İllere göre haftanın Koronavirüs vaka sayıları açıklandı. Çanakkale’de son verilere göre vaka sayısı 100 bin kişide 149,76 olarak kaydedildi. Haritanın ilk açıklandığı günden beri Çanakkale oranlarındaki istikrarlı artış endişe yaratıyor.

Dünyayı etkileyen ve küresel bir salgına neden olan koronavirüs can almaya devam ediyor.  Salgının başından beri vatandaşların vaka sayılarını takip edebilmesi için Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması kullanıma sunulmuş, uygulama ile çevredeki vaka yoğunluklarına sayısız bir şekilde erişim imkanı verilmişti. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgında yeni bir döneme girildiği duyurarak, illerin haftalık vaka sayılarını her hafta başında paylaşacaklarını belirtmişti.  Bu kapsamda her pazartesi günü haftalık olarak illere göre korona virüs vaka sayısı haritalı şekilde paylaşılıyor. Hangi ilde ne kadar vaka sayısı olduğunu gösteren harita, her 100 bin kişiye göre oranlanarak oluşturuldu. Ayrıca yeni kontrollü normalleşme ile iller risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı.  Yeni kontrollü normalleşme sebebiyle Türkiye'nin Risk Haritası her hafta, renk haritası ise iki haftada bir güncelleniyor. Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli iller renklerine göre ayrıldı ve kısıtlamalar belirlendi.

ARTIŞ İSTİKRARI
81 ilin vaka sayılarının açıklanarak erişime sunulduğu ilk haritaya göre Çanakkale’de vaka yoğunluğu 100 bin kişide 37,61 olarak kaydedilmişti. İkinci paylaşılan haritada haftalık vaka sayısı 100 binde 43,76 olarak belirlenmişti. Paylaşılan üçüncü haritada 100 binde 81,51 olarak kaydedildi. 27 Şubat-5 Mart haftasını kapsayan haritada Çanakkale’de vaka sayısı 100 binde 107,29 olarak belirlendi. Son Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından paylaşılan son ‘’illere göre haftalık vaka sayısı (6-12 Mart)’’ Çanakkale 149, 76 olarak kaydedildi. Açıklanan haritalara göre 37,61-43,76 - 81,51- 107,29- 149, 76 derken Çanakkale’de koronavirüs vaka sayısı her hafta istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.

KISITLAMALAR AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR
Koronavirüs renkli risk haritasında Çanakkale yüksek risk’ grubunu temsil eden turuncu renkteydi. Sağlık Bakanlığı'nın yüz binde rakamları baz alarak oluşturduğu risk haritasına göre tedbirler belirlenmesi bekleniyordu. İki haftada bir güncelleneceği açıklanan bu harita için bu hafta beklendi. Ancak son Kabine toplantısında 81 ilde mevcut uygulamanın devamına karar verildi. Bu kapsamda her il daha önce belirlenen renklerinde kalarak aynı uygulamalara devam ediyor.

ÇANAKKALE HARİTADA TURUNCU KALDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı yaptığı açıklamada, ‘’Vatandaşlarımızın riski azaltmalarını, şehirlerini bu musibetten kurtulma mücadelesine destek vermesini rica ediyorum. Tedbirlere uymamamız sayesinde yeniden kısıtlamaların ve yasakların geleceğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanının açıklamasına göre, Çanakkale’nin rengi turuncu kalsa da vaka sayıları baz alındığında kırmızı renkte gösterilmesi bekleniyordu.

100 BİN KİŞİDE 149,76
Bakan Koca'nın paylaştığı 81 ilin vaka sayılarının açıklandığı haftalık vaka sayısı haritasına göre Çanakkale’de 100 bin kişide 149,76 oldu. En yakın sınır Balıkesir’de ise rekor artış gözlendi, 257,60 olarak kaydedildi. Çevre iller arasında Çanakkale’de vaka oranı haritanın açıklandığı ilk hafta Marmara bölgesinde az il iken hafta hafta vaka sayısı hızla yükseliyor. Çanakkale’nin yeni yıl ile birlikte vaka sayılarının da ciddi düşüşler yaşandığı kaydedilmişti. Kentimiz, 2021 yılının başından beri vaka sayısındaki düşüş ivmesini yerini yükseliş istikrarına bıraktı. 1 Mart tarihinde yeni normalleşme ile kafe ve restoranların açılması hava durumunun son günlerde iyi olması ile vatandaşlar tedbirlerde gevşemeler gösteriyor. Hal böyle olunca Çanakkale’de vaka sayısı da tırmanmaya devam ediyor.

EN FAZLA VAKA SAMSUN’DA
Cumhurbaşkanının açıklamasına göre, Çanakkale’nin rengi turuncu kalsa da vaka sayıları baz alındığında kırmızı renkte gösterilmesi bekleniyordu. Açıklanan son haritaya göre sadece 4 ilde vaka sayısında düşüş yaşandı. Bu iller; Artvin, Burdur,  Sakarya ve Siirt olarak kaydedildi. En çok artış yapan iller ise Samsun'da 100 binde 110,17 artışla haftalık vaka 458,53 oldu. Samsun'u Kilis, Balıkesir ve İstanbul takip etti.
Tabloya göre; İllere göre haftalık (6-12 Mart) koronavirüs vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 178,25, Ankara'da 68,53, İzmir'de 78,57 oldu.

Muzaffer Cirtel