Son yıllarda göçmenlerin en çok yoğunlaştığı yerlerden biri  olan  Çanakkale ile birlikte 16 il   İçişleri Bakanlığı’nın Suriyelilerle ilgili başlattığı ‘seyreltme‘ uygulaması doğrultusunda yabancı başvurularına kapatıldı. Yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştirilecek.

İçişleri Bakanlığı’nın Suriyelilerle ilgili başlattığı ‘seyreltme‘ uygulaması doğrultusunda 16 ilin tüm yabancı başvurularına kapatıldığı belirtildi. Hürriyet yazarı Hande Fırat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Suriyelilerin Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için uygulandığını” açıkladığı ‘seyreltme’ projesinin detaylarını yazdı.

Fırat’ın yazısına göre resmen ‘Mekansal Yoğunlaşma ile Mücadele’ adı verilen projede yabancı nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aştığı yerlerde iki adım atılıyor. Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il olan Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova, 52 ilde toplam 800 mahalle, İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.
Yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştiriliyor.
 
‘SEYRELTME’ PROJESİ
Uygulama, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bazı bölgelerde yüzde 25’in üzerinde Suriyeli nüfusu var. Bu ölçeğe göre bir daha buraya ikamet almama sınırı koyduk. Sadece Suriyeli değil hiçbir yabancı almıyoruz” sözleri sonrasında başlamış, geçen yılki şiddet olayları nedeniyle Ankara’nın Altındağ ilçesi pilot bölge seçilmişti. Daha sonra bunun tüm illerde yaygınlaştırılacağı belirtilmişti.Göç İdaresi Başkanlığı, başta 10 binden fazla yabancının bulunduğu illerde sosyal tansiyonun takip edilebileceği mekanizmalar kurulduğunu, mahalle düzeyinde belirlenen oranların aşılması durumunda yabancıların ‘rızaya dayalı’ yerlerinin değiştirileceğini duyurmuştu.Uygulamada yüzde 25’in üzerinde Suriyeli nüfusun olduğu bölgelerde hiçbir yabancıya ikamet izni verilmeyeceği bildirilmişti.
 
Göçmenler sığınma kuyruğunda
Geçtiğimiz ay, aralarında Suriyeli, Afganistanlı, Iraklı ve Pakistanlının da bulunduğu çok sayıda göçmen Kepez’de bulunan il Göç İdaresi önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, çoğu genç göçmenler, yasal işlemler için sabahın erken saatlerinden akşama kadar kuyrukta beklemişti. Göçmenler özellikle yasal statüde işe girebilmek ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak üzere kimlik ibrazı yapmak istemişti.
Boğaz Medya sosyal medya hesabında habere ilişkin yapılan canlı yayında bu görüntüleri gören çok sayıda vatandaş da duruma tepki göstererek, “Bizim kendi sıkıntımız daha büyük gitsinler kendi memleketlerine!”yorumunda bulundu.

Suriye, Afganistan, Irak, Pakistan gibi ülkelerden Türkiye'ye sığınmak için gelen göçmenler rutin işlemleri yaptırmak ile birlikte özellikle yasal statüde işe girebilmek ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak üzere kimlik ibrazı yapmak istiyor.

Nazif Cemhan Şen