Ezine son bir aydır yangınla mücadele ederek, her defasında felaketin kıyısında dönüyor.  11 Temmuz’dan 6 Ağustos tarihine kadar 4 defa yangınla mücadele eden ilçede toplamda 25 dönüm arazi küle döndü.

Aynı bölgede bir haftada 3 kez çıkan yangın tüm Çanakkale halkını tedirgin etti.  Coğrafi konumu ve verimli arazileri ile gözde bir konumda olan yerde peş peşe çıkan yangınlar şüphe uyandırıyor. Nedenleri araştırılan yangınlarda sabotaj iddiaları sürerken araştırmalar henüz sonuç bulmadı.
 
11 Temmuz Pazar
Ezine’de ilk yangın, henüz büyük felaketler başlamamışken,  11 Temmuz Pazar günü,  Yenioba köyünde çıktı. Yenioba köyünde saat 12.42'de ormanlık alanda yangın çıktı. Köylülerin ihbarı üzerine ekipler, saat 12.57'de yangına havadan ve karadan müdahale etmeye başladı. Havadan 3 helikopter, karadan ise 10 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 4 su ikmal aracı, 3 hizmet aracı, dozer, trayler, belediye itfaiyesi ile 4'ü teknik personel olmak üzere toplam 60 personelin katıldığı söndürme çalışmaları neticesinde yangın kontrol altına alındı.

3 Ağustos Salı
YANGINA MÜDAHALE EDEN ARAZÖZLERDEN BİR TANESİ DEVRİLDİ
Türkiye yangın  felaketleri ile mücadele ederken  Ezine, Tavaklı köyünde,ilk yangın  3 Ağustos saat Salı akşamı, 21.30 sıralarında çıktı. Tavaklı İskelesi ile Tavaklı köyü arasındaki ormanlık arazi içerisinde duman ve alevleri gören vatandaşlar durumu ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattına bildirdi. Yangına ilk müdahaleyi köylüler yaptı. Daha sonra yangının çıktığı alana çok sayıda Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait arazözler sevk edildi. Ekipler, kısa sürede yangını kontrol altına aldı. Yangına müdahale eden arazözlerden bir tanesi devrildi. Kazada yaralanan olmadı. Kısa sürede kontrol altına alınan orman yangınında yaklaşık 10 dönüm çamlık arazi zarar gördü. Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel bu yangını sosyal medya hesabından “Başaramayacaksınız, yaktırmayacağız” notu ile paylaştı.

“SABOTAJ OLARAK GÖRÜLÜYOR BAŞKA TÜRLÜ OLMASININ İMKANI YOK”
Yangının orman içerisinde doğrudan çıktığını ifade eden Tavaklı Köyü Muhtarı Ender Şengül, “Yangının kontrol altına alındı. Herhangi bir sıkıntı yok. Yangın, çamlığın ortasından ateşlenmiş. Sabotaj olarak görülüyor. Başka türlü olmasının imkanı yok. Yol kenarından değil, çamlığın ortasından ateşlenmiş. Köy halkıyla birlikte ilk müdahaleyi yaptık” dedi. Yangının çıktığı alana Çanakkale Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel ve Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu de gelerek çalışmaları yerinde inceledi.

4 Ağustos Çarşamba
BİR AKŞAM SONRA YENİDEN YANGIN ÇIKTI
Tavaklı’da 4 Ağustos Çarşamba akşamı yine yangın çıktı. Devam eden yangını paylaşan Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel,  "Başaramayacaksınız. And içtik yaktırmayacağız. Gençler az kaldı sabır tüm ekiplerimiz ve araçlarımız ile yoldayız" notunu düşerek paylaştı. Yangın kısa sürede söndürüldü.

6 Ağustos Cuma
KONTROL ALTINA ALINAN YANGINDA 15 DÖNÜM ALAN KÜLE DÖNDÜ
Son olarak, 6 Ağustos Cuma akşamı, Tavaklı köyü Sazak mevkisinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 15 dönüm alan küle döndü. Soğutma çalışmaları devam ederken, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Ezine Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, İl Jandarma Alay Komutanı Kidemli Albay Tahsin Saruhan, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel bölgeye gelerek, incelemelerde bulundu.

Ezine ilçesine bağlı Tavaklı köyünde orman yangını çıktı. Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınırken, Tavaklı köyü Muhtarı Ender Şengül, yangında sabotaj olduğunu iddia etti.

Muzaffer Cirtel