15 Temmuz Derneği ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'nin farklı şehirlerinde gerçekleştirdiği Her Ay 251 Hatim Programını bu ay 18 Mart Zaferinin arifesinde Çanakkale'de gerçekleştirdi.

İtilaf Devletleri'ne karşı 1915–1916 yılları arasında muhteşem bir azim ve mücadele ile kazandığımız 18 Mart Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlerine "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir." dediği zaferdir. Bu yıl 106. Yıldönümünü yaşayan Çanakkale Zaferinde şehit düşen askerleri anmak üzere hatimlerin duası yapıldı ve mevlit okundu.

15 Temmuz Derneği tarafından düzenlenen ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen “Her Ay 251 Hatim” programı Necip Paşa Camii'nde gerçekleştirildi. 15 Temmuz gecesi şehit olan 251 vatandaş ile Çanakkale'de şehadete yürüyen şehit atalarımız başta olmak üzere okunan hatimlerin duası yapıldı ve mevlit okundu. Programa; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ve 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç ile stk’lar ve vatandaşlar katıldı.
Hatim programının hemen öncesinde ise 15 Temmuz Derneği ile Çanakkale'de faaliyet gösteren STK'lar ve yerel basın bir araya geldi. 15 Temmuz Derneği toplantısında ortak projelerin görüşülerek fikir alışverişi yapıldı.

‘’VEFA BORCUMUZU YERİNE GETİRİYORUZ’’
Programda konuşan 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç “ Güzel bir ilimizdeyiz. Türkiye’nin bütün illeri güzel ama Çanakkale şehitleriyle, tarihi yüklendiği misyonla daha anlamlı. 15 Temmuz Derneği olarak her ayın 15’inde, Türkiye’nin muhtelif illerinde, 15 Temmuz şehitlerimizi anmak ve bize bu toprakları vatan kılmak için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve geçmişteki gazilerimizi anmak için böyle bir hatim merasimi düzenliyoruz. Gittiğimiz illerde valiliğimizle, müftülükle beraber ve gittiğimiz şehirlerde şehit ve gazi ailelerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı davet ederek, 15 Temmuz Derneği’nin yaptığı çalışmalardan bahsediyoruz’’ dedi.
Konuşmasının devamında 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, ‘’Ayrıca ileriye dönük ülkemizde bize nasıl sorumluluklar düşüyor bunu konuşuyoruz. Şehitlerimizi anmak, hatırlamak ve onlar adına okunan 251 hatmin duasını yaparak, gazilerimizin hayatlarına mutluluk ve huzur dileyerek, tarihte önemli bir rol oynamış bu insanlara vefa borcumuzu yerine getiriyoruz. Sadece dernek olarak değil millet olarak ifade ediyoruz. Bu programı burada düzenledik ama Türkiye genelinde duyuluyor. Duyarlı olan kardeş ülkelerimizden, dünyanın değişik coğrafyalarından da dualar geliyor. Çanakkaleli vatandaşlarımıza bize kucak açtıkları için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Damla Şener Okdaş