Çanakkale pandemi ile mücadele etmeye devam ediyor. Kentte aşılama ise oldukça hızlı bir şekilde ilerliyor. Son verilere göre il genelinde aşı uygulaması 415 bin dozu geçti. Gün gün verilere göre ise Türkiye’de nüfusuna oranla en fazla aşılama yapılan iller arasında birinci sırada sıklıkla Çanakkale yer alıyor. Pandemi nedeniyle sağlık ile ilgili konuların ön sıralarda olduğu dönemde yeni atanan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Boğaz Medya’ya önemli açıklamalar yaptı.

Op. Dr. Baştürk ‘’Şu anda aşılamada birincilik ve ikincilik arasında gidip geliyoruz. Edirne ile güzel bir yarışımız var. Hedefimiz tabi ki aşılamada birincilik. Aşılamada 35 yaşa kadar indik, çalışanlarımıza başladık. Hedefimiz 18 yaşa kadar inmek. Bu yazı aşılama ile kontrollü geçirip, kışın geçen seneki sıkıntıları yaşamamak istiyoruz’’ dedi.

‘’RANDEVU DOLULUKLARIMIZ UYGUN’’
Salgınla mücadelede başarının anahtarının aşılama olduğu ifade ediliyor. Bu kapsamda gerekli görülen şehirlerde aşılamayı arttırmak için Aşı Çadırı uygulaması başlatıldı. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, kentte aşı uygulaması oranı ve aşı çadırı uygulaması hakkında konuşarak, ‘’Aşı Çadırı uygulaması daha çok hastane şartlarının el vermediği ya da bekleme alanlarının yetersiz olan yerlerde öncelikle uygulanıyor. Biz kendi şehrimizi değerlendirdik ve aşı çadırını şu anda gerekli görmedik. Şu anda gerçekten arkadaşlarımız hızlı çalışıyor ve alanlarımız yeterli. Randevu doluluklarımız uygun. İlçe bazında kontrol ediyoruz, şu anda öyle bir ihtiyaç görmedik fakat ihtiyaç olduğu bir durum olursa, aşı çadırı uygulamasını başlatmaya da hazırız’’ ifadelerini kullandı.

‘’İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİMİZ SAHAYA GİDİP YERİNDE AŞILAMA YAPIYOR’’
Kentte aşılamayı daha da arttırmak için sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle çalıştığını belirten Baştürk, sahada da aşılamaya başlandığını söyleyerek, ‘’Sahaya çıktık. Büyük işyerlerinde çalışan yoğunluğuna göre işyerini aksatmayacak ve hastane yoğunluğunu arttırmayacak şekilde planlama yapıyoruz. İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz sahaya gidip yerinde aşılama yapıyor. Hemen hemen her ilçemiz kendi büyük işletmelerinden başlayarak sıraya koyduk. Hem randevu yoğunluğunu arttırmıyoruz sahada hem de arkadaşların geliş gidişleri kolay oluyor, bizim ekiplerimiz gidiyor yerinde aşılama yapıyor’’ dedi.
 
"BOŞ HASTANELERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"
Pandeminin Türkiye’de başlaması ile önlemler alındığı dönemde Çanakkale’de boş duran 3 hastaneden birisinin pandemi hastanesi olması önerisi bir çok kesim tarafından dillendirilmişti. Tüm bu önerilere rağmen İl Sağlık Müdürlüğü’nün bir önceki yönetimi, bu önerileri dikkate almayarak ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’ni pandemi hastanesi yapmıştı. Bu hastanenin yetmemesi nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’de pandemi hastanesine dönüştürüldü. Bu da ildeki sağlık sistemini adeta çökertti. Hastaneye giden hastalar yoğunluk nedeniyle sıra gelmeyince özel hastaneler gitmek zorunda kaldı. Bu uzun süre tartışma konusu olurken, bu tartışmalar bir de devlet hastanesinin çok uzak olması nedeniyle şehir merkezinde boş duran hastanelerden birisinin de değerlendirilmesi hep gündeme geldi. Yeni Müdür Baştürk boş duran hastanelerle ilgili de değerlendirme yaptı. Boş hastaneleride değerlendireceklerini belirten Baştürk, ‘’Bizim amacımız hizmet kalitesini arttırmak. O hastaneyi kendi şartları içerisinde değerlendireceğiz ama hastanenin merkeze yakınlığını ayrı değerlendiriyoruz, hastanenin verdiği hizmeti ayrı değerlendiriyoruz. Orayla ilgili de çalışma yapacağız. Amacımız sadece yer değil; iyi bir yerde, kaliteli hizmet vermek olacak. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hastane var gözüyle bakılsa bile; iş güvenliği, kalite, hastanenin kullanılabilirliği çok önemli. Hastanelerin yeri güzel ama bazı yapısal problemleri olduğunu gezdiğimde gördüm. Bunun hakkında bir çalışma yapacağız ve yatırım planlamasına dahil etmeye çalışacağız. Sadece bina olarak bakmamak lazım. Binaya girdiğinizde günümüz şartlarına uyuyor mu diye bakmak lazım. Yeni gelişmeler var; yoğun bakımdan acile kadar sadece bina diye bakmayarak; kullanılabilir, faydalı, uzun ömürlü, ısınmasından acil girişine, tuvalet durumuna kadar değerlendirmemiz lazım. Kendi evimiz gibi düşünmemiz lazım hastaneyi’’ dedi.

‘’ÇALIŞANIN ARKASINDA YA DA ÖNÜNDE DEĞİL, TAM YANINDA OLMAK İSTİYORUM’’
Göreve geldiği andan itibaren sağlık personellerinin sorunları ortadan kaldırmak için çalışacağını vurgulayan Müdür Baştürk, ‘’Biz aynı amaca hizmet ediyoruz; hastaneyi ve hastaları yaşatmak. Sağlık personellerinin varsa sıkıntılarını ortadan kaldırmak için elimden geleni yapacağım. Çalışanın arkasında ya da önünde değil, tam yanında olmak istiyorum çünkü ben sahada bunu gördüm. Yoğun bakım hemşiresinin ne yaptığını, servisteki hemşirenin ne sıkıntılar çektiğini, acildeki doktorun sevk için nelerle uğraştığını biliyorum. Amacım onlara en azından ‘sorunlarınızı biliyorum, elimden geleni yapacağım’ diye hissettirmek ve onlara net bir şekilde teşekkür etmek. Gerçekten hak ediyorlar. Bunu laf olsun diye söylemiyorum’’ dedi.

Hülya Öz