Festivalde ilk kez yer alacak Orkestra Senfonisi sürpriz parçaları ile dinleyicilere hitap edecek. Çimenlik Kalesi Sahnesinin Final Akşamında Canan Anderson kemanını konuşturacak. Aldığı teknik eğitimlerle kemanı ustaca kullanan ve uluslararası konserleri ile büyük bir beğeni alan Anderson,  finale yakışan bir performans sergileyecek.

YERLİ GRUPLAR BARIŞ KORDONUNDA SAHNE ALACAK
Sadece Yabancıların değil, Çanakkale’nin grupları da festivalde sahne alacak. Barış Kordonunda kurulacak sahneye festivalin ilk gecesinde Yörem Müzik Orkestrası, Barış Kordonunda sahne alacak. Roman havası ve Çanakkale Türkülerinin seslendirileceği gecede yoğun katılım olması bekleniyor. Festivalin ikinci gününde ise Barış Kordonunda Boğa Müzik Orkestrası Sahne alacak.  Üçüncü günde 5’i Bir Yerde Grubu sahne alacak. Dördüncü günde ise Nox ve Barış Kordonu sahnesinin finalinde ise Keskin Band grubu sahne alacak. Amfi Tiyatroda düzenlenecek etkinlikler kapsamında ise iki tane tiyatro gösterimi olacak. Festivalin üçüncü gününde Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğunun hazırladığı ‘Karmakarışık’   tiyatro gösterimi sergilenecek. Festivalin üçüncü gününde ise  ‘Şifa Niyetine’ oyunları sergilenecek. 

DANS GÖSTERİLERİ, SERGİLER VE SPOR ETKİNLİKLERİ OLACAK
Festival Kapsamında Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında da sahne kurulacak.  Festivalin bir ve ikinci günlerinde burada kurulan sahnede Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) ve Van ekibi Tuşba Sanat Gençlik Spor Kulübü Dans Gösterileri gerçekleştirilecek.  Çanakkale ve Anadolu’nun renklerinin yansıtılacağı sahnede festivale renk katacak.
Sahnelerin yanı sıra Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında 3x3 Sokak Basketbolu Turnuvası gerçekleştirilecek.  Basketbolun yanı sıra yeni Yeni Kordon plajında Plaj Voleybolu gerçekleştirilecek.  Bu yıl farklı sporlarda da gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında Dart turnuvasının yanı sıra Briç ve Masa Tenisi turnuvaları da gerçekleştirilecek.

SÖYLEŞİLER VE İMZA GÜNLER
Sanat, spor ve eğlencenin yanı sıra vatandaşların bilgisini tazelendirecek söyleşiler de gerçekleştirilecek. Halk Bahçesinde gerçekleştirilecek söyleşiler kapsamında CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ paneli gerçekleştirilecek.  ‘Kadının adı başarıdır’ başlığı ile Betül Arım vatandaşlarla buluşacak. Bir Masal Perisi kitabının yazarı Çanakkaleli bedensel engelli Duru Oğuz da hayranları ile bir araya gelerek imza günü düzenleyecek.
Bütün bu etkinliklerin yanı sıra Sergiler de Festivalde yer alacak. Troya Konulu ‘Troya Sergisi’ Afiş tasarım ve uygulama yarışması sergisi, Karikatür sergisi, takı sergisi, fotoğraf sergisi, karma sergiler, I. Uluslararası Troya Davetli sanal sergi,  Troia Efsanesi Disiplinler Arası Karma Sergi ve daha birçok sergi de sanatseverlerle buluşacak.

Mine Yel