Enflasyona göre memurların maaşına yüzde 7.36 oranında zam yapılacak. Bu oran da memurları memnun etmedi. Zamların peş peşe geldiğini hatırlatan memurlar, bu oranın memurları fakirleştirdiğine vurgu yaptı.
 
Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. Enflasyon, Aralık 2020'de yüzde 1,25 artarken, yıllık oranda yüzde 14,60 olarak açıklandı. Enflasyona göre memurların maaşına yüzde 7.36 oranında zam yapılacak. Yapılacak zammı ve ayrıntılarını Çanakkale Kesk Şubeler Platformu Adına Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu değerlendirdi.
Memura yapılan bu zam oranı hakkında düşüncelerini belirten Çanakkale Kesk Şubeler Platformu Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu, ‘’Öncelikle bu rakamın gerek kamu emekçileri bakımından gerekse halkın diğer kesimleri tarafından Çok ciddi sıkıntılar doğurduğunu söyleyerek başlayabilirim, Bizim Kesk olarak bu rakamları kesinlikle kabul etmemiz mümkün değil. TÜİK’ in açıkladığı bu rakamlar, Kurumun bağımsızlığına ve kurumun çalışma şekline çok büyük bir şaibe katmıştır. Şöyle ki yüzde 1,25'’lik bir enflasyon farkı memurların hiçbir zaman enflasyonlarını etkilemeyecek. Bu rakamların başta neden bu kadar düşük çıkarıldığını açıklayalım. Biz KESK olarak neden buna bu kadar karşıyız. Hükümet açıklamış olduğu enflasyon rakamları ile Memurların vermek üzere maaş zamlarını hesaplar yani bu enflasyon rakamları ne kadar düşük olursa bizim alacağımız maaş zamları o denli düşük gösterilir’’ dedi.

‘’TÜİK BAĞIMSIZ VE DÜRÜST ÇALIŞSAYDI…’’
Konuşmasına devam eden Sandıkçıoğlu, ‘’ Hatta ve hatta gerçek olmayan bu rakamlar karşısında ortaya çıkan zamlara karşı siyasal iktidarın söylediği bir şey vardır; Memuru, işçiyi  enflasyona karşı koruduk ezdirmedik. Hayır, gerçek bu şekilde olmuyor gerçeğin bu şekilde olmadığını. Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir bir basın metni ifadesinde söylemişti; ‘’TÜİK başkanı olduğum dönemlerde dört yıl boyunca gelirler idaresinden bir veri alamadım’’ yani bugün bu durumda TÜİK Bu rakamlara nasıl ulaştığını bilemiyoruz açıkçası ama bildiğimiz gibi Söylenen bu rakamlara karşılık söyleyeceğimiz birkaç rakam var Doğalgaza gelen %32 gibi insan var baklagiller yüzde Peynir %27 yumurta %80 Ayçiçek yağı  %50 zam gördü. Ama buna karşılık yıllık enflasyon %14 çıkıyor. Memur maaşları bunlara göre yüzde 13.11 zam belirleniyor Ama eğer TÜİK bağımsız ve dürüst çalışsaydı bu rakamlar karşısında ezilmemesini sağlayacak bir maaş artışı teklifi edebilecekti kamu emekçisi, Kamu emekçisine reva görülen bu zam yüzünden yoksulluktan açlığa doğru giden kamu emekçilerini görüyoruz’’ ifadesinde bulundu.

‘’KONFEDERASYON EN AZ TÜİK KADAR SORUMLUDUR’’
Memur ve memur emeklilerinin açıklanan enflasyon rakamını ve buna göre aldıkları zammı ne kadar gerçekçi buldukları üzerinde görüş belirten Sandıkçıoğlu, ‘’Memurlar bunu tabilide biliyorlar, bizim konfederasyonumuz bunu başından belli biliyor. Peki diyeceksiniz kamu düzeyinde iyi bir örgütlü yapıya sahip misiniz, elbette sahibiz. Bunun bilincinde olan üyelere sahibiz. Ama kamu alanında söylemek gerekirse bizim toplum sözleşmelerimi yetkili sendikalar ile beraber yapılıyor. Bu sendikalar yüzde 3 artı 3’ü bize dayatıyor. Çünkü biz bunun ortağı değiliz anlaşmada taraf değiliz. Bu toplu sözleşmeyi yapan konfederasyon en az TÜİK kadar sorumludur. Bunu kamu emekçilerinin kendi sendikalarına dayatmalıdır. Herkes bu enflasyon rakamlarının gerçek olmadığının elbette farkında, pazara gittiği zaman bir karnıbahar'ın yarısını alırken faturasını öderken bunu görüyor. Biz bu anlamda toplu sözleşmelerin yenilenmesini istiyoruz. Vakit kaybedilmeden yeniden gerçek enflasyonu talep ediyoruz. Önemli olarak bir şeyin altını çiziyorum asgari ücretle çalışan bütün kesimlerin de enflasyona ezilmemesini istiyoruz. Ve asgari ücretten vergi alınmamalı diyoruz. Bu kötü duruma da mücadele etmeliyiz. Ve buna karşı tek çare örgütlenmek’’ dedi.

Muzaffer Cirtel