Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İl Başkanı Seçkin Yörük, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 2021 Asgari ücretini net 2 bin 825 Lira 90 kuruş olarak açıklamasını değerlendirerek, ‘’Asgari ücret insan onuruna yakışır olmalıdır’’ şeklinde konuştu.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık ettiği asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 4 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yaparken, ikinci toplantısını 15 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK), üçüncü toplantısını da 22 Aralık'ta Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirmişti. Dördüncü toplantı ile birlikte milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret belli oldu. Bakan Selçuk, "1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 TL olarak belirlenmiştir’’ dedi.

3 BİN TL’NİN ALTINDA OLMAMASINI SAVUNDU
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İl Başkanı Seçkin Yörük, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 2021 Asgari ücretini net 2 bin 825 Lira 90 kuruş olarak açıklamasını değerlendirdi. Selçuk, Sendikalar tarafından yapılan ortak açıklamada da asgari ücret alan işçinin 2021 yılı ücretinin 3 bin TL’nin altında olmaması gerektiğinin ifade edildiği ve bu ifadenin de arkasında olduklarını açıkladı.
Yörük değerlendirmesinde  "İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi ve belirlenecek bu ücretin  3 Bin TL’nin altında olmaması milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebiydi. İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması günümüz yeni Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştı. Unutulmamalıdır ki Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Bu ücrette tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Asgari ücretin Pazarlık konusu edilmesini doğruda bulmuyoruz. Asgari ücret İnsan onuruna yakışır olmalıdır’’ ifadesinde bulundu.

‘’BELİRLEYİCİ OLAN HÜKÜMETİN TUTUMUDUR’’
TÜİK verilerinden örnek veren Yörük,  ‘’Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu'nca "bekar bir işçi için" hesaplanan" yaşama maliyeti Kasım 2020 ayı itibariyle net 2.792 TL'dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. Bu rakamın içerisinde 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır. Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline aylık net  3 Bin TL’nin geçmesi sağlanması gerektiğini ısrar ile hep platformda söyledik. Asgari ücret Tespit Komisyonu'nda belirleyici olan Hükümetin tutumudur. Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır’’ dedi.

“İŞÇİ VE EMEKÇİLER HİÇE SAYILARAK ASGARİ ÜCRET BELİRLENMİŞTİR”
Asgari ücretin belirlenmesinde iş ve emekçilerin hiçe sayıldığını ifade eden Yörük, ‘’İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlar seferber edilmeliydi. Geldiğimiz noktada enflasyonun gerçek oranları göz önünde bulundurmayarak asgari ücret karara bağlanmıştır. İşçi kesimini temsilen müzakere masasında olduğumuz açık ve net ortadadır. Fakat hükümet ile TİSK ‘in oy çoğunluğu ile işçiye ve emekçi  kesimine hiçe sayarak asgari ücret belirlenmiştir’’ şeklinde konuştu.

Mehmet Kuzey