Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından “Birlikte fidanlar dikelim, ormanlar büyütelim” mesajının yer aldığı görseli paylaşırken, Çanakkale genelinde ormanların içi çöplerle dolu ve birçok bölgede ağaçlar kesilerek alan tarlaya dönüştürülmüş durumda.
 
Dünyada olduğu gibi Çanakkale’de de ormanlar doğanın en önemli alanlarından biri. Bu konuda Çanakkale’de orman bakımında çok şanslı bölgelerden biri. Hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasındaki çok sayıda ormanlık alan bulunuyor. Ormanların en yoğun olduğu bölge ise kuşkusuz Kaz Dağları bölgesi. Endemik bitkileri, içinde barındırdığı hayvanlar ve oksijen deposu olan büyük bir alan. Çanakkale’den Balıkesir’e kadar uzanan ormanlık alan son zamanlarda verilen zararlarla gündeme geliyor.
 
ORMANLAR ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞMÜŞ
Doğa için, insanlar için ve hayvanlar için büyük avantajları bulunan ormanlık alanlar son zamanlarda gelişi güzel atılan çöplerle dolmuş durumda. Doğada yürüyüş yapanlar sık sık bu çöp alanlarla karşılaşıyor. Bölgenin dağını taşını gezen Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka en fazla bu sorunları dile getirenlerden biri. Gezdiği bölgelerde çektiği fotoğraflar adeta vatandaşların içini acıtıyor.

ORMANLIK ALAN TARLAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
İnsanın içini acıtan bir diğer konu ise kesilen ağaçlar. Hem gençleştirme adı altında, hem de bölgedeki RES’ler, maden ocakları nedeniyle birçok bölgede ağaçlar kesiliyor. Özellikle ormanlık alanda yapılan ağaç kesimi son zamanlarda tamamen kökten ağaçlar çıkartılıyor. Bu da ormanlık alanlara verilen zararlardan biri. Daha önce yaşlı ve büyüyen ağaçlar belirlenerek ormanlık alanda ağaç kesilirken, şimdi iş makinaları girip bölgeyi tarlaya çeviriyor. Buda bölgede ve alandaki hayvanlara zarar veriyor. Aynı zamanda ormanı bölge bölge kelleştirmiş oluyor.

SOSYAL MESAJ VERİYOR
Tüm ormanlık alanların sorumlusu olan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ise bu sorunları çözmek yerine hazırlanan ver üzerinde “Birlikte fidanlar dikelim, ormanlar büyütelim” mesajı yer alan görselleri paylaşması dikkat çekiyor. Bu görselleri gören çevreciler ise bölge müdürlüklerin mesaj verme yerine ağaçlara ve ormanlık alanlara zarar verenlerle mücadele etmesi gerektiğini hatırlatıyor.
 
Arzu Baladur