Yeni nüfus sayımının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye genelinde il il milletvekili sayısını açıkladı. Türkiye genelinde 4 ilde vekil sayısı değişirken Çanakkale’de aynı kaldı.

Milletvekillerinin seçim çevrelerine dağılımı yapılırken; toplam milletvekili sayısından yani 600’den, önce 81 ile birer milletvekili tahsis ediliyor. Son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, kalan milletvekili sayısına yani 519’a bölünmek suretiyle bir sayı elde ediliyor. İl nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit edilmiş oluyor.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz yıla ait 31.12.2020 tarihi itibariyle Türkiye’nin nüfusunu açıklamıştı. Açıklanan nüfus sayısının ardından YSK, yeni listeleri 17 Mart‘ta onayladı.

İSTANBUL VE BAYBURT’TA SAYI DÜŞTÜ
Yüksek Seçim Kurulu, son nüfus sayımına göre seçimde çıkabilecek milletvekili sayılarını ilan etti. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararla, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısı kesinleşti. YSK listesine göre Türkiye’de 4 ilin vekil sayıları değişti. Türkiye’nin en kalabalık ili olan İstanbul’un vekil sayısı 98’den 97’ye düştü. Milletvekili sayısı azalan diğer bir il ise Bayburt oldu. Bayburt’un milletvekili sayısı daha önce 2 iken 1’e indi.

MERSİN VE TUNCELİ ARTI
Mersin’in milletvekili sayısı 12’den 13’e, Tunceli’nin milletvekili sayısı ise 1’den 2’ye yükseldi. Ankara, İzmir, Bursa gibi illerin milletvekili sayısında ise değişim olmadı. Milletvekili seçiminde İstanbul 97, Ankara 36, İzmir 28, Bursa 20, Antalya 17, Adana 15 ve Konya 15 milletvekili çıkarabilecek.

ÇANAKKALE AYNI KALDI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK),Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bazı illerin milletvekili çıkarma sayılarında değişikliğe gitti.  4 ilde vekil sayıları değişse de nüfusunda çok fazla değişiklik olmayan Çanakkale’de vekil sayısı aynı kaldı. Çanakkale’de uzun süredir vekil sayısı 4 kişi ile sınırlı. Açıklanan son listeye göre önümüzdeki seçim için de vekil Millet ve Cumhur İttifakı olarak son seçimde 2-2 eşit olan vekil sayısının gelecek seçimde dengeler bozulacak mı yoksa aynı mı kalacak şimdiden merak ediliyor.

Damla Şener Okdaş