Ülke genelinde alınan tedbirler ve kısıtlamaların etkisiyle ülke genelinde vakalar azalmaya devam ediyor. Çanakkale merkezde HES haritasına göre kırmızı alan kalmazken son 1 aydır vaka görülmeyen Eceabat’ta vakalar görülmeye başlandı, pek çok ilçede vakalar arttığı gözlendi.
 
Türkiye’ye Mart ayında gelen ve o tarihten beri ülkemizde de görülen korona virüs vakaları sebebiyle 27 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, korona virüsün yayılımını tespit etmek ve vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek için Hayat Eve Sığar ( HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Uygulama içerisindeki yoğunluk haritası ile vatandaşlar bulundukları bölgedeki vakaların yoğunluğunu şeffaf bir şekilde öğrenebiliyorlar. Geçtiğimiz Kasım ayı sonunda vakaların en yüksek seviyeye ulaşarak pik yapmasının ardından 4 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tüm ülke genelinde hafta sonu tam kapanma uygulamasına geçildi. Aralık ayı başından beri süren hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla birlikte her Cuma akşamı saat 21.00’da başlayan ve Pazartesi sabah 05.00’a kadar süren kısıtlamalar sonunda vakalarda ciddi oranda azalmalar yaşanıyor.

Toplamda 12 ilçesi bulunan Çanakkale’nin tüm ilçelerinde vakalar hızla düşme devam ederken hastanelerdeki pandemi yükü de ciddi oranda azaldı. Öte yandan mutasyonlu virüslerin yoğunluğu henüz bilinmiyor.   HES Yoğunluk Haritası verilerine göre  Çanakkale’nin bozcaada, Gökçeada ve Eceabat ilçelerinde son 1 aydır vaka gözlenmiyordu. Fakat son verilere göre Eceabat ilçesinde vaka görüldüğü kaydedildi.

EN FAZLA RİSK EZİNE VE AYVACIK’TA!
Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı  HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Eylül ayında tırmanışa geçen korona virüs vakalarında HES yoğunluk haritası kırmızı alarm veriyordu. Adeta merkez kırmızıya boyanmıştı. Şubat ayı ile birlikte  ise Çanakkale merkezde vaka sayılarında ciddi bir azalma gözleniyor. Haritaya göre Çanakkale merkez ilçede hiç kırmızı nokta kalmadı. Olumlu bir düşme ivmesi gözleniyor. Öte yandan bir çok ilçede vakalar azalırken bazı ilçelerde vakalar artmaya devam ediyor.

BOZCAADA VE GÖKÇEADA’DA VAKA YOK!
 HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, Bozcaada, Gökçeada’da vaka görülmezken genel tabloya bakıldığında kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçe Ezine ve Ayvacık olarak kaydedildi. Öte yandan pandemi başından beri risk oranının en fazla olduğu ilçelerden olan Biga’da son verilere göre vakalarda belirgin bir azalma görülüyor.  HES Yoğunluk haritasının son verilerine göre, Çanakkale ili genelinde en az riskli bölgeler, Bozcaada, Gökçeada iken salgında en fazla risk taşıyan bölgeler; Ezine ve Ayvacık olarak kaydedildi.

HES UYGULAMASI YOĞUNLUK HARİTASI
 Pandemiyle mücadele döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkânlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Sağlık Bakanlığı, bir süre önce Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile bu kontrol ve takibi vatandaşların da hizmetine sunmuştu. Hayat Eve Sığar uygulaması ile vatandaşlar, yaşadıkları bölgede ya da gitmek istedikleri lokasyondaki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebiliyor, risk yoğunluğunun yanı sıra, hastane, eczane, market, duraklar gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de vatandaşlara gösteriliyor. Geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, uygulamada yakınlarının onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebilen vatandaşlar, onların da riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Koronavirüs tablosunu da uygulamadan inceleyebilirken, seyahatlerinde kullandıkları HES Kodu’nu uygulamadan alabiliyor.
 
Muzaffer Cirtel