Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan son Aşı haritası verilerine göre Çanakkale aşılama hızla devam ediyor.  Nüfusu 541 bin olan Çanakkale’de toplam 207 binden fazla doz aşı yapıldı. 

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada pandemi yaratan koronavirüs yüzünden çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Salgını kontrol altına almak ve virüsle mücadele için Koronavirüse karşı geliştirilen aşı Türkiye’ye gelmesinin hemen ardından acil kullanım onayı verilerek aşılama başlatıldı. İlk aşılama sağlık çalışanlarına uygulanırken aşı takvime göre toplumun diğer kesimlerine de uygulanmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından aşının uygulanmaya başlamasının ardından 25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla aşı haritası erişime açıldı. 14 Ocak’ta Türkiye’de uygulanmaya başlanan korona virüs aşısı kapsamında 18 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Aşının birinci dozunu olanlar 10 milyon 777 bin 330 kişi olarak kaydedildi.

İSTANBUL AŞILAMADA BİRİNCİ
Türkiye'nin günlük aşı tablosunun yer aldığı 'COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'  vatandaşların erişimine açıldı. Türkiye’deki 81 ilde aşılananların sayısı covid19asi.saglik.gov.tr sitesi üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor. İllere göre aşı dağılımı her dakika güncelleniyor. 'COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu' aşı haritası ile il il aşılanan kişi sayısı görüntülenebiliyor. Sitede yer alan son bilgilere göre toplam aşılama sayısı 18 milyon 320 bin 203 seviyesinde yer alırken 2 milyon 906 bin ile İstanbul aşılamanın en çok yapıldığı şehir oldu. Öte yandan Ankara’da da aşılama 1 milyon 462 bin doza ulaştı.

KENTTE 121 BİN KİŞİ İLK AŞIYI OLDU
Kentimizde aşılama hızla ilerliyor. 541 bin nüfusu olan Çanakkale’de son verilere göre toplam 207 bin doz aşı yapıldı. Buna göre Çanakkale nüfusuna göre en çok aşılama yapılan iller arasında kaydedildi.  Çanakkale’de toplam 207 bin doz aşı yapılırken 121 bin 387 kişi aşılandı. 86 Bin 93 kişinin ise ikinci dozları da tamamlandı. Bu kapsamda Çanakkale ili genelinde yaklaşık 333 bin kişi hala ilk aşıyı olmak için sırada bekliyor.

İKİNCİ DOZ DEVAM EDİYOR
14 Ocak’ta sağlık çalışanları için aşılama başladı. Koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan aşı uygulamasında iki doz arası 28 gün sürüyor. Şu ana kadar 10 milyondan fazla kişiye koronavirüs aşısı yapıldı. 11 Şubat itibarıyla 2. Doza başlanan aşılamada toplamda 7 milyon 542 bin 873 kişinin ikinci doz aşıları yapıldı.

AŞILAMA SIRASI TAKVİME GÖRE İLERLİYOR
Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak. Belirlenen takvime göre, birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor. Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor. İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor.Bu sektörler şu şekilde sıralanıyor: Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, Özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.  Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler, üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip edecek. Üçüncü aşamada son olarak diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanacak. Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.

AŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevu sistemi uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor.

Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.

MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.

Mehmet Kuzey