Belediye sınırları dışındaki alanları yönetmesi nedeniyle ilde büyük önem taşıyan İl Genel Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulundurmasına rağmen başkanlığı rakibi AK Parti’ye kaptıran CHP’de kazan fokurdamaya devam ediyor. Türkiye genelinde bile gündem olan bu başarısızlığın faturası  CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’e yazıldı. Ön seçim öncesi Çanakkale’ye gelerek eski başkan Sadık Göğüsgeren’in aleyhine seçime müdahale ettiği iddia edilen Erkek’in de istifası istendiği konuşuluyor.
 
İl Genel Meclisi’nde yaşanan olay, Çanakkale siyasi tarihinde silinmeyecek şekilde yazıldı. CHP’nin merkez ilçe başkanlığı koltuğuna defalarca oturan, il başkanlığı yapan 40 yıllık CHP’li Nejat Önder’in AK Parti’ye geçmesi olayı uzun süre hafızalarda silinmeyecek. Bu olay AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın hanesine artı olarak yazılırken, bu olayın baş sebebi olarak kabul edilen CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in hanesine ise eksi olarak yazıldı.
AK Parti’nin haklı olarak Ankara’da bunun üzerinde şov yaptı ve etkileri ise devam ediyor. Buna karşılık CHP ise bu şokun etkisinde kurtulmaya çalışıyor. Yavaş yavaş şokun etkisinden kurtulan CHP teşkilatı, bir yandan Nejat Önder’i suçlarken diğer taraftan buna sebep olan İl Başkanı Metin Umit Ural’ı ve Genel Başkan Yardımcısı Erkek’i suçluyor.

KIRILMA NOKTASI ÖN SEÇİM
Partiyi bu hale getiren ve önemli bir başkanlığın kaybedilmesine neden olan gelişmelerin başlangıcı CHP’nin il genel meclisi başkan adayını belirmek için yaptığı ön seçim ve öncesine dayanıyor. Çoğunluğu elinde bulunduran CHP, il genel meclis başkanlığına sahipti. 2 yıldır İl Genel Meclis Başkanlığı’nı CHP Bayramiç İl Genel Meclis Üyesi Sadık Göğüsgeren yapıyordu. 2 yıllık süre sona erince İl Genel Meclisi seçime gitti. Seçimden önce CHP aday adaylar arasında ön seçim yaptı. 4 kişinin aday adayı olduğu ön seçimin ikinci turuna kalan Gelibolu Meclis Üyesi Nihat Öner10, Sadık Göğüsgeren ise 9 oy aldı. Tüm bu operasyonlara rağmen Göğüsgeren’in  tek başına çalışıp 1 oyla adaylığı kaybetmesi de çok konuşuldu.

Burada hem İl Başkanı Ural hem de Genel Başkan Yardımcısı Erkek’in Sadık Göğüsgeren’in aday olarak çıkılmaması için çalışma yaptığı belirtiliyor. Bu durumun ise meclis üyelerinin kopmasına neden olduğu öğrenildi.

CHP bu ön seçimle beraber eski başkan yerine Nihat Öner’i aday göstermesi ile CHP içinde huzursuzluk başladı. Yaşanan bu gelişmeleri fırsat bilen AK Parti operasyona başladı.  Operasyon sonuç verdi ve il genel meclisi başkanlık seçimine AK Parti ve MHP bir aday çıkartırken CHP’de ön seçimle belirlenen Nihat Öneri aday gösterdi. Bu sırada CHP merkez ilçe üyesi Njat Önder de aday olduğunu açıkladı. Bu adaylıkla operasyon ortaya çıktı. AK Parti, MHP üyelerinin ve CHP’den de bir oy alan Önder başkan seçildi. Hemen ertesi gün Ankara’ya giderek AK Parti Grup Toplantısı’nda parti rozetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı.

ERKEK DARBE YEDİ
Adeta şova dönüşen bu partiye katılma töreni, CHP’yi çok etkiledi. AK Parti bu olayı iyi değerlendirip şova dönüştürmesi sadece Çanakkale’de değil Türkiye genelinde yankı buldu. Türkiye geneline yayılan bu olay Ankara’da en çok CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’i olumsuz etkiledi. Başından beri sürece dahil olan Genel Başkan Yardımcısı Erkek, ön seçim öncesi Çanakkale’ye gelerek il genel meclis üyeleri ile de görüşmüş ve taraf olduğu duyulmuştu. Ortaya çıkan sonucun bir numaralı sebebi olarak tüm okları üzerine çekti.  Hem Ural’a hem de Erkek’e baş kaldıran teşkilat, il genel meclisi seçimini bile başarmayan bir genel başkan yardımcısının Türkiye genelindeki seçimini de kaybettireceğini belirterek istifa etmesini istiyor.

GÖREVDEN ALINSIN
Başarısızlıkta katkısı olan Başkan Ural’a tekiler devam ediyor. Kent için çok büyük önem taşıyan İl Genel Meclisi Başkanlığı’nı AK Parti’ye kaptırılmasına hem parti teşkilatı hem de CHP’li belediye başkanları da tepki gösteriyor. Teşkilat, bu başarısızlığın faturasının kesilmesini istiyor. Başkan Ural, partiyi satan diğer meclis üyesinin peşine düşerken, teşkilat da onun peşine düştü. Teşkilat, hem Ural’ın hem de Erkek’in bir an önce bu görevlerden ayrılmasını istiyor.
  
Mehmet Güler