Lâpseki ilçesine bağlı Yeniceköy’de bulunan  okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstü  kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin saldırısına uğradı.  Bir Atatürk büstü ise okulun  bir sınıfında çöplerin içinde. Okul ise adeta harabeye dönmüş durumda. Köy Muhtarlığına devredilmeyen bu okul binaları her köyde olduğu gibi Yeniceköy’de de çürümeye bırakıldı.
 
Daha önce törenlerde çelenk bırakmak üzere bir büst olmaması nedeniyle Atatürk büstü gündeme gelmişti.  Yeniceköy’de ise var olan bir okulun büstünün çirkin saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Utandıran olayla ilgili vatandaşlar tepki gösterdi. Zamanında çocuk sesleriyle çınlayan ve zar zor bütçe ayrılarak yapılan köy okulları bir bir boşaltıldı; taşımalı eğitime geçildi. Boş kalan okul binaları ise atılı vaziyette bırakıldı. Bu atılı vaziyette bırakılan okullardan biri de Yeniceköy’de yer alıyor. Tüm hakları Milli Eğitim Bakanlığı’nda olan köy okulu bakanlık tarafından değerlendirilmeyince kimliği belirsiz kişi ve ya kişiler tarafından mesken edinildi.

OKUL TEHLİKE SAÇIYOR
Bir zamanlar eğitim ve öğretim görülen okulda şimdi ise kaos hakim. Bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından okulun camları kırıldı. Bina içerisinde bulunan tüm dolaplar parçalandı. Duvarlara ise zarar verilerek yazılar yazıldı. Eskiden sınıf olarak kullanılan yerde ise büyükçe bir Atatürk Büstüne zarar verildiği ve yakılmaya çalışıldığı görüldü.  Bahçede yer alan Atatürk Büstünün üzerine ise bazı yazılar yazıldı, Atatürk büstünün üzeri boyandı.

OKULLARIN VARLIĞI UNUTULDU
Öte yandan bugün yapımı büyük maliyet oluşturan okulun yanında yer alan büyük futbol sahası ise köpeklerin barınağı haline geldi. Bahçede bulunan iki oyun parkında da alkol şişeleri ile çeşitli çöpler yer alırken çocukların bu alanda oyun oynaması büyük bir tehlikeye davet çıkartıyor.  Söz konusu alanda yer alan bir de anaokul binası mevcut. Bu bina da ilkokul ile aynı kaderi paylaşıyor.
Köy Muhtarlığına devredilmeyen bu okul binaları her köyde olduğu gibi Yeniceköy’de de çürümeye bırakıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü ise boş kalan okulların varlığından bile habersiz. Konu ile ilgili ise henüz bir çalışma başlatılmadı.
 
Bünyamin Nami Tonka