Mart ayı ile birlikte kademeli normalleşmenin olacağı yönündeki açıklamalar esnafı heyecanlandırdı. Kısıtlamalar sebebiyle dükkânını kapatan Çanakkaleli esnaflar, işyerlerini açmak için hazırlıklara başladı.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında restoran, lokanta ve kafeler, okullar, spor salonları kapatılmıştı. Pandemi döneminde ikinci kez kısıtlamaya maruz kalan yeme içme sektörü dört gözle normalleşme adımlarını beklerken hükümetten yapılan Mart ayı ile birlikte kademeli normalleşmenin olacağı yönündeki açıklamalar esnafı heyecanlandırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademli normalleşme sürecini başlatıyoruz. Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz" dedi.
Bu doğrultuda 1 Marttan itibaren Çanakkale’nin koronavirüs tablosuna bakarak, resmi kurumların açıklamalarına göre 1 Mart’ta işletmelerin açılıp açılmayacağına karar verilecek. Her ilde vaka durumuna göre normalleşme süreci ve açılacak yerlerin farklı olacağı belirtildi.

ESNAF TEMİZLİĞE BAŞLADI
Kabine Toplantısı sonrası duyurulan, il bazlı normalleşme takviminin 1 Mart’ta hayata geçirileceği açıklanmasının ardından normalleşmeye yakın ve vaka sayısı az olan Çanakkale’de lokanta ve kafelerde açılma heyecanı başladı. Paket servis izni olmasına rağmen zor günler geçiren kafe, restoran ve lokanta gibi işyerleri her türlü tedbiri alarak açılacağı günü bekliyor.
Pandemi nedeniyle aylardır kapalı olan Kentteki esnaflar 1 Mart tarihinde işletmelerini tekrar faaliyete geçirebilme umuduyla şimdiden hazırlıklara başladı. Esnaflar, dükkanlarını baştan aşağı temizleyerek dezenfekte ettiler.  Kentteki esnaflar, şimdiden iş yerlerinin girişlerine ateş ölçerler, dezenfektanlar ve sosyal mesafe uyarı etiketleri yapıştırdı. Her masaya tek kullanımlık mendiller, poşette tuz, kürdan ile dezenfektan ve kolonyalar konuldu. Masalar arasında sosyal mesafe 1,5 metre olarak ayarlandı. Esnaflar uzun bir süre sonra iş yapabilme umuduyla hazırlıklarını tamamlamaya devam ederken 1 Mart bekleyişi sürüyor. Açılmanın olması ile ekonomik yönden sıkıntı çeken  kentteki esnaflar büyük bir nefes alacaklarını belirttiler.
Öte yandan normalleşme ile birlikte işletmelere bazı şartların uygulanması bekleniyor. Bunlar HES koduyla mekana giriş, oturma düzeni ve süresi olarak iddia ediliyor. Net açıklama ise 1 Mart tarihinde yapılması bekleniyor.
 
Arzu Baladur