Geçtiğimiz haftalarda maviye bürünen HES Haritasında bu hafta mavilikler de büyük ölçüde azaldı. Kentin pek çok noktasında vaka kaydedilmedi.

Koronavirüs vakaları büyük ölçüde azaldı. Bozcaada’da vaka gözlenmezken diğer ilçelerdeki salgının boyutu aşılamanın yaygınlaşmasıyla her geçen gün giderek azalıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbirlerin ardından kademeli normalleşme ile birlikte büyük ölçüde azaldı. Kent haritasında kırmızılıklar adeta yok olurken haritada vaka olmayan alanlar ise çoğaldı. Tam kapanma döneminde büyük bir düşüş gözlenen kentte son birkaç haftadır düşüş yavaşladı. Vaka sayıları da bu ölçüde oldukça azaldı. HES haritasında kent merkezinde kırmızılık gözlenmiyor.

BOZCADADA VAKA KALMADI
5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Kentte en çok vaka görülen zaman Nisan ayı olarak kaydedilmişti. Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere Nisan ayında Çanakkale Türkiye’de en fazla vaka görülen il olarak kaydedilmişti. Vaka sayısındaki artış sonunda kentte bir dizi önlem alınmıştı. Alınan tedbirler vaka sayısında düşüş sağladı. Tam kapanma kararının ardından ise vaka sayısındaki düşüş büyük ölçüde düştü. Tam kapanma ile birlikte kentliler daha evlerinde kalmaya başladı. Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm Türkiye’de vaka sayıları düşmeye başladı. Tedbirlerin etkisiyle birlikte Çanakkale’nin salgındaki yükü oldukça azaldı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları azaldı. 

Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğu da oldukça azaldı. sağlık bakanlığının açıkladığı risk Haritadasında Marmara bölgesinde sadece iki il mavi renk ile gösterildi. Bu iller Çanakkale ve Kırklareli olarak kaydedildi.
Aşılama sayılarında da Çanakkale en hızlı aşılama yapan iller arasında yer alıyor. Aşılama ve tedbirlerle Çanakkale’nin vaka sayısı her geçen gün düşüş gösteriyor. Bu hafta risk haritasında vaka görülmeyen tek ilçe yeniden Bozcaada oldu. Geçtiğimiz hafta Eceabat’ta da vaka görülmezken bu hafta vaka kaydedildi. Öte yandan kaydedilen vaka yoğunluğu oldukça düşük olarak belirtilen mavi renk ile gösterildi.

Çanakkale’nin HES Haritasındaki olumlu tablosu tüm ilçelerinde gözleniyor. Özellikle merkez ilçede vakalar büyük ölçüde düştü. Vaka yoğunluğu haritasında mavi renk ile gösterilen yerler de büyük ölçüde azaldı. Haritada vaka görülmeyen yerler hiçbir renk ile tasvir edilmedi.

Öte yandan tüm ilçelerde vaka yoğunluğu düştü. Kentte pek çok noktada vaka görülmezken vaka olan yerlerde de yoğunluğun az olduğu mavi renk ile gösterildi.

Turizm sezonunun düşük vakalarla açılması kentlileri de sevindirdi. Vakalar büyük ölçüde düşerken bir süredir Bozcaada’da vaka görülmüyordu. Bozcaada’da vakaların sıfırlanması hem adada yaşayanları rahatlatırken hem de yaz sezonu yaklaşırken durum esnafı da sevindirdi. İl genelinde vaka yoğunluğu yükselen ilçe görülmezken her geçen gün vakalarda azalma olması ise tablonun olumlu seyrini koruyor. Tedbirlerin uygulanmaya başlamasıyla vakalar büyük ölçüde düştü. Salgının başından beri en fazla vakaya sahip olan Biga, Çan ve merkez ilçedeki vakalar azaldı.Vakaların yeniden yükselmemesi için Kenttin turist yoğunluğu artarken işletmeler de kendi tedbirlerini alarak vakalardaki artışın tekrar yaşanmaması için özen gösteriyor. Bu kapsamda işletmeler maske mesafe ve hijyen tedbirlerine uyum gösteriyor.

Hülya Öz