Peş peşe dövizin rekor kırması, ardından gelen zamlarla ekonomi yangın yerine dönüştü. Vatandaşların bir gözü döviz kurlarında diğer gözü ise fiyat etiketlerinde. Her saat her gün alım gücünün düştüğü bu günlerde Çanakkale’de de vatandaşların tüm sohbetleri ekonomi krize çıkıyor.
 
Türkiye tarihin en büyük krizlerinden birini yaşıyor. 50 yıl önce dolar 15 TL’ye çıkarken tüm gazeteler manşet yapmış, dolar 17 TL’yi de geçerek bir rekor daha kırdı. Merkez Bankası’nın müdahalesi ile dolar 17 TL’nin altına düşerken, bugün hangi seviyelere çıkacağı ise kimse bilmiyor. Hemen her gün yükselen döviz nedeniyle gün gün fiyatlar da güncelleniyor.
Vatandaşlar her ürünü dolar endeksine bağlarken, bu sorun nedeniyle piyasa adeta yangın yeri gibi. Mal alan da satan da fiyatı belirleyemiyor. Buradaki sorun da vatandaşlara yansıyor. Her gün yeni ve artmış fiyatlarla karşılan şan vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış durumda.
SOHBET KONUSU EKONOMİ
Ekonomide yaşanan sorun nedeniyle vatandaşların tüm sohbetleri dönüp dolaşıp ekonomiye çıkıyor. Çarşıda pazarda hemen her yerde vatandaşlar dövizdeki yükselişi, raflardaki etiketlerin değişimini konuşuyor. Adeta kara günlerin yaşandığı ekonomide vatandaşlar ne yapacağını da şaşırmış durumda. Krizin daha ne kadar süreceğini ise kimse tahmin edemiyor. Vatandaşlar yolda karşılaşırken bile bir gün veya bir hafta önce aldıkları ürünün ne kadar arttığını konuşuyor.
SOSYAL MEDYADA DA EKONOMİ KONUŞULUYOR.
Vatandaşların sohbet konusu gibi sosyal medya da ekonomi ile çalkalanıyor. Tüm sosyal medya hesaplarında ekonomi ile ilgili konular ön planda. Açıklanan asgari ücreti savunan da bir günde dolar karşısında 500 TL civarında erimesini de konuşan var. Burada yapılan değerlendirmelerin karşı olan ve destekleyen şeklinde kutuplaşması da dikkat çekiyor. Tüm bu tartışmaların sonunda herkesin sorduğu soru ise “dolar nereye kadar gidecek”
İPHONE 42 BİN TL
Akaryakıta gelen zamlarla benzin istasyonlarına koşan vatandaşlar, burada çektikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaştı. Daha sonra en büyük zammın geldiği ürünlerden biri de Apple ürünleri oldu. Kısa süre önce yüzde 25 oranında zam yapan şirket haftasonu yüzde 40 daha zam yaptı.
 
1,5-2 ay önce 7 bin 500 TL olan Iphone 11, geçen ayki kur zammıyla 12 bin liraya çıkmıştı. 18 Aralık itibarıyla yapılan son zamla birlikte 14 bin liraya çıktı. Yani bir ay içinde yüzde 16.6, iki ayda da yüzde 86.6 zamlanmış oldu.
 
Fiyatı itibarıyla ‘Apple’nin en ucuz telefonu’ olan iPhone SE ise yüzde 40 zamlanarak 10 bin 500 liraya yükseldi.
 
Şirketin son çıkardığı telefon olan iPhone Pro Max’ın en pahalı versiyonu ise bir ay içinde yüzde 42 zamlanarak 42 bin TL’ye yükseldi.
 
Geçen yıl bu dönemlerde 9 bin TL’ye alınabilen 13 inç Macbook Air fiyatı ise, şu anda 20 bin TL’ye ulaştı.
 
Mehmet Güler