Kemerdere köyünde bulunan tarihi su kemerindeki onarım bitmek üzere. Su kemerin altında bulunan göl, doğal yapısı ve yeşilliği ile bölge son zamanlarda gözde yerlerden biri haline geldi.
 
Civler Köyü’nün Kemerdere Mahallesi  adeta bir saklı cennet. Truva şehrine su taşıyan, Troia döneminden kalma tarihi su kemeri , olarak da söylenen bu su kemerinin Truvalılar zamanında inşa edildiği, Kaz Dağlarının yamaçlarındaki kaynaklardan gelen suyun bu kemer vasıtasıyla Truva Şehrine taşındığı belirtiliyor. Günümüzde sağlam kısımlarını görmek mümkün. Taşların birbirine dizilişi ve o günkü imkanlarla yapılan eser ihtişamıyla etkiliyor. Binlerce yıllık bu tarihi eseri görmek için gidenler ilk bakışta ihtişamından etkilenip buranın bir köprü olduğunu zannedebilir; ancak burası üzerinden su götürülen bir kemer. O tarihten bu güne kalıntıları dahi kalmış olsa da Çanakkale ve tüm ilçelerini kapsayan Troas bölgesinin en sağlam durumda ve görülebilir su kemeri olarak tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. Su kemeri yemyeşil ormanı, göğe yükselen çam ağaçları ve sahip olduğu küçük göleti ile mükemmel bir manzaraya sahip. Su Kemerin altından azda olsa şırıl şırıl sularda akmakta. Burası yöre halkı ve bilenler tarafından piknik alanı olarak da kullanılmakta. Doğaseverler için çok güzel bir mekan konumunda. Ayrıca burada cep telefonu ve internet çekmiyor. İnsanların teknolojiden uzak doğa ile iç içe bir gün yaşamalarını sağlıyor.

KEMER ONARILDI
Civler Köyü’ne bağlı Çanakkale’nin en güzel mesire yerlerinden biri olan tarihi Kemerdere’de GMKA desteğiyle su kemerinde başlayan restorasyon çalışmaları İl Özel İdaresi kapsamında sürüyor.  Kemerdeki onarım çalışmaları bitmek üzere. Kemerin su geçen kısmındaki çalışmalar devam ediyor. Kemerin aslına uygun yapıldığı belirtilirken, çalışmalar bitiminde bölgeye olan talebin daha da artacağı belirtiliyor.

Mehmet Güler