Çanakkale İli merkez İlçesine bağlı Kumkale Beldesi sakinleri geçtiğimiz sene aralarında imza toplayarak İl Özel İdaresi’ne yolların yapımı için başvuruda bulundu.  Ana yolların yapıldığını ancak ara yolların hala toprak yol olarak kaldığını dile getiren vatandaşlar, yolların toz toprak içerisinde olduğunu dile getirdi. Kumkale Tabyaları ile ilgili de defalarca tepki gösterilmesine, haber yapılmasına rağmen yetki alanı karmaşası yüzünden bu tabyaları da sahiplenen bir kurum çıkmamış, tabyalar kimsesiz kalmıştı. Çanakkale tarımı ve tarihi anlamında çok önemli bir yere sahip olan Kumkale Beldesi sakinleri, “İl Özel İdare’yi aradığımızda ‘orası kırsal bölge’ cevabını aldık” şeklinde iddialarını dile getirdi.

Çanakkale İli merkez İlçesine bağlı Kumkale Beldesi sakinleri geçtiğimiz sene aralarında imza toplayarak İl Özel İdaresi’ne yolların yapımı için başvuruda bulundu.  Ana yolların yapıldığını ancak ara yolların hala toprak yol olarak kaldığını dile getiren vatandaşlar, yolların toz toprak içerisinde olduğunu dile getirdi.

Ayrıca, ilaçlama ve temizlik çalışması yapılmadığı için sinekten ve çöplerden de oldukça şikâyetçi olduğunu dile getiren vatandaşlar, İl Özel İdare’yi aradığımızda ‘orası kırsal bölge’ cevabını aldık” şeklinde iddialarını dile getirdi.

Kumkale Tabyaları ile ilgili de defalarca tepki gösterilmesine, haber yapılmasına rağmen yetki alanı karmaşası yüzünden bu tabyaları da sahiplenen bir kurum çıkmamış, tabyalar kimsesiz kalmıştı.
Kırsal bölge olarak dile getirilen Kumkale Beldesi Çanakkale tarımı ve tarihi anlamında çok önemli bir yere sahiptir.
İşte detaylar…

ÇANAKKALE TARIMININ ODAK NOKTASI, BATAKOVA
Kırsal bölge olarak dile getirilen Kumkale Beldesi, Çanakkale’ye 27 Km. uzaklıkta Truva tarihi milli parkı içerisinde ve Truva antik kentine 1.5 Km. olan uzaklığı ile Çanakkale tarımının odaklandığı ve ‘’Batakova’’ olarak anılan bir bölgedir.  Beldenin çok verimli arazisi (Kumkale Ovası=Batak Ovası)vardır.Bu arazide genellikle taze tüketim piyasası için domates yetiştirilmektedir. Kumkale domatesi Türkiye genelinde bir marka halini almıştır. Beldede ayrıca ayçiçeği ve pamuk önemli bir yer tutmaktadır.Belde’de Çok ilçede ,vilayette bulunmayan Yağlı tohumlar Tarım satış Kooperatifi ile Pamuk Tarım Satış Kooperatifi faaliyet göstermektedir.

DÜŞMANIN TÜRK DİRENİŞİ İLE İLK KARŞILAŞTIĞI YER
Çanakkale boğazı çevresinde Türklere ait memleketimizin tapusu dediğimiz en eski Türk Mezarları bugün harabe halindeki eski Kumkale Mezarlığındadır. Kimi tarihçilere göre Büyük İskenderde Doğu Seferine çıkarken burasını kullanmıştır. Çanakkale Savaşları sırasında düşmanın Seddülbahir’le birlikte ilk çıkarmayı yaptığı ve ilk Türk direnişi ile karşılaştığı yerdir.

BELDE HUDUTLARI DÂHİLİNDE KUMKALE ŞEHİTLİĞİ VE KUMKALE KALESİ BULUNMAKTA
Kumkale Beldesinde çıkan arkeolojik eserler ile Çanakkale savaşlarında kullanılan silahların bir kısmı Belde içerisinde ve Balıkçı barınağı mevkiinde sergilenmektedir. Belde hudutları dahilinde Kumkale Şehitliği ve Kumkale Kalesi bulunmaktadır.

TRUVA TARİHİ MİLLİ PARKI İÇERİSİNDE
Çanakkale’ye 27 Km. uzaklıkta olan Kumkale Beldesi’nin, Truva Tarihi Milli Parkı içerisindedir ve Truva antik kentine 1.5 Km. olan uzaklığı vardır.

Dilek Akşen