Sağlık çalışanlarının aşıları tamamlamasının ardından aşıda yeni bir aşamaya geçildi. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, huzurevlerinde kalan vatandaşların aşılanmasıyla birlikte aşıda ikinci adıma geçildi. Bu kapsamda 65 yaş üzeri vatandaşlar aşılanmaya başlandı.

Çin’de ortaya çıkıp Pandemiye neden olan ve geçtiğimiz yıl mart ayından beri ülkemizde de görülen korona virüs nedeniyle her gün çok sayıda vatandaş hayatını kaybediyor. Salgının başından beri ülkemizde 24 binden fazla kişi hayatını kaybetti.  Korona virüse karşı geliştirilen aşının ise tedariği hızla yapılarak Çin’den getirilen Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısı acil kullanım onayı verilmesinin ardından sağlık çalışanlarından başlanarak hızla ülke genelinde uygulanmaya başladı.  Bu hafta ise huzurevlerinde kalan vatandaşların ve personelin aşılanmasıyla aşı uygulamasında birinci aşamanın ikinci adımına geçildi.

Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi"ne göre, 14 Ocak Perşembe ülke genelinde sağlık çalışanları ile başlatılan aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Birinci aşamanın ikinci adımı ise korona virüs ile mücadele kapsamında huzurevleri ve bakımevlerinde kalan vatandaşlar ile buradaki personelin aşılanmasına başlandı. Bu kapsamda Çanakkale’deki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı resmi ve özel huzurevleri, engelli bakım merkezleri ve koruma evleri gibi kuruluşlarda kalan kişiler ve personele SinoVac firması tarafından üretilen CoronaVac aşısının ilk dozu yapıldı.

85 YAŞ VE ÜZERİ YANINDA İKAMET EDEN 65 YAŞ AŞI OLABİLECEK
Aşıda birinci aşamanın ilk adımı sağlık çalışanlarının aşılanması idi. İkinci adımı huzurevlerinde kalanlar ile personeller iken birinci aşamanın son adımı 65 yaş üzeri oldu. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kentte 90 yaş üzeri vatandaşlara evde aşı uygulamalarının başladığı bildirildi. 85 yaş ve üzeri olan vatandaşların ise Bakanlığın sistemi üzerinden randevu alarak aşılarını sağlık kuruluşlarında ya da evlerinde yaptırabilecekleri aktarıldı.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de 90 yaş üzeri vatandaşlarımıza aşı uygulamalarımız başlamış olup sağlık çalışanlarımız tarafından bizzat evlerine gidilerek yapılmaktadır. Bu sabah itibari ile 85 yaş ve üzeri olan vatandaşlarımız da Bakanlığımızın randevu sistemi üzerinden randevu alarak aşılarını sağlık kuruluşlarında ya da evlerinde yaptırabileceklerdir. Randevular hastane veya Aile Sağlığı Merkezlerimizden, MHRS ve ALO 182 telefon hattı üzerinden oluşturulacaktır. 85 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın yanında ikamet eden 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız da bu kapsamda aşı olabileceklerdir’’ denildi.
Çin’den gelen CoronaVac aşısının tedarik, dopalama ve uygulama sürecinde şimdiye kadar bir sorun yaşanmadığı kaydedilirken aşı takvimi ise seyrinde ilerliyor. Çanakkale, 65 yaş üzeri bireylerin aşılanması ile birlikte birinci aşama sürecinde sona doğru geliyor. Söz konusu 65 yaş üzeri grubun aşılanmasının tamamlanmasının ardından aşılamada ikinci aşamaya geçilecek.
AŞI SÜRECİ SEYİNDE İLERLİYOR
Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak.
Belirlenen takvime göre, birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor.
Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor.
İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor.Bu sektörler şu şekilde sıralanıyor: Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, Özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.
Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler, üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip edecek.
Üçüncü aşamada son olarak diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanacak.
Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.

AŞI BAŞVURUSU
Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevu sistemi uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor.
Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.
MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.
 
Muzaffer Cirtel