Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Çayı’nda peş peşe meydana gelen balık ölümleri, meyve ve sebzelere verilen zarar ve çevrede yaşanan olumsuz değişim bölgenin en büyük sorunu halin geldi. Tüm bu olaylara peş peşe kurulan Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) sebep olduğu belirtilerek, bölgedeki çevre katliamı için belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, çevre dernekleri ve köylülerin de içinde bulunduğu bir komisyonun kurulacağı belirtiliyor. Komisyon bölgede yapacağı araştırma ile çevre katliamının raporunu çıkartacak.
 
Yıllardır verimli sebze ve meyveleri ile anılan ve daha çok domatesleri ile ilgi gören Tuz bölgesi, son zamanlarda çevre katliamları ile gündeme geliyor.  Tuzla köyündeki çayın yüzeyi ve denizle birleştiği kumsalda çok sayıda ölü balık görüldü. Balık ölümleri paniğe neden oldu. Daha önce de aynı bölgede balık ölümlerinin yaşandığı belirtilirken, son balık ölümleri ile beraber bölgedeki çevre katliamının bilançosu da ortaya çıktı. Bölgedeki vatandaşların ve çiftçilerin uzun süredir bu sorunu çözmek için girişimlerde bulunduğu da biliniyor.
ATIKLAR DEREYE BIRAKILIYOR
Çevre derneklerin ve vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça da bölgede araştırma yaptı. JES’lerin atıklarını direk dereye attığını belirten Akça, “Bunlar katı atıklarını jeotermal atıklarını, kimyevi maddelerini dereye salmak için kanal gibi bir yer yapmışlar. Yalnız bu dereye salındığı yer tam dere yatağının olduğu yer. Buradan biraz ileri geçerek bıraksalar en azından bu tarım alanı kurtarılmış olur. Ayrıca geçen yıl dereye salındıktan sonra yapılan sulamada bir vatandaşımızın yonca tarlasının kuruduğu ve bunun da firma tarafından satın alındığı vatandaşlar tarafından bize söylendi. Kesin net bilgiye sanıp değilim ama oradaki vatandaşların söylemi bu.” dedi.
JESLER BÖLGEYE ZARAR VERİYOR
İl Genel Meclis Üyesi Akça, geçen yıl da balık ölümleri ile karşılaştıklarını belirterek, JES’lerin bölgeye verdiği zararları şu şekilde açıkladı; “Geçen yıl yaklaşık Eylül ve Ekim aylarında bizim Tuzla Ovasında jeotermal enerji sistemleri var. Bu jeotermal enerji sistemleri yerin dibine 1500-2000 metreye yaptıkları sondajla çıkan kimyevi atık maddeleri dereye saldığı ve geçen yıl deredeki balıkların öldüğü birçok canlı yaşamın öldüğü tespit edilmiştir. Bu sene de geçen gittim fotoğraflarla hepsini belirledik. Fotoğraflarda bir kimyevi madde salındığı belli. Bölgede çalışmalarını sürdüren Yerka JES enerji sistemi bu katı atık maddelerini saldığı yer  1300 nüfuslu Gülpınar köyünün iki tane su kuyusu var bunların tam ortasına salınıyor. Bir tanesi 150 metre bir tanesi 300 metre. Bunun 1000 metre altında da Tuzla’nın içme suyunu tedarik ettiği tekrar ayrı bir kuyu var.”
 
JES’LER TARIMI BİTİRDİ  
Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin uzun süredir bölgede çevre katliamı ile ilgili uzun süredir mücadele ediyor. Şimdiye kadar seslerini pek duyuramadıklarını belirten Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Eski başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gönül Işık,  tüm çabalara rağmen JES’lerin kurulduğunu ifade etti. 
Bir şirket tarafından JES kurulmasına karşı olarak Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından yürütmenin durdurulması ve projenin iptali talebi ile dava açtıklarını söyledi.
Öte yandan balık ölümlerinden önce pek çok kez atıkların çaya atıldığını kaydettiklerini Nisan ayında şikayetlerini önce CİMER’e ardından Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ve son olarak karakola müracaat ederek dile getirdiklerini paylaşan Işık, santralin şikayeti haber aldıktan sonra atıkları çaya akıtmayı kestiğini söyledi.
Gönül Işık, JES’lerin bölgeye kurulması ile ilgili çok kez mahkeme açtıklarını belirterek, “Biz çok kez denk geldik, santralin atıkları arıtması gerekirken, maliyeti az olduğu için gece tuzla çayına akıtıyorlar. Bölgedeki balık ölümlerinin de sebebi budur’’ şeklinde konuştu. ‘’Balık ölümlerinin sebebi JES’ler’’ dedi. Bölgede aktif bir şekilde meyvecilik yapıldığını fakat JES’lerden sonra üretilen meyvelerin de verimsiz olmaya başladığını belirtti.
 
KOMİSYON KURULACAK
Bölgede yaşanan çevre katliamı, son yaşanan balık ölümleri ile kentin gündemine geldi. Daha önce sadece bölgedeki küçük çevre derneğinin mücadele ettiği çevre katliamı artık kentin gündeminde. Bölgede peş peşe kurulan JES’lerin çevreye verdiği zararın önüne geçmek için her alanda girişimler de başlatılıyor. Bir yandan çevre dernekleri konuya el atarken, diğer taraftan siyasetçiler ve yetkiler de sorunun üzerine gidiyor. Kentin sebze ve meyve deposu konumundaki Tuzla’daki JES’lerin çevreye verdiği zararın önüne geçmek için içinde belediye başkanları, siyasetçiler, il genel meclis üyeleri, çevre dernekleri ve köylülerin de bulunacağı bir araştırma komisyonu kurulması gündemde. Bu komisyon bölgede şimdiye kadar kayıt altına alınan zararlar ve yapılacak araştırma çalışmaları ile JES’lerin çevreye verdiği zararlar göz önüne serilecek.
 
Arzu Baladur