Halk otobüslerinde ücretsiz taşımacılık uzun bir süredir tartışma konusu. Çanakkale Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Hasan Ateş, ‘’ Şu anda ücretsizler zaten binemediği için herhangi bir problem yok. Ama pandemiden sonra bu problem tekrardan başlayacak onun için tekrar bir karar alınacak’’ dedi.

Büyük bir pandemiye neden olan koronavirüs nedeniyle ülkede birçok sektör durma noktasına gelirken gelirinin büyük kısmını üniversitelerden elde eden Çanakkale’de okulların açılmaması çok sayıda sektörü etkiledi. Etkilenen sektörlerden biri de halk otobüsleri oldu. Çanakkale’de ilk orta ve yükseköğretim kurumlarının tümünün uzaktan eğitime geçmesi halk otobüslerini zor duruma soktu. Otobüs duraklarında yeni düzenlemeler yapıldı. Birçok şoför bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak durumunda kaldı.

 Özel halk otobüslerinin içinden geçtiği bu zor süreçte ekonomik anlamda daha fazla açılma yaşamamak adına aldıkları kararla, geçtiğimiz yıl Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB); şehit aileleri, gaziler ve güvenlik güçleri hariç, Ocak 2021'den itibaren gelir desteğini talep etmeyerek ve cezai müeyyideleri kabul ederek, ücretsiz taşımaya Türkiye genelinde son verdiklerini açıklamıştı. TÖHOB Yönetim Kurulu "Belediyelerin zarar ettikleri ve özel sektöre devrettikleri toplu taşıma mutlaka kanuni bir altyapıya kavuşturulmalı ve ücretsiz taşıma konusunda önerilerimiz dikkate alınmalıdır. Şehit ailelerimiz, gazilerimiz ve güvenlik güçlerimiz hariç, Ocak 2021'den itibaren gelir desteğini talep etmeyerek ve cezai müeyyideleri kabul ederek ücretsiz taşımaya Türkiye genelinde mecburen son verilecektir. Çünkü işleticilerimizin ticari hayatlarına devam edebilmeleri için başka seçenek kalmamıştır" ifadelerinde bulunmuştu.

TÖHOB’nin kararının ardından Ocak 2021 tarihinde karar uygulanmadı. Pandemi ile birlikte ücretsiz binişlerin sayısının düştüğünü ifade eden Çanakkale Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Hasan Ateş, yapılacak son toplantıda ücretsiz taşımacılık ile ilgili yeni kararlar alınacağının mesajını verdi.
 
‘’BÜTÜN ESNAFLARIMIZ GİBİ ZOR DURUMDAYIZ’’
Çanakkale Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Hasan Ateş, ’’Ekonomik olarak bütün esnaflarımız gibi zor durumdayız. Büyükşehirde belediye desteklemesi var ama normal şehirlerde destekleme yok. 3 ay Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden çıkmıştı fakat Çanakkale Belediyesi gerçekten Türkiye’de en iyi yardımı yaptı. Kilometre başına 1000 TL yardım yaptı. Fakat 3 ay sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bu yardımı uzatmadı. Büyükşehirlerde bu devam ediyor ama küçük şehirlerde uzatmadı, bunların görüşmeleri devam ediyor’’ dedi.

YÜZDE 40 AYAKTA YOLCU
Çanakkale’de alınan karara göre ayakta yolcunun yüzde 40’ının alındığını ifade ederek, yolcuların otobüs içinde belli noktalarda durması için ayak izleri yapıldığını belirtti.  Ateş, ‘’Şu an kapasitemiz yüzde 40 zaten yani ayakta yolcunun yüzde 40‘ını alabiliyoruz pandemiden dolayı. Büyükşehirleri demiyorum ama büyükşehir olmayan illerde bu halk otobüslerinin durumu bütün Türkiye’de çok kötü’’ dedi.

‘’GİDERLERİMİZİ DAHİ KARŞILAYAMIYORUZ’’
Ateş, ‘’Çanakkale’de şu anda giderlerimizi dahi karşılayamıyoruz. İdare ediyoruz. Bir an önce okulların açılması ve normale dönmesini bekliyoruz’’ diyen Ateş, önümüzdeki aylarda TÖHOB’nin toplantısıyla yeni kararlar alınacağının mesajını verdi.  Ateş, ‘‘Ücretsiz taşıma ile ilgili Ankara’dan bir karar çıkmazsa yönetim olarak toplanıp bir karar daha alacağız. Şu anda ücretsizler zaten binemediği için herhangi bir problem yok. Ama pandemiden sonra bu problem tekrardan başlayacak onun için tekrar bir karar alınacak’’ şeklinde konuştu. Ateş, pandeminin yükünün azalmasıyla,  ‘’Bir an önce her şeyin normale dönmesini temenni ediyoruz’’ dedi.

Hülya Öz