Gökçeada’nın Kuzu Limanı, ilk kez 2018 yılında 36 yıl süre ve işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik ihaleye çıktı ardından ihale iptal edildi. Liman’ın yeniden ihale edilmesine yönelik hazırlık süreci ise o tarihten beri devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı raporunda 2021 yılı sonunda kadar özelleştirilmesi hedefleniyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu yıl yapılacak özelleştirmelerin listesini 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer verdi. Rapora göre bu yıl da birçok liman ve doğalgaz üretim santralı özelleştirilecek. Özelleştirmede 1986'dan bu yana gerçekleştirilen ihalelerin toplam tutarı 2019 sonu itibarıyla 70,3 milyar doları buldu. Geçen yıl gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları ile 3 HES ve muhtelif sayıdaki taşınmazın satış-devir işlemi tamamlanırken yaklaşık 116 milyon dolar gelir elde edildi. Ülkeye gelir sağlayan özelleştirmeler bu yıl da raporda yer aldı. 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. (TDİ)’ye ait Güllük İskelesi Güllük Yat Limanı Projesi, Taşucu Limanı ve Liman Geri Sahası, Fenerbahçe - Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesinin yanında özelleştirme kapsamına alınan bir diğer yer ise Gökçeada’nın Kuzu Limanı oldu.

Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı'nın, Gökçeada'da deniz turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla yat ve yolcu limanı şeklinde yeniden düzenlenmesine yönelik imar planları yürürlüğe girdi. Gökçeada Kuzu Limanı’nın 36 yıl süre ve işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik 05 Kasım 2018 tarihinde ihaleye çıkıldı ve ihalede yeterli teklif alınamadığı için iptal edildi. Liman’ın yeniden ihale edilmesine yönelik hazırlık süreci devam ediyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye (TDİ) ait Kuzu Limanı özelleştirme ihalesinin 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.

2019 çok sayıda taşınmazı özelleştiren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ‘2020 yılı faaliyet raporu’nda gelecek hedefleri anlatıldı. Limanların işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirme yoluna gittiği rapora göre, daha önce iptal edilen ya da yeterli teklif alınamadığı için tamamlanamayan ihalelerin bu yıl gerçekleşeceği belirtildi.

İLK KEZ 2014 YILINDA RAPORDA YER ALDI
Gökçeada Kuzu limanı dışında 3 liman da özelleştirilecekler arasında raporda yer alıyor. Öte yandan Kuzu limanının özelleştirmesi ise yıllardır bitmiyor. Kuzu Limanının özelleştirmesi ilk olarak Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2014 Yılı Faaliyet Raporunda yer alıyor. Raporda ise ‘’Güllük Limanı Güllük Limanının 260 yat bağlama kapasiteli yat limanına dönüştürülmesine yönelik imar planı ÖYK’nın 27/01/2014 tarih ve 2014/12 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Güllük Limanının özelleştirme hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Tekirdağ Limanı ile Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu Limanlarının imar planı çalışmaları devam etmektedir’’ ifadeleri yer aldı. 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2015 Yılı Faaliyet Raporunda, ise şu ifadelerle Kuzu Limanı özelleştirmesine yer verildi; ‘’Tekirdağ Yük, Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu Limanları Söz konusu limanların imar planı çalışmaları devam etmektedir. Limanların özelleştirmeye hazırlık işlemleri sürdürülmektedir. Ayrıca TDİ’ye ait Camialtı Tersanesi’nin Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devri gerçekleştirilmiştir’’.

İHALE 2016 YILINDA GÜNDEME GELDİ
Yıllarca Özelleştirme İdaresi’nin gündeminde olan Kuzu Limanı imar planı çalışmalarının ardından ilk kez 2016 yılı faaliyet raporunda ihalesi gündeme getirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2016 Yılı Faaliyet Raporunda; ‘’Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu Limanları Mevcut Kabatepe Limanı’nın güçlendirilmesi, yapısal problemlerinin çözülmesi ve yolcu limanı olarak aktif bir şekilde faaliyetlerine devam etmesi ve Gökçeada Kuzu Limanı’ nın ise Gökçeada’da  deniz turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla yat ve yolcu limanı şeklinde yeniden düzenlenmesine yönelik İmar Planı çalışmaları devam etmektedir. İmar Planlarının yürürlüğe girmesini takiben ihaleye çıkılması planlanmaktadır’’ denildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2017 Yılı Faaliyet Raporunda 2014 yılında düzenlenmeye başlanan imar planlarının son bulduğu ifadeleri yer alırken aynı yıl imar planı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece özelleştirmede son adım olarak ihale kaldı. 2017 Yılı Faaliyet Raporunda şu ifadeler yer aldı; ‘’Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu Limanları Mevcut Kabatepe Limanı’nın güçlendirilmesi, yapısal problemlerinin çözülmesi ve yolcu limanı olarak aktif bir şekilde faaliyetlerine devam etmesi ve Gökçeada Kuzu Limanı’nın ise Gökçeada’da deniz turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla yat ve yolcu limanı şeklinde yeniden düzenlenmesine yönelik İdaremizce hazırlanan imar planları 10.02.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yukarıda belirtilen TDİ’ye ait limanların 2018 yılı içerisinde özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları devam etmektedir’’.

İLK İHALE 2018 YILINDA YAPILDI
Gökçeada Kuzu Limanı’nın 36 yıl süre ve işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik 05 Kasım 2018 tarihinde ihaleye çıkıldı ve ihalede yeterli teklif alınamadığı için ihale iptal edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gökçeada'da bulunan Kuzu Limanı'nı ihaleye çıkardı. Resmi Gazete'de yer alan ilana göre, Gökçeada Kuzu Limanı'nın işletme hakkının 36 yıllığına verilmesi için ihale düzenleneceği belirtildi.  10 milyon lira geçici teminat tutarı, 10 bin lira da ihale şartnamesi tanıtım dokümanı bedeli belirlendi. Yapılan ihaleye yeterli teklif gelmediği için iptal olan ihale bir süre rafa kaldırılsa da Gökçeada Kuzu Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin kararlar 2020 faaliyet raporunda yeniden yer aldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kuzu limanı için yeni bir ihalenin mesajını verdi.

YENİDEN İHALE EDİLMESİNE YÖNELİK HAZIRLIK SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2020 Yılı Faaliyet Raporunda ise Gökçeada Kuzu Limanı özelleştirmesine ilişkin raporda TDİ’ye ait limanların özelleştirilmesine dair süreçlerin devam ettiği belirtildi. Raporda, ‘’Gökçeada Kuzu Limanı’nın, Gökçeada’da deniz turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla yat ve yolcu limanı şeklinde yeniden düzenlenmesine yönelik İdaremizce hazırlanan imar planları 10.02.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Gökçeada Kuzu Limanı’nın 36 yıl süre ve işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik 05.11.2018 tarihinde ihaleye çıkılmış ve son teklif verme tarihi 15.04.2019’da yeterli teklif alınamadığından ihale iptal edilmiştir. Liman’ın yeniden ihale edilmesine yönelik hazırlık süreci devam etmekte olup özelleştirme işlemlerinin 2021 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir’’ ifadelerine yer verildi.

TDİ’ye ait Kuzu Limanı özelleştirme ihalesinin 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.
 
Arzu Baladur