Çanakkale’de bazı partilerin teşkilatlarının adı sanı bile okunmuyor. Ön planda duran ve açıklamalar yapanlar ise genelde partilerin genel merkezinde beli bir konumda olan kişiler. Bu kişiler partilerin il ve merkez ilçenin yapması gereken açıklamaları bile yapıyor.  Bu yönetim şekli de partilerin adını silip kendi isimlerini ön plana çıkartıyor.
 
Partileri sağlamlaştıran en önemli bölüm kuşkusuz teşkilatlar.  Siyasi partilerin düşüncelerini ve programlarını vatandaşlara ileten kısım da teşkilatlardır. Aynı zamanda üye ve seçmeninin düşünce yapısı ile teşkilat yapısının oluşumu siyasi partilerde demokrasi anlayışına hakim olan unsurlardır.  Bu yüzden teşkilatlanmalar partilerin en büyük gücünü oluşturuyor.

Bu teşkilatların en önemli ayakları da kuşkusuz il, merkez ilçe ve ilçe yönetimleri oluşturuyor. Vatandaşlarla birebir iletişim kuran da bu teşkilatlarda görevli olan kişiler. Bir partinin ve genel başkanın o ildeki en yetkili partili ise il başkanı. İl başkanının güçlü olması, o partinin o bölgede en iyi temsil etmesi anlamına gelir.

TEŞKİLATLAR VAR AMA SESLERİ ÇIKMIYOR
Partiler için bu kadar önemli noktada bulunan il teşkilatlarının bazıları adeta silik durumda. İl teşkilatlarının ve il başkanları olmasına rağmen adeta ortada yoklar. Onların görevlerini ise genel merkezde görevli partililer tarafından yapılıyor. Bu partilerin başında CHP, Gelecek ve İYİ Parti il teşkilatları geliyor.

MUHARREM ERKEK BASKISI
Bilindiği gibi iki dönemdir CHP’de il ve merkez ilçe seçimlerinde büyük kapışmalar yaşanıyor. Her iki seçimde de Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan gücü galip geldi. Son seçimde de daha önce Ülgür Gökhan’ın yardımı ile milletvekili olan ve sonra CHP Genel Başkan Yardımcılığına kadar yükselen Milletvekili Muharrem Erkek. Son il başkanları seçiminde Muharrem Erkek İsmet Güneş’i desteklerken, Başkan Gökhan ise halen il başkanı olan Metin Ümit Ural’ı destekledi. Seçimde de Ural galip geldi. Dolayısı ile Ural aynı zamanda Başkan Gökhan’ın adamı.
Seçim bitti ama üzerinde çok zaman geçmesine rağmen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, il başkanı üzerindeki baskısını sürdürdü. Gelinen noktada da Ural, istenilen il başkanlığı yapamıyor. Parti ile ilgili veya Çanakkale ile ilgili açıklama yapması gereken İl Başkanı Ural olmasına rağmen, onun yerine gücünü kullanan Erkek açıklama yapıyor. Bu yüzde CHP il teşkilatı var ama bu konuda gücü yok.

GÖKHAN KENDİNİ GÖSTERDİ
Olaylar böyle gelişirken, yılların siyasetçisi Başkan Gökhan durumu görecek ki hemen duruma el attı. Kısa süre önce CHP İl Başkanı Ural’a bir ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyarette duruma el koyma olarak değerlendirildi. Halen Çanakkale’de Muharrem Erkek ve Başkan Gökhan’ın güç savaşı devam ediyor. Şuanda basına yansıyan bir açıklama olmasa bile kapalı kapılar ardından güç savaşı yaşanıyor. Bu savaşın yerel ve genel seçimlerde tekrar  ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

RIDVAN UZ BASKISI
İYİ Parti Çanakkale İl Başkanlığı üzerindeki baskıyı oluşturan ise  İYİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz. İl Başkanı Selahattin Yıldızlar ve il yönetimi Uz’un altında eziliyor. Son olarak CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, İYİ Partili Meclis üyesi Burak Kunt’a yönelik “İYİ Parti’nin varlığı CHP sayesindedir” sözleri gerginliğinde de gördük.
 
ERKEK UZ AÇIKLAMA YAPTI.
Çanakkale Belediyesi ocak ayı olağan meclis toplantısındaki gerginlik, iki partinin genel merkezlerinin devreye girmesiyle çözüldü.  İki partinin Çanakkaleli isimleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve İYİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: “2018 seçimleri öncesinde ‘İYİ Parti seçime girmesin’ diye demokrasiye kumpas kuruldu. Bu kumpas, CHP’nin 15 milletvekili hamlesiyle aşıldı. İYİ Parti ile CHP’nin birlikte girdiği 2019 yerel seçimlerinde çok sayıda büyükşehir belediyesi, millet ittifakının adayları tarafından kazanıldı. Bu önemli sonuçlar, ülkemizin geleceği adına mücadele veren Genel Başkanlarımız Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Meral Akşener’in liderliğinde bir memleket masası çerçevesinde başarılmıştır. İlk genel seçimlerde yurttaşlarımızın desteğiyle millet ittifakı iktidarı kurulacaktır. Genel başkanlarımızın özveri ile ülkemiz adına attıkları cesur adımlara, partilerimizin kurumsal mücadelesine saygı ve destek açısından hepimiz kullanacağımız kelimeleri özenle seçmek ve dikkatli olmak gibi bir görevle yükümlüyüz. ”
Bu sorunu il başkanları çözmesi gerekirken, Erkek ve Uz’un devreye girmesi bu sorunun devam ettiğini gösterdi.

YEŞİM KARADAĞ FAKTÖRÜ
CHP, İYİ Parti’de olduğu gibi Gelecek Partisi’nde de aynı sorun yaşanıyor. Bilindiği üzere Yeşim Karadağ, AK Parti’nin il başkanlığı yaptı. İl başkanlığının devamında düzenlenen kongrede tekrar il başkanı seçilince yaşanan gelişmelerin ardından AK Parti ile yollarını ayırdı ve Gelecek Partisi’ne geçti.
2019 Yılı Aralık ayında Gelecek Partisinin kurucular kurulunda yer aldı. Parti kurucular kurulunda aldıktan sonra Genel Başkan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından Partimizin Kültür ve Turizm Politika İzleme Kurulu Başkanlığına atandı.  Partinin kurucuları arsında yer alması nedeniyle Erkek ve Uz gibi, partinin il başkanlığı üzerinde çok büyük bir baskısı yer alıyor.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Gelecek Partisi il başkanlığına ziyaretinde de açık bir şekilde görüldü.  Ön planda Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanı Hüseyin Yıldırım ve ekibi gözükmesi gerekirken Karadağ’ın baskısı açık bir şekilde belli oldu.  Yine Gelecek Partisi’nin kentin ve ülke gündemi ile ilgili açıklamalar yapması yerine Karadağ yapıyor. Bu partide de teşkilatın ismi okunmuyor.

Bünyamin Nami Tonka