Dil eğitimi için gittiği Almanya’da trafik kazası geçiren Deniz Bilge’nin beyninin sol kısmı zarar gördü. Sayısal hafızasının tamamını unutan başarılı öğrenci Deniz Bilge, şimdi hayali olan Hukuk fakültesini kazanabilmek için kaza sonucu beynin sayısal bölümü çalışamaz duruma geldiği için YKS sınavındaki sayısal sorulardan muaf olmayı talep ediyor.

Başarılı öğrencili Deniz Bilge, Çanakkale Özel Fen Lisesi öğrencisi iken 2017 yılında lise son sınıf öğrencisi iken dilini geliştirmek amacı ile Almanya’ya gitti. Almanya’da feci bir trafik kazası geçiren 20 yaşındaki Deniz Bilge, beyninin sol tarafında ağır hasarla hastaneye kaldırıldı. Deniz Bilge doktorlar yaşamaz derken hayata tutundu. 3 ay komada kalan Bilge, 3 ay sonunda komadan çıktı. Hayatını bir süre tekerlekli sandalye ile sürdüren bilge yılmadı. Uzun süre fizyoterapi tedavisi gördü; önce yürümeye sonra kollarını hareket ettirmeye başladı.

SAYISALDAN MUAF OLMAYI TALEP EDİYOR
Doktorlar, kaza sonucunda beyninin sol kısmında büyük hasar oluşan Deniz Bilge'nin sayısal hafızasının zarar gördüğünü belirledi. Yaşananların ardından ailesi ile Türkiye'ye dönen Deniz Bilge sayısal hafızası zarar gördüğü için Fen Lisesi'nden ayrılmak zorunda kaldı. Yaşanan tüm olaylara rağmen Deniz Bilge yaşama tutunmayı bırakmadı ve Anadolu Lisesi'ne geçiş yaptı. Okulundan mezun olan Bilge hayali olan Hukuk fakültesini kazanabilmek için üniversite sınavına hazırlanmaya başladı. Bilge hayaline ulaşmak için 2 aşamalı olarak gerçekleşen YKS sınavına 2019 ve 2020 yılında girdi. 2019 yılında sayısal ve sözel karışık olan sınavdan barajı geçse de ikinci sınav puanına yüzde 40 etki ettiği için hayaline ulaşamadı. 2020 yılında da pes etmeyerek sınava giren bilge bu kez barajı geçemedi.
ÖSYM’ye 2 aşamalı olan YKS sınavının ilk aşamasındaki sayısal sorulardan muaf tutulmak için başvursa da yetkililer tarafından talebi reddedildi.
ÖSYM den İlk sınavda sadece sözel sorulardan sorumlu olmayı talep eden Deniz bilge, ikinci sınava zaten sözelden gireceğini belirtiyor.

"SAYISAL HAFIZAM ZARAR GÖRDÜ"
Konuyla ilgili sosyal medyadan sesini duyurmak isteyen Bilge; "Sayın büyüklerim ben üç yıl önce Almanya'da trafik kazası geçirdim ve üç ay komada kaldım. Beynimin sol tarafı hasar gördü bu yüzden sayısal hafızam zarar gördü. Kaza öncesi Çanakkale Özel Fen Lisesi öğrencisiydim. Lise son sınıfa geçtiğim yaz başıma bu olay geldi" şeklinde ifade etti.

‘’SINAVDA SAYISAL SORULARI ÇÖZME ŞANSIM YOK’’
Kaza öncesi başarılı bir öğrenci olduğunu ifade eden Bilge, ‘’Bu yıl üçüncü kez YKS ye gireceğim. Bu durumundan ötürü AYT de sözel bir tercih yapmak zorundayım. Sayısal hafızam zarar gördüğü için sınavda sayısal soruları çözme şansım yok’’ dedi.
Bu durumuyla ilgili raporu olduğunu da belirten Bilge, ‘’Geçen sene bununla ilgili Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Nöroloji bölümünden aldığım raporla birlikte ÖSYM ye başvurarak sayısal sorulardan muaf tutulmayı istedim ancak isteğim reddedildi’’ şeklinde konuştu.
 
‘’İkinci sınavda sözel sorularda şansım var ama ilk sınavda sayısal soruları yapamayacağım için belli bir puanın üzerine çıkmam imkansız’’ diyen Bilge ‘’Sayısal hafızamı kaybetmiş olmak benim isteyebileceğim ya da elimde olan bir şey değil. Bu konuda sesimi kime nasıl duyurabileceğimi bilmiyorum ama sayısal sorulardan muaf olmam gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.
 
Arzu Baladur