Çanakkale Belediyesi Nisan ayı belediye meclisi ilk 2 birleşimi olağan olarak gerçekleşti. Meclisin 2. Birleşiminden sonra meclis üyelerinden birinin koronavirüs olmasıyla 3. birleşim toplantısı dün yapıldı. Faaliyet raporunun sunulduğu mecliste, bugüne kadar 101 kişinin Koronadan öldüğünün belediyeye bildirildiği açıklandı.

Olağan olarak her ay başında gerçekleşen belediye meclisinin Nisan ayı toplantısının ilk 2. birleşimi Parion otel’de gerçekleştirildi. Mecliste üyelerden bir kişinin koronavirüs pozitif çıkmasıyla meclise katılan meclis üyeleri, belediye personelleri ve gazeteciler 10 günlük karantinaya alındı. Meclis ise ileri bir tarihe aktarıldı. Koronavirüs nedeniyle ileri tarihe ertelenen belediye meclisi yeni bir koronavirüs vakası yaşanmaması adına açık alanda yapılması planlandı. Tedbirler kapsamında Çanakkale Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağanüstü Bileşimi dün Seramik Müzesi bahçesinde gerçekleştirildi.

Çanakkale Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağanüstü Bileşiminde meclis yoklamasının alınmasının ardından Belediye başkanı Ülgür Gökhan faaliyet raporunu sunmak için kürsüye çıktı.  Sunu yapmadan önce islam aleminin Ramazan ayını kutlayan Gökhan, ‘’ İnşallah 1 ay boyunca sağlıklı bir şekilde bayrama ulaşırız. Covidsiz hastalıksız hep beraber ailelerimizle beraber bir bayram geçirme şansımız olur’’ diyerek sözlerine başladı.
Başkan temennisinden sonra 2020 yılına ait faaliyet raporunu sunumuna başladı. Koronavirüs ile birlikte zorlu bir yılın geride bırakıldığını ifade eden Gökhan, ‘’Oransal olarak sınırlarımızı aşmamışız ancak tabi limitlerde’’ dedi.

BAŞKAN 2020 VERİLERİNİ AÇIKLADI
Taşınmaz mal varlıklarımıza geldiğimizde arazilerimizde değişme yok. arsalarımızda 3 artış olmuş. 427 binamız 414’e düşmüş.  Şimid hem bina satmıyorsun hem nasıl bina azaldı diye düşünülebilir. Bu 21 tane sözleşme gereği devrini yaptığımız gayrimenkuller. Biz arsaları vermiyoruz binalar bitiyor. Müteahhittin payını bittikten sonra veriyoruz. Bakarsanız artış da olmuş. 5 tane iş yeri hibe almışız.
Araç ve iş makinesi olarak 273 tane aracımız var. Kepçeler binek araçları silindirler hepsi dahil 273 tane aracımız var. Bunlardan 13 tane çöp kamyonu ÇAKAP’tan hibe alındı. Hatta belki kullanmak için isteyen oılursa meclis kararıyla uygun görülürse başka ihtiyacı olan belediyelere hibe olarak verebiliriz’’ dedi.

EVLENME ORANLARI DÜŞTÜ
Evlendirmenin de bir hizmet olduğunu belirten Gökhan,  2020 yılında gerçekleşen nikah sayısı 771 iken yabancı evlilik sayısının 95 olduğuınu açıkladı. Evlenme oranlarının bir önceki yıla göre azaldığını ifade ederek bir tek yabancı evlilikte artış olduğunu söyledi.

CENAZE HİZMETİNDE ARTIŞ
Gökhan, ‘’Cenaze hizmetlerinde tabi  2019’a göre bir artış var 3 nisan 2020 ile 31 aralık 2020 arasında tarafımıza  covid olarak bildirilen cenaze sayısı 74. Bu arada 1 ocak 2021- 12 Nisan’a  kadar 27 tane covid vakası bildirimi olmuş.  Yani 608’in içinde 74 tanesi geçen yıl covid’den dolayı ölüm gerçekleşmiş umarım bunlar son olur’’ dedi.
 
BÜTÇE AÇIĞI 13 MİLYON
Mali yapı hakkında konuşan Gökhan, ‘’2020 yılında 297 milyon 162 bin lira gider tahmin etmişiz. Bu 246 milyon 123 bin lira gerçekleşmiş. Gelir 244 bin 443 bin tahmin etmişiz. 232 bin 667 olarak gerçekleşmiş. Gelir gideri karşılama oranı yüzde 95 oldu. Ama bu bizi yanıltmamalı. Burada gider hanesinde yatırım eksiliğinden dolayı bu oran bu kadar oldu. Geçtiğimiz yıl Pandemiden dolayı yatırım yapamadığımız için, giderimiz az olduğu için gelirin karşılama oranı yüksek görünüyor. Gelirimizi dikkatli harcamak zorundaydık. 52 milyon bütçe açığı veririz diye tahmin etmişiz ama geçen yıl 13 milyon lira bütçe açığı ile kapatmışız.’’ Dedi.
 
Covid 19 pandemi süreci bu önemli bir süreçti. Kapadık açıldık karantinalara girdik. Maalesef meclisimizden 6 arkadaşımız covid hastalığına yakalandı. Ama burada bir adalet var. 3 tane Adalet ve Kalkınma Partisinden 3 tane Cumhuriyet Halk Partisinden.  Biz yani sizi geçmedik. Siz oldunuz biz de eksik bırakmadık. Siz bize dua etmelisiniz. Sizin sağlığınız bizim için çok önemli’’ diyerek esprili bir şekilde sayıları aktardı.

PANDEMİDE ESNAFA DESTEK YAPILDI
11 martta salgının başladığını hatırlatan Başka Gökhan, salgınla mücadele kapsamında eğitimler, dezenfektan ve maske teminleri yapıldığını ifade etti. Billboard ve trafik ışıklarında bile bilgilendirme yapıldığını söyleyen Gökhan mali  tablo açısından değerlendirerek, pandemi dmöneminde esnafa kolaylıklar sağlandığını belirtti.‘’Faaliyette bulunamayan, ve ya faaliyetlerinde azalma olan iş yerleri ile ilgili kira düzenlemeleri  yaptık. İlgili dönemlere ilişkin kira bedellerini tahsis etmedik.  Faaliyetine devam edebilen iş yerlerinin kira bedelleri 3 ay ertelendi, taksit imkanı sağlandı,  gecikme zammı durduruldu. İşgaliye harcı alınmadı. Kapalı yerin işgaliye harcı mı olur! Dedik.’’ Şeklinde konuştu.
Su borcundan dolayı hiçbir vatandaşın suyunu kesmedik diyen Gökhan, ‘’1 tona kadar yedek depomuz vardı. 10- 30 taon arasında avans verdk. Hala da devam ediyor’’ dedi.

371 BİN LİRA OTOBÜSLERE DESTEK VERİLDİ
Gökhan, Sağlık çalışanlarından bu süreçte otobüs ücreti alınmadığını belirtti. ‘’Toplu taşımada gelir desteği yaptık. 17 nisan 17 temmuz aralığında 3 ay boyunca Km başına 1 lira olmak üzere 371 bin lira  lira katkı sağladık. Bunlar çok fazla bir şey değil ama nefeslendirme oldu’’ diye konuştu.

DEZENFEKTAN KONUSU YENİDEN AÇILDI
Başkan Gökhan,  konunun pandemi ile ilgili olmasından dolayı hatırlatmak istediğini söyleyerek, ‘’bunları yapıyoruz, yaptık da. geçen denetim komisyonu raporu okununca orada Özlem hanım bir dezenfektan konusunu gündeme getirmişti. Onu da inceledik. Hatta Sahte dezenfektanlar çıkmıştı. Dezenfektan yok. Karaborsaya yakın nerdeyse… Aldık bizim nazımızın geçtiği bir arkadaştan, Ali uyanık arkadaşımızdan eczacı. Bunu konu ettiler işte partiliden dezenfektan almışsın diye. Evet  38 bin liralık dezenfektan almışız. Kullanmışız. Olabilir. O dönemde 2 tane maske dağıtmayı beceremeyen insanlar bunu nasıl eleştiriyor anlam veremiyorum. Bakın atölye kurduk, maske ürettik. Sağolsun Ali Uyanık arkadaşımız bunu bize temin etti kimse edemezken. Yok çünkü ortalıkta. Ve biz ham maddesini aldık ve kendimiz ürettik.  Yarın yine lazım olsun yarın yine alırım niye?  Daha ucuza veriyor. Hidrojen peroksit 2 katına çıkmış fiyatı’’ diyerek sitem etti.

HALK BAKKAL’IN İKİNCİSİ ESENLERE
2020 yılında yapılanlardan bahseden Gökhan, yerel kalkınma ve tarıma ayrıca önem verildiğini belirterek, ‘’ 2 tane kooperatif kuruldu. Yerel kalkınma birimini oluşturduk belediyede. Ayrıca halk bahçesinin içinde halk bakkal var.  Şimdi ikincisini Esenlerde Endüstri Meslek lisesi Mezunlarının bir tesisi var, onun yanındaki arsaya yapıyoruz.  Yapıyoruz derken bir hayırsever yapıyor.  Oraya da ikincisini açacağız. Orada bütün kooperatifler ürünlerini halka ulaştırmaya devam edecek’’ dedi.

Üretimde ‘’atadan toprağa topraktan sofraya’’ sloganıyla atalık tohumlara da ayrıca önem verildiğini sözlerine ekleyen Gökhan,  Farm 17 gibi diğer girişimlerden de bahsetti. 
Nisan Ayı Olağanüstü belediye meclisi  raporun  Başkan Ülgür Gökhan tarafından sunulmasının ardından Faaliyet raporu  oylandı. Rapor, oy çokluğu ile kabul edildi.

Arzu Baladur