2022 yılına evinde girerek, yılbaşını evinde kutlamak isteyen vatandaşların, yılbaşı akşamı hazırlıkları da başladı.  Evde meyve ve kuru yemişle yeni yılı karşılamak isteyenler pahalılık karşısında meyveyi yarım kilo kuruyemişi gramla alıyor.  Çarşı içerisi kalabalık olsa da alışverişler ne esnafı memnun ediyor ne de vatandaşı.

Döviz kurundaki hareketlenme ile birlikte yağ, akaryakıt, kuruyemiş, meşrubat, giyim, kırtasiye ve benzeri A'dan Z'ye tüm ürün gruplarına son birkaç ayda döviz kuru bahanesiyle zam geldi. Kur korumalı sistemin gelmesinin ardından dövizde kısmi bir düşme yaşansa da gıda fiyatlarında aynı düşme yaşanmadı.
Yılbaşı akşamını evde ailece kutlayacaklar, sayılı günler kala hazırlıklarına hız verdi ama artan hayat pahalılığı, yılbaşı öncesi vatandaşı da esnafı da olumsuz etkiledi. Vatandaş alamamaktan, esnaf satamamaktan dert yanıyor. 2022 yılına evinde girerek, yılbaşını evinde kutlamak isteyen vatandaşlar, yılbaşı akşamı hazırlıkları için her şeyi gramla alıyor.
4 kişilik aile, her meyveden birer kilo alması halinde, bu yılbaşı en az 100 lira harcayacak. Meyvenin yanı sıra kuru yemiş de tercih edenlerin ayıracağı bütçe ise en az 3 katı olacak. Son zamlardan sonra fiyatı artan kuru yemiş çeşitlerinden yalnızca 300’er gram alınması halinde ödenecek minimum tutar, 300 lirayı buluyor. Böylece içecek almadan sadece meyve ve kuruyemiş  alışverişi 400 TL’yi buluyor.
Yılbaşı akşamında hindi pişirmek isteyenler için ise alışveriş tutarı 1000 lirayı buluyor. Çan ilçesinde kurulan halk pazarında ilçeye bağlı köylerde hindi yetiştiren köylüler yaklaşan yılbaşı öncesinde hindileri satışa sundular. Yetiştirdikleri dişi hindileri 300, erkek hindileri ise 400 liradan satmaya başladılar. Tarifin içine yağdan tuza diğer malzemeler de girince fiyat giderek yükseliyor.
Meşrubatlarda da yeni  yıl öncesi gelen son zamlar vatandaşın cebini yaktı. Ülkemizde ithal edilen ev çok tüketilen kolanın  iki buçuk litresinin fiyatı 15 TL’ye yükseldi.
 
Arzu Baladur