Tamamı Çanakkale halkına ait olan GESTAŞ, feribot seferlerinde Çanakkalelilere istenilen avantajları sağlamaması ile eleştiriliyor. Boğaz geçişinde Çanakkalelilere sadece yüzde 15 indirim uygulanıyor, bu indirim günübirlik gidiş dönüşlerde ise geçerli sayılmıyor. Hem araçlar hem de yaya geçişlerinde GESTAŞ’ın fiyatları çok yükselttiğini belirten vatandaşlar, Çanakkalelilere daha avantajlı paketlerin sunulmasını isteyerek, “bizim malımız olan şirket resmen bizi sömürüyor” diyerek sitemde bulundular.
 
GESTAŞ Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başladı.

Şirketin yüzde 99.87 hissesi Çanakkale İl Özel İdaresi’ne ait. Şirket 6 hatta, 15 iskelede, dönemsel olarak değişen 16 ila 21 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında hizmet veriyor.

GÖSTERMELİK İNDİRİM
Şirket, son zamanlarda gemi alımları, borçlanmalar ve fiyat artışları ile dikkat çekiyor. Üst üste zam yapan GESTAŞ, Boğaz hattında yolcular 5 TL, motosikletler 20 TL, otomobiller ise 75 TL ile geçebiliyor. Çanakkale’de ikamet ettiğini beyan edenler aldıkları kart ile ancak yüzde 15 indirimli geçebiliyor. Bu oran ise çok yüksek olarak gösteriliyor. O gün içinde boğaz hattını kullanıp gidip gelenler ise 10 TL farkla yani 85 TL ile gidip gelebiliyor. Bu fiyat Çanakkaleli olsa da olmasa da herkes için geçerli. Bu fiyatta Çanakkalelilere tanınan yüzde 15’lik indirim ise geçerli olmuyor. Bu yüzden vatandaşlar GESTAŞ’ın yaptığı indirimin aslında göstermeli olduğunu belirtiyor.
 
ŞİRKET SAHİBİNE AVANTAJ SAĞLAMIYOR
Hem pandemi nedeniyle hem de son zamanlarda çıkan müsilaj nedeniyle ekonomisi zor duruma giren Çanakkale’de GESTAŞ’ın göstermelik indirim yapmasına vatandaşlar tepki gösteriyor. Müsilaj nedeniyle boğaz bölgesinde vatandaşlar artık denize giremiyor. Bu yüzden daha çok Kabatepe bölgesine gitmek istiyor. Buraya gidip gelmek ise ekonominin zor durumda olduğu bir dönemde 85 TL büyük para olarak görülüyor. GESTAŞ’ın bu uygulamayı herkese yapıyor. Bazı uygulamalarda sunulan yüzde 15 indirim ise hem yetmiyor hem de günübirlik gidip dönüşlerde ise devreye alınmıyor. Bu da vatandaşların beklentisini karşılamıyor. Bu sorun nedeniyle vatandaşlar, kendi malı olan GESTAŞ’ın göstermelik indirimlerle sahibi olan vatandaşları sömürdüğünü belirtiyor.

İNDİRİM ORANI ARTIRILSIN
Uzun süredir ekonominin kötüye gittiği bu önemde vatandaşlar GESTAŞ’ın daha çok indirim yapmasını istiyor. Çanakkalelilere daha avantajlı paketlerin sunulmasını isteyen vatandaşlar, şirketin hem esnafa, hem araç sahiplerine hem de yolculara makul görülecek indirim yapılmasını bekliyor. Öte yandan gidiş dönüş uygulamasının gün içinde değil de biletin alındığı saatten sonraki 24 saat içinde geçerli olmasını istiyor.

GESTAŞ’ın burada da uyanıklık yaptığını belirten vatandaşlar, Gece saat 23.55’te karşıya geçen bir kişinin 15 dakika içinde geri dönmesi durumunda yine tam bilet alması gerekiyor. Oysa süre biletin alındığı saatten sonra başlaması gerektiğini ifade ediyor.
 
 
Hülya Öz