Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda rehberlik hizmeti verilmesine olanak tanıyan Alan Kılavuzluğu’na ilişkin madde için yürütmenin durdurulması kararı Danıştay tarafından onandı. Alan kılavuzları eski haklarına kavuşmak için şimdi yeni kanun bekliyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla ’Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na dönüştürüldü. Bu değişiklik nedeniyle rehberlerle alan kılavuzlarının Gelibolu Yarımadası’nda çalışma yetkisi hakkında büyük tartışmalar yaşandı. Açılan mahkeme sonunda sadece kurs alarak Tarihi Yarımada’da rehberlik hizmeti verebilmenin önünü açan “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzluğu Hizmeti İle Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” yürütmesinin durdurulması kararını Danıştay onadı. Karara göre Gelibolu yarımadasında artık alan kılavuzları rehberlik faaliyeti niteliğinde hizmet veremeyecek. Fakat alan kılavuzları kılavuzluk hizmeti vermeye devam edebilecek.

Çanakkale’deki alan kılavuzlarının faaliyet göstermeleri uzun süredir bir tartışma konusu. Gelibolu tarihi alanında düzenlenen turlarda sadece rehber değil alan kılavuzları da görev yapıyordu. Konu hakkında rehberlerle alan kılavuzları arasında açılan davalar son bulmadı. 2014 yılından önce belgesini alan 300’den fazla alan kılavuzu haklarını geri alabilmek için çalışıyor.   

BÜLENT TURAN YENİ DÜZENLEMENİN MESAJINI VERDİ
Alan kılavuzlarının aleyhine alınan kararın ardından geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’i Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde misafir etmişti. Gündeme alan kılavuzlarını alan Milletvekili Turan ve Kaşdemir, bir süre görüşmüştü.  
Geleceğe ışık tutan tarihi mirasları korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın önemine değinen Turan, “Çanakkale’mizin kadim tarihine sahip çıkmak hepimizin görevi. Tarihi Alan Başkanlığımız, milli beraberliğimizin ve kardeşliğimizin harcı olan bu mukaddes topraklarda önemli bir misyon üstleniyor. Bizleri ziyarete gelen İsmail Kaşdemir başkanımızla beraber tarihi alanda yapılan çalışmalar hakkında karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Gündemdeki yaklaşık 300 kişiyi ilgilendiren alan kılavuzlarıyla ilgili sürece de ilgisiz olamayız. Mahkeme kararıyla ihtiyaç haline gelen yeni kanun teklifi süreci hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Bu konuda mahkeme kararı da tarafların kanaatleri de tabii ki Bakanlığımızın ve Tarihi Alan Başkanlığımızın konuya yaklaşımı da göz önüne alınarak bir düzenleme yapılacaktır’’ diye konuşmuştu.

YENİ DÜZENLEME BEKLENİYOR
Alınan bilgiye göre alan kılavuzları eski haklarını elde edebilmek için Çanakkale Milletvekilleri ile görüşmelerini sürdürüyor. Çanakkale Milletvekillerinin ise 300’ü aşkın alan kılavuzu için yeni düzenleme istediği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan ilk torba yasada alan kılavuzları ile ilgili yeni düzenleme yapılacağı belirtiliyor. Şimdi alan kılavuzları kendileri için çıkacak yeni yasayı bekliyor.

Muzaffer Cirtel