Ekoturizm adı altında birçok tarım alanının imara açılması tartışması devam ederken, en çok konuşulan yerlerin başında ise İl Genel Meclisi’nin onay verdiği CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’e ait Merkez İlçeye bağlı Ulupınar Köyü’nün Yellice Mevkisindeki ağaçlık alan olmuştu. Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon’un itirazı üzerine bu yer tekrar İl Genel Meclisi’ne gelecek. İl Genel Meclis Başkanlığı’nın AK Parti’ye geçmesi ile mecliste dengeler tümüyle değişmesi nedeniyle Erkek’in yerinin meclisten geçip geçmeyeceği merak ediliyor.
 
Doğası, tarihi, konumu ve havası ile büyük beğeni toplayan Çanakkale sığınacak yer haline geldi. Dünyada az bölgeye nasip olan bu özellikleri barındıran Çanakkale son zamanlarda çok rağbet alıyor. Çanakkale Boğazı, Kazdağları, ve verimli tarım toprakları ile il ayrı bir yere sahip. Türkiye’de köylerin nüfus sayısının şehir merkezindeki nüfusa oranın en fazla olduğu il Çanakkale. Bu oranda köylerin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda köylerde hayvancılık ve tarım çok gelişmiş durumda. Buralarda yetişen hem tarım hem de süt ürünleri adeta birer marka konumuna geldi. Köylerdeki bu verimliliğin yanında doğası ve havası da ayrı bir güzel. Durum böyle olunca son zamanlarda köylere olan ilgi arttı. Köylere ilgi artması ile buralarda son zamanlarda ranta açılıyor. Köylerdeki imar kısmı ile il genel meclisi ilgileniyor. Son zamanlarda birçok köyde imar değişikliği yapıldı. Buralardaki imar değişikliği ise İl Genel Meclisi tarafından onaylanıyor. Yapılan başvuru sonrasında ilk önce İl Genel Meclisi İmar Komisyonu bölgeye giderek inceleme yapıyor. Yaptığı inceleme sonrasında bu imar değişikliği ele alınıyor. Komisyondan geçen imar değişikliği de genelde il genel meclisinden onay alıyor. Başta İstanbul olmak üzere, bir çok yerden işadamları, ünlüler, siyasetçiler, Çanakkale genelindeki köylerde verimli tarım toprakları, ve ağaçlık alanları köylülerden satın alıyor. Bu satış işleminin ardından Ekoturizm adı altında İl Genel Meclisi’ne başvurularak imara açılması isteniyor. Daha önce gelen il genel meclisine gelen çok sayıda başvuruya onay çıktı.

Olayın basında yer almasının ardından özelikle CHP grubu tarım alanlarının Ekoturizm adı altında imara açılmasına karşı çıktı ve son yapılan il genel meclis toplantısında da bir başvuruya onay verilmedi.
 
FEDERASYON İPTALİNİ İSTEDİ
İl Genel Meclisi’nde imar izni verilen yerlerden biri de CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’e ait binlerce ağacın bulunduğu bir alan. Binlerce ağacın Ekoturizm adı altında imara açılmasına Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri  Federasyonu, İl Özel İdaresi’ne bir dilekçe ile başvurarak iznin iptal edilmesini istedi.

Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka tarafından verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi, “Meclisinizce 5-2-2021 tarihinde alınan kararla "İlimiz Merkez İlçe Ulupınar Köyü Yellice Mevkisi 108 ada 6 parsel için hazırlanan Turizm Alanı amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu iki karşı oya (Ömer Ar ve Nejat Önder)  ve Genel Meclisin oy çokluğu ile kabul edilmiştir.İmara açılan yer, ilimizin en güzide ve ormanlık alanı içindedir. Bu arazide yaklaşık 11000 ağaç ve ağaçsı bitki ortadan kaldırılacaktır. Bizim, İl Genel Meclisi Üyelerimizin hepsinin çevre ve doğa dostu olduğuna inancımız tamdır. Ancak, İl Genel Meclisinin aldığı bu karar müspet oy verenler hakkındaki olumlu görüşlerimizi değiştirmektedir. İl Genel Meclisimiz, ağaçları yok eden kararlar değil, ilimizde ağaç sayısını artırıcı kararlar almalı kanaatimizi muhafaza etmek istiyoruz.

Çanakkale için Çevre ve Doğa kıyımı olacak bu imar uygulamasına karşı olduğumuzu, bu kararın tekrar gözden geçirilmesini, bütün İl Genel Meclisi Üyelerinin yerinde inceleme yaparak karar vermesini talep ediyoruz. Bu kararın alınması için dosya takibi yapan ve anılan yere Eko Turizm yapacağız, diye ağaç katliamı yapmayı planlayan kişi, kuruluş, tüzel kişi, siyasi kişi her kimse, dosya sahibi ve yandaşlarının kimler olduğunun da tarafımıza iletilmesini, böylece Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak çıkarttığımız dergimizde, bu çevre ve doğa düşmanlarını faş edeceğimizi en derin saygılarımla arz ederim.”
 
TEKRAR MECLİSE GELECEK
Erkek’e ait 12 dönüm alana verilen Ekoturizm izni, federasyon tarafından yapılan itirazın ardından tekrar İl Genel Meclisi’ne gelecek. Bu yerin meclisten geçtiği dönemde hem meclis başkanlığı hem de çoğunluğu CHP’de bulunuyordu.

İl Genel Meclisi’nde son yapılan seçimle dengeler değişti. CHP’den istifa ederek bağımsız girdiği seçimde başkan seçilen Nejat Önder, AK Parti’ye geçti. Önder’in AK Parti’ye geçmesi ile dengeler tümüyle değişti.
Şimdi mecliste AK Parti’nin 14 olan meclis üyesi sayısı Önder’in gelmesi ile 15’e yükseldi. MHP’nin 2, CHP’nin ise 18 olan meclis üyeliği sayısı Önder’in gitmesi ile 17’ye düştü. Cumhur İttifakı’nın üye sayısı ile CHP’nin üye sayısı 17’şer oldu. Burada Başkan Önder olunca dengeler Cumhur İttifakı lehine gelişiyor.

Bu meclis tablosu çerçevesinde Erkek’e ait yer meclise gelecek.  Mecliste tekrar görüşülecek bu dosyaya onay çıkarsa, izin alınmış olacak. Çıkmaması durumunda ise daha önce verilen izin iptal edilmiş olacak.

Hülya Öz