Adaletsiz dağılım yapıldığı gerekçesi ile büyük tartışma yaratan ve kentin gündeminden düşmeyen  bütçe Vali İlhami Aktaş tarafından onaylanmayarak geri gönderilmişti. Geçen Cuma günü toplanan İl Genel Meclisi, bütçeyi oy çokluğuyla tekrar geçirdi. AK Parti ve MHP’li belediye meclis üyelerinin RED oyu verdiği bütçe belirsizliğini koruyor. Tekrar Vali Aktaş önüne gelecek ve bundan sonrasına Vali karar verecek.
 
Çanakkale valisi İlhami Aktaş, tarafından yeniden görüşülmek üzere meclise geri gönderilen 2021 yılı bütçesini görüşmek üzere il genel meclisi Cuma günü toplandı. Toplantıda daha önce dağılımı yapılan bütçe ile ilgili genel bilgiler hatırlatıldı. Daha sonra İl Genel Meclis üyeleri bütçe üzerine konuşmalar yaptı.  İl Genel Meclisi Olağanüstü Toplantısı İl Özel İdaresi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Mecliste haksızlık eleştirileri ile gündeme gelen tartışmalı bütçe ile ilgili Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından gerekçeli olarak iade edilen bütçe konuşuldu.

Bütçe ile ilgili AK Parti Grubu valiliğin iade kararını haklı bulduğunu ifade ederken, MHP Grubu ise bütçenin haksız olduğu konusunda fikrini tekrar etti.  CHP Grubu ise konuşan Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan ise Yenice ve Çan başta ilçeleri başta olmak adaletsizlik olduğunu kabul etmeyerek, “Pay ayrımında eksiklik varsa tamamlanır, ama 13 milyonluk sanki bir ödenek verilmiş de, biz Çanakkale’ye şu kadar, Yenice’ye bu kadar verdik şeklinde göstermek kötü niyettir.  Ne dersek diyelim haksızlık iddiaları sürecektir” derken, CHP Meclis Üyesi Ömer Ar da suçlamaların doğru olmadığını belirterek, “140 milyon paradan bahsediyoruz, bunun içerisinde tasarruf sağlayabileceğimiz 14 milyon para var, 570 köye dokunmaya çalışıyoruz. Bayram harçlığı dağıtmıyoruz, belirlenen zaruri ihtiyaçlara göre performans yapılmıştır” şeklinde ifade belirtti.
 
‘’BİZ PARTİ OLARAK ÜÇ ŞEYE İTİRAZ ETMİŞTİK’’
 Bütçenin görüşüldüğü mecliste söz alan AK Parti Grubu adına konuşan Bülent Korkmaz, “Vali’nin iade gerekçesini haklı buluyorum. Biz parti olarak bu gerekçelerin ışığında üç şeye itiraz etmiştik. Yağışların düşmesi, kuraklık etkisi ile karşı karşıyayız. Çanakkale sanayi ve turizm yanında hayvancılığı ile de ön planda olan il, çiftçimizin önünü açacak ve hayvancılığın önünü açacak bütçeye performans programında yer verilmemiştir” dedi.

‘’ADİL DAĞITILMADIĞI İÇİN İTİRAZ EDİYORUZ’’
MHP Grubu adına konuşan Enver Koç: “Bütçeyi adaletsiz buluyoruz, sanki biz hayır deyince yatırımları engellemiş oluyoruz gibi algılanmasın, hiç de öyle değil. Biz adil dağıtılmadığı için itiraz ediyoruz. İki  yıldır çok ciddi haksızlık var, elinizi vicdanınıza koyun” diye konuştu.

“ İADE YAZILARINI KANAAT BİLDİRİR KABUL EDİYORUZ”
CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan ise, Yenice ve Çan başta olmak adaletsizlik olduğunu kabul etmeyerek üzere pay ayrımında eksiklik varsa tamamlanır, ama 13 milyonluk sanki bir ödenek verilmiş de, biz Çanakkale’ye şu kadar, Yenice’ye bu kadar verdik. Bu kötü niyettir.  Ne dersek diyelim haksızlık iddiaları sürecektir.  Valimize teşekkür ediyoruz, iadelerde gerekçeler belirtilmiş, biz de yeniden görüşmeye açtık. Burada en azından keyfi değil, gerekçeli iade. Daha önce TOKİ ile ilgili yeniden görüşmek üzere ibaresi ile dönmüştü, şu an en azından bir gerekçe çalışması ile dönmüş. Yasal mevzuata aykırılık belirtilmemiş. Bu iade yazılarını kanaat bildirir kabul ediyoruz. Her iki kararda da benzer ifadeler var. Bazı noktalarda mahiyeti anlaşılamayan denilmiş. Biz konuları önergelerle birlikte ilgili komisyonlara sevk ediyoruz ve meclis kararına dönüştürülüyor. Meclis kararları vali tarağından onaylanmadan kesinleşemez. Bitçe ile ilgili de meclis kararları baz alınmış durumda, önerim meclis toplantılarına daha sık katılım gösterilirse diyalog sorunu da yaşanmaz.  Mahiyeti anlaşılamayan şekilde belirtilenlere cevap verdik. Bu projelerin yapılabileceği ve sayısında artacağı kararındayım. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz bu işleri hatta daha fazlasını yapacağız. Özel İdare’nin başarılı bir şekilde hedeflerini gerçekleştirdiğini düşünüyorum, daha önce itiraz teşkil etmeyen konuşlar itiraz konusu olmuş. Ricamız tüm meclis üyelerinden bu çalışmalara destek vermeleri, polemik haline getirmeden, sorunsuz şekilde başarabiliriz” dedi.

“BAYRAM HARÇLIĞI DAĞITMIYORUZ”
CHP Meclis Üyesi Ömer Ar ise, suçlamaların doğru olmadığını belirterek, “ 140 milyon paradan bahsediyoruz, bunun içerisinde tasarruf sağlayabileceğimiz 14 milyon para var,  360 köye dokunmaya çalışıyoruz. Bayram harçlığı dağıtmıyoruz, belirlenen zaruri ihtiyaçlara göre performans yapılmıştır” dedi.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Konuşmalardan sonra rapor oylamaya sunuldu. 18’e 16 oy ile performans raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

‘’ZÜCCACİYE DÜKKANINA GİREN FİL GİBİ…’’
Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Nurullah Bozkurt,  ‘’ Vali Bey’in iade gerekçelerinde belirttiği hususlara ilaveten daha önce red oyu verdiğimiz 2021 Yılı Performans Programı’ndaki adaletsiz dağıtım, CHP’li Üyeler tarafından bu sefer de 2021 Yılı Bütçesi’ne de teşmil edilip alınınca itiraz etmiş olduğumuz sıkıntılı durumun vehameti ve fecaati daha da artmış oldu’’ diyerek sözlerine başladı. Bozkurt, ‘’Bütçe tekniğine uygun olmayan ve adaletsiz bir dağıtımın yapıldığı, nokta atışı belirtilen işlerin nasıl tespit edildiği, hangi kriter ve oranların esas alındığı, belirtilen işlerin birim fiyatlarının esas alınıp somut olarak içinin doldurulmadığı, kısacası hiçbir somut veri, bilgi ve belgeye dayandırılmayan ve yapılacak işlerin afaki olarak ifade edilmesinden öteye geçmeyen bir bütçe ve performans programı önümüze getirildi.  5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’na göre İl Genel Meclisi Vali tarafından hazırlanan bütçe tasarısını aynen veya değiştirerek kabul eder. Bütçede değişiklik yapılması hususu sadece 2021 Bütçesi’nde gündeme gelmiş bir husus değildir. Bundan önceki yıllarda hatta AK Parti Grubu’nun İl Genel Meclisi çoğunluğunu elinde bulundurduğu dönemlerde dahi Vali Bey tarafından gönderilen bütçe tasarısının aynen değil değiştirilerek kabul edildiği yıllar olmuştur. Genellikle de geçmiş yılların tamamında bütçe taslağı üzerinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikler de Meclis Üyeleri ve Çanakkale İl Genel Meclisi’nde grubu bulunan bütün Siyasi Partilerle görüşülerek büyük bir konsensus ve uyum içerisinde gerçekleştirilmiştir. Ancak sırf kanundan doğan bu değişiklik yetkimizi kullanacağız diye, sırf kendi egomuzu tatmin etmek uğruna kendimizi ispat etme gayretine girip bütçe yapma tekniğine uygun olmayan yollara tevessül ederek tabiri caizse züccaciye dükkanına giren fil gibi her şeyin yerle yeksan edilmesine de göz yumamazdık.  CHP Grubu’nun bu uzlaşmaz tavrı her türlü çağrımıza ve girişimimize rağmen sonuçsuz kaldı’’ dedi.

Sözlerine devam eden Nurullah Bozkurt, ‘’Bu sebeple Çanakkale İl Genel Meclisi AK Parti Grubu olarak ilçeler arasında adaletsiz dağıtım yapıldığını gördüğümüz Çanakkale İl Özel İdaremizin 2021 Yılı Bütçesi’ne ve 2021 Yılı Performans Programı’na red oyu verdik. CHP İl Genel Meclisi grubunun adaletsiz ve uzlaşmaz bu tavrını Çanakkale kamuoyunun takdirine bırakıyoruz’’ şeklinde ifade etti.

AK PARTİ VE MHP GRUBUNDAN ADALETSİZ DAĞILIM İFADESİ
Oy çokluğu ile kabul edilen bütçe ve performans raporlarından sonra AK Parti, MHP ve CHP arasında uzlaşma sağlanamadı. AK Parti ve MHP’li Meclis üyeleri ilçelere ayrılan ödeneklere karşı olmadığını ama ilçeler arasındaki bütçe dağılımının da adaletsiz olduğunu tekrar tekrar ifade etti. Bütçe oy çokluğu ile aynı şekilde bırakılarak valiye tekrar gönderildi. Valinin ise geri gelen bütçe hakkında ne karar vereceği merakla bekleniyor.

İLK BÜTÇE ŞU ŞEKİLDE OLUŞTURULMUŞTU;
Tüm ilçelerdeki köylere gelecek yıl ayrılan payın belirlendiği İl Genel Meclisi 2021 bütçesi gündemdeki yerini koruyor. Meclisin çoğunluğunu CHP’nin oluşturduğu hatta CHP bütçesi olarak da anılan 2021 bütçesini CHP’de dahil diğer partiler tarafından da bütçenin adaletli dağıtılmadığı gerekçesi ile eleştiri konusu olmuştu. Her kesimde eleştiri alan bu bütçe Vali İlhami Aktaş tarafından meclise geri gönderildi. Vali tarafından imzalanmayan bütçe, ya aynı ya da değiştirilerek Vali Aktaş’a geri gönderilecek.   İl Genel Meclisi komisyonu tarafından 2 hafta süren çalışma sonucu belirlenen ve İl Genel Meclisinde bir hafta boyunca görüşülen ve tartışılan 2021 yılı İl Özel İdaresi Bütçesi meclis üyelerinin çoğunluğunun oyu ile kabul edilmişti. 2021 yılı performans raporuna göre Çanakkale merkezde bulunan 52 için 2 milyon 610 bin TL, Ayvacık ilçesinde bulunan 64 köy için 1 milyon 350 Bin TL, Bayramiç İlçesinin 75 köyü için 1 Milyon 500 Bin TL, Biga İlçesinin 108 köyü için 2 Milyon 900 Bin TL, Çan İlçesinin 65 köyü için 1 Milyon 319 Bin 779 TL, Eceabat İlçesinin 12 köyü için 560 Bin TL, Ezine ilçesinin 49 köyü için 990 Bin TL, Gelibolu İlçesinin 26 köyü için 1 Milyon 200 Bin TL, Lapseki İlçesinin 40 köyü için 900 Bin TL, Yenice İlçesinin 76 köyü için 700 Bin TL ödenek ayrıldı. Bu ilçelere ayrılan ödeneğe kısa adı KÖYDES olan Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi ödenekleri dahil değil.   2021 bütçesine gelen tepkilerden en çok CHP’lilerin tepki göstermesi dikkat çekiyor. Bilindiği üzere il genel meclisinde çoğunluğunu CHP oluşturuyor. Bütçeyi komisyonda yapanlar da CHP’ler ve mecliste kabul oyu verenler de CHP’liler. CHP’nin bütçesi olarak kabul edilen 2021 bütçesine CHP’liler de tepki gösterdi. Bütçe dağılımında da görüldüğü üzere en fazla pay merkez ilçeye aktarılmış. Merkez ilçede 52 köy olmasına rağmen 2 milyon 610 bin TL bütçeden pay almış. Daha fazla köyleri olan ilçelerin yarısına yakın pay alması, “ilçelerdeki paylar merkeze aktarılmış” tartışmalarına neden oldu. Diğer partililer gibi CHP’liler de tepki gösterdi.
Performans raporu görüşmelerinde yapılan konuşmanın ardından da 2021 yılı Performans Raporu AK Parti ve MHP İl Genel Meclisi üyelerinin red CHP’ li İl Genel Meclisi üyelerinin kabul oyu ile oy çoğunluğu ile kabul edilmişti. Kabul edilen 2021 yılı Performans raporunun ardından merkez ilçe dahil 12 ilçeye raporda ne kadar miktarlarda bir dağılım yapıldığı da Merak edildi. 2021 yılı performans raporuna göre Çanakkale merkezde bulunan köyler için 2 milyon 610 bin TL, Ayvacık ilçesinde bulunan köyler için 1 milyon 350 Bin TL, Bayramiç İlçesi Köyleri için 1 Milyon 500 Bin TL, Biga İlçesi Köyleri için 2 Milyon 900 Bin TL, Çan İlçesi Köyleri için 1 Milyon 319 Bin 779 TL, Eceabat İlçesi Köyleri için 560 Bin TL, Ezine İlçesi Köyleri için 990 Bin TL, Gelibolu İlçesi Köyleri için 1 Milyon 200 Bin TL, Lapseki İlçesi Köyleri için 900 Bin TL, Yenice İlçesi Köyleri için 700 Bin TL ödenek ayrıldı. Bu ilçelere ayrılan ödeneğe kısa adı KÖYDES olan Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi ödenekleri dahil değil yanı Çanakkale İl Genel Meclisinde Oylanarak Kabul edilen 2021 yılı Performans raporunda köylere ayrılan yatırım miktarlarına KÖYDES ödenekleri dahil değil. KÖYDES ödenekleri ayrıca veriliyor.
 
VALİLİK BÜTÇESİ YARIYA İNDİRİLDİ
2021 Yılı performans raporuna geneline bakıldığında AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ve MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili  Enver Koç’un CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyelerine yönelik 2021 yılı performans raporunun “Hakka, Hukuka, Adalete Uymayan Bir Performans Programı” eleştirilerinin de gerçeği yansıtmadığı görüldü. AK Partili ve MHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin performans raporu görüşmeleri sırasında Çanakkale merkez köylerine neden 2 milyon 610 bin TL ödenek ayrılıyor da Yenice’ nin köylerine sadece 700 bin TL ayrılıyor eleştirisinde performans raporunda en fazla ödeneğin Merkez Belediyesi AK Partide olan 2 Milyon 900 Bin TL ile Biga köylerine ayrıldığını söylemediler.  Eleştirilerini performans raporunda en az ödenek ayrılan Yenice üzerine kuran AK Partili ve MHP’li il Genel Meclisi üyeleri susuzluk var ama köylere parke taş gönderiyoruz eleştirisinde de birçok ilçeye yeraltı suları için sondaj ödeneği ayrıldığını söylemediler. İl Özel idarenin Destek hizmetleri Müdürlüğü Başlığı altında Misafir ağırlama Tören organizasyon gideri olarak belirtilen Çanakkale Valiliğinin kullanımındaki bütçe kaleminin 3 Milyon 500 Bin TL’den 1 Milyon 500 Bin TL’ ye düşürülmesini de eleştiren AK Partili ve MHP’li il Genel Meclisi üyeleri Valiliğin 7 Milyon 300 Bin TL olan Yedek ödenekten encümen kararı ile istenilen zamanda harcama yapabileceklerini ve geçen senede ek ödenek kullanarak çalışmaları aksatmadan yürütüldüğünü söylemediler. Zaten rapor  görüşmeleri sırasında CHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Günel Pehlivan Çanakkale Valiliğin misafir ağırlama ve tören ödeneklerine Covid- 19 sürecinin yaşanması nedeni ile çok fazla ihtiyaç olmayacağı için bu kalemin ödeneğini düşürdüklerini,  bu ödenekten alınan ödenek miktarının da Yol Hizmetleri, Su Kanal Müdürü ve tarım Müdürlüğünün taleplerine paylaştırıldığını ifade etmişti.2021 yılı Performans raporunun bu ayrıntıları ile bakıldığında AK Parti ve MHP’li Çanakkale İl Genel Meclisi üyelerinin “Hakka, Hukuka, Adalete Uymayan Bir Performans Programı” açıklamalarının da gerçeği yansıtmaktan uzak olduğu açıkça görüldü.

VALİ İMZALAMADAN GERİ GÖNDERMİŞTİ
Kabul edilen bütçe ile ilgili birçok kesimden tartışmalar devam ederken, gözler Vali İlhami Aktaş’a çevrilmişti. İl Genel Meclisi’nde kabul edilen bütçe Vali İlhami Aktaş’ın imzasına sunuldu. Her partiden gelen eleştirileri göz önünde bulunduran Vali Aktaş, bütçeyi imzalamayarak ile genel meclisine geri göndermişti.
Vali Aktaş’ın önüne gelecek olan bütçenin ne olacağı ise merak ediliyor. Vali Aktaş, ya bu bütçeyi oylayacak ya da bu bütçeyi bir kenara koyup geçen yılki bütçeyi kabul edeceği belirtiliyor.
 
Hülya Öz