Kabine toplantısı ardından milyonlarca esnafa kira yardımı yapılacağı müjdesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Koronavirüs salgını sürecinde ekonomik açıdan zor günler yaşayan esnaflara üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira maddi destek sağlanacağı ifade edildi. Esnafa can suyu olan destek paketini Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan değerlendirerek, ‘’Esnafın daha yüksek beklentileri var’’ dedi.

Koronavirüs vakalarının ardından kısıtlama kararları bir bir geldi. Kısıtlama karalarıyla esnaf işyerini yaklaşık 3 ay kapatmak zorunda kalmıştı. Bu süre içerisinde iş yeri kapanan esnaf kapalı olduğu süre içerisinde de kirasını ödemek zorunda kaldı. kira ödeyen ve 3 ay gibi uzun bir süre işyerlerini kapalı tutan esnaflar devletten kendilerine  sosyal yardım ve kira yardımı talep etse de bu talep karşılık görmemişti. Yeni normalleşme sürecinde bazı işyerleri tekrar açıldı ama esnaf bu seferde iş hacimlerinde yüzde 50’leri bulan kayıplar yaşadı.

5 MİLYAR LİRA CİVARINDA BİR HİBE DESTEĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan esnafa sosyal ve kira yardımı ile ilgili destek miktarını kabine toplantısının ardından canlı yayında açıklamıştı. Cumhur Başkanı Erdoğan esnafa hem hibe destek yardımı hem de kira yardımı yapılacağını ifade ederek özellikle esnafların çok merak ettiği destekleri açıkladı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa verilecek hibe yardım desteği ve kira desteği konusunda yaptığı açıklamada "Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız. Hibe ödemesi şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın-erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Böylece ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz. E-devlet üzerinden 1000 TL sosyal yardım başvurularınızı yapabilirsiniz. Pastaneci, lokantacı, terzi, pazarcı, oto tamircisi, kadın – erkek kuaförü, düğün salonu işletmecisi, taksi ve dolmuş işletmecisi gibi vatandaşlara bin TL sosyal yardım yapılacak" ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kira desteği kısmında da yaptığı açıklamada da "Bir diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve işyeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyük şehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki 3 ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapığı açıklamada  yardım miktarları esnafı memnun etmedi. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan hibe yardım desteği ve kira desteği miktarlarının esnafın derdine derman olamayacağını ifade etti.

‘’BAKANLIĞIMIZIN ÇALIŞMALARI OLDUĞUNU BİLİYORDUK’’
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaflar için açıkladığı destek paketini değerlendirerek,  “Pandemi sürecinde esnafın yaşadığı sıkıntıları sorunları çok konuştuk. Esnaflarımızın yaşadığı sorunları ve taleplerini süreç boyunca gerekli mercileri bıkmadan usanmadan ilettik. Esnafın Koronavirüs sürecinde esnafın yaşadığı en büyük sorunların başında tedbirler kapsamında kapatılan meslek gruplarımızdaki işyerleri kiraları, elektrik, doğalgaz, Bağ-Kur, SSK ödemeleri konusunda yaşanan sıkıntılar geliyordu. Bu yaşanan süreçte biz esnaf teşkilatı olarak ne dedik? Esnafımıza karşılıksız hibe desteği istiyoruz. Bakanlığımızın çalışmaları olduğunu biliyorduk, Bakanlık yetkilileri bizlere ‘yaşanan sorunlar için çalışmalar var açıklama yapılacak’ diye bilgi veriliyordu. “ dedi.

‘’ESNAF VE SANATKARA BİR UMUT VERDİ’’
Özcan, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın  kısa bir süre önce bir açıklama yaptığını söyeleyerek ’’Cumhurbaşkanı Erdoğan toplamda 5 milyar TL civarı esnaf ve sanatkara hibe kira yardımı ve  nakit desteği verileceğini  açıkladı. Meslek gruplarına yönelik 3 ay boyunca 1000'er TL ayrıca bizim Şehrimize göre yani Çanakkale’ ye  göre  500 TL kira yardımı olacak. Bununla birlikte vergilerle ilgili indirimler vardı, KDV ile ilgili indirimler vardı. Bu indirimlerin süresi doluyordu. Bu indirimlerde ile ilgili süreler  1 Haziran'a kadar uzatıldı. Şimdi şu çok önemli. Esnaf ve Sanatkarımızın durumunun olduğunu bilerek yetkililerimizin ilk etapta bir adım atması, her ne olursa olsun Esnaf ve sanatkara bir umut verdi. Bu uygulamalar ile devletimizin esnaf ve sanatkarın yanında olduğunu bilmek esnafa psikolojik anlamda da güvendi umut verdi. Tabii bu uygulamanın esnaf için bu geri dönüşsüz olması çok iyi, ama bunun yanında tabii daha beklentilerimiz var’’ diye konuştu.

BORÇLARIN ÖTELENMESİ TALEP EDİLİYOR
Esnafın, SGK, Bağ-Kur ve vergi borçları ile ilgili de taleplerinin olduğunu belirten Özcan “Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamada bütçe çalışmaların devam ettiğini ve bu desteklerin ve uygulamanın ilk adım gibi algılanması gerektiğini, arkasının gelebileceği mesajı esnaf için çok önemli. Peki, Esnaf ve Sanatkârlar olarak ne bekliyoruz. Şu an itibarıyla ile hibe nakit yardımı ve kira yardımı esnafa bir umut, bu konuda memnuniyetimiz var. Ama muhakkak ki esnafın daha yüksek beklentileri var.  İşte şu an itibarıyla Kredi ödemelerimiz geldi. Geçen ay itibariyle esnafın kredi geri ödemeleri başladı. Geri ödemelerin başladığı 2 aydır esnaflar ödeme ile ilgili sorunlar yaşıyor. Biz kredi yapılandırmamızı, Esnaf ve Sanatkâra Halk Bankası ve esnaf kefalet kooperatif aracılığı ile verilen kredilerin en az 1 Hazirana kadar ötelenmesi talep ediyoruz. Aynı şekilde Bağ-Kur,  SSK ve vergi ödemeleri ile ilgili esnafın pandemi sürecinde ödeyemediği pirim borçlarının ve vergi borçlarının da 1 Hazirana kadar ötelenmesini yine talep ediyoruz. Ayrıca yeni bir yapılanma hakkı verildi. Esnafın tüccarın kamu kurum ve kuruluşları ve devlete olan her türlü borçları ile ilgili 31 Aralık gününe kadar müracaat ve ocak ayında başlayacak yapılandırma kanunu var. Bu kanunun da başvuru süresinin aynı şekilde haziran ayı sonuna kadar ötelenmesini istiyoruz. Esnafın Koronavirüs salgını sürecinde devletten beklentileri bu şekilde. Ama dediğin gibi ilk adım verilen bu hibe desteği, kira ve nakit de isteği bizim için ileriye bakmak ile ilgili umut verici bir durum.” dedi.

Muzaffer Cirtel