Türkiye’nin önemli işadamları, sanatçılar, ünlüler ve turizmciler, Ekoturizm adı altında Çanakkale’de arazi topluyor. İl Genel Meclisi İmar Komisyonu’nun da onay vermesi ile verimli tarım arazileri Ekoturizm’e kurban ediliyor. Özellikle Ayvacık ilçesinde gelen talep üzerine arazi fiyatları kat kat arttı. Köprü nedeniyle daha önce Lapseki ilçesinde yaşanan arazi fiyat artışları şimdi Ayvacık ilçesinde yaşanıyor.

Pandemi ile beraber vatandaşların turizm anlayışı da değişti. Daha önce beş yıldızlı lüks otelleri tercih eden vatandaşlar, şimdi doğa ile iç içe olan yerleri tercih etmeye başladı. Hızla değişen turizm sektöründe en fazla etkilene yerlerin başında ise Çanakkale geliyor. Doğası, tarihi, konumu ve havası ile Çanakkale dünyada sayılı yerlerden biri. Dünyada az bölgeye nasip olan bu özellikleri barındıran Çanakkale son zamanlarda çok ilgi görüyor. Çanakkale Boğazı, Kazdağları, Assos bölgesi ve verimli tarım toprakları ile il ayrı bir yere sahip. Aynı zamanda köylerde hayvancılık ve tarım çok gelişmiş durumda. Buralarda yetişen hem tarım hem de süt ürünleri adeta birer marka konumuna geldi.

Köylerdeki bu verimliliğin yanında doğası ve havası da ayrı bir güzel. Durum böyle olunca son zamanlarda köylere olan ilgi arttı. Buna pandemi de eklenince büyük şehirlerden kaçanlar Çanakkale’nin köylerinde arazi alıyor.

TARIM ALANLARI İMARA AÇILIYOR
Köylere ilgi artması ile buralarda son zamanlarda ranta açılıyor. Köylerdeki imar kısmı ile il genel meclisi ilgileniyor. Son zamanlarda birçok köyde imar değişikliği yapıldı. Buralardaki imar değişikliği ise İl Genel Meclisi tarafından onaylanıyor.

Yapılan başvuru sonrasında ilk önce İl Genel Meclisi İmar Komisyonu bölgeye giderek inceleme yapıyor. Yaptığı inceleme sonrasında bu imar değişikliği ele alınıyor. Komisyondan geçen imar değişikliği de genelde il genel meclisinden onay alıyor.

Son olarak Ayvacık ilçesine bağlı, Yapıldak ve Söğütlü köylerinde arazilerde imar değişikliği ile Ekoturizm’e açılmıştı. Diğer ilçelerde de aynı durum yaşanırken, bu değişim daha çok Ayvacık ilçesinde hayata geçiriliyor. Deniz ve buradaki doğa ilgiyi de artırıyor. Çanakkale merkezden Ayvacık ilçesine kadar birçok köyde imar değişikliği yapılarak alanlar Ekoturizm adı altında arazi değişimi yaşanıyor.
.
Köylerde peş peşe eko turizm patlaması ve imar değişikliğinin önce imar komisyonunda sonra il genel meclisinden geçmesi ise dikkat çekiyor.
 
PARSEL PARSEL TOPLUYORLAR
İstanbul’un önde gelen şirketleri, sanatçılar, turizmciler, gözünü Çanakkale’ye dikmiş durumda. 1915 Çanakkale Köprüsü ile beraber Lapseki’deki arazilerin fiyatında patlama yaşanmıştı. Köprü nedeniyle İstanbullular adeta buradaki arazileri kapış kapış satın aldı. İlginin artması sonrasında bölgede fiyat patlaması yaşanmıştı.
Buradaki ilginin benzeri ise Ayvacık’ta yaşanıyor. Buradaki arazilerin parsel parsel alınılmasının nedeni ise Ekoturizm. Pandemi dönemin vatandaşlar lüks otelleri tercih etmediği için buralara yöneliyor. Ayvacık Assos bölgesi de en çok ilgi gören yerler. Bu yüzden ünlüler, turizm şirketleri, büyük şirketler burada arazi topluyor. Topladıkları arazileri de Ekoturizm adı altında İl Genel Meclisi aracılığı ile imara açıyor. Bu da bölgedeki verimli tarım arazilerini tehdit ediyor.
Gelen talep sonrası fiyatlar da artınca köylüler bir bir verimli tarım arazilerini satıyor.
 
ÖZEN GÖSTERMESE ÇEVREYE ZARAR VERİR
Ekoturizm, çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm türü olarak tanımlanıyor. Günümüzde ulaşım olanaklarının ve dünya genelinde refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte turizm sektörü ciddi bir büyüme gösterdi.  Bu noktada turizmin bir alt alanı olan doğa turizmi de en hızlı büyüyen turizm türlerinden birisi oldu.

Ancak el değmemiş doğal yerlere yapılan bu turizm türünde, gerekli özen gösterilmediği takdirde, doğal çevrenin zarar görmesi kaçınılmaz oluyor.  Bu sebeple ortaya
ekoturizm kavramı atıldı.

Günümüzde dünya genelinde gerçekleştirilen doğa turizminin büyük kısmı ne yazık ki ekoturizm tanımına uymuyor, doğaya zarar vermekte ve bu sebeple de sürdürülebilir bir turizm olmamakta. Doğa turizminin amacı, doğayı görmek olduğu için, bu turizm sonucunda doğanın zarar görmesi ilgili bölgedeki doğa turizmini sona erdirecek.

Mehmet Kuzey