Korona virüs tedbirleri kapsamında kentte kurulan pazarların günlerinde değişikliğe gidilmiş ve dönüşümlü tezgah uygulaması başlatılmıştı ardından esnaf başkaldırınca sistem eski haline döndü.1 hafta uygulanan dönüşümlü tezgah uygulaması son buldu, kurulan Pazar sayısı azalırken Pazar yoğunluğunda bir değişiklik olmadı.

DÖNÜŞÜMLÜ TEZGAH UYGULAMASI
65 yaş üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı vatandaşların toplu taşıma kullanamaması sebebiyle ilimizde hem pazardaki sosyal mesafe hem de vatandaşların ürünlere erişimini kolaylaştırmak Pazar esnafını da mağdur etmemek adına hafta sonu kurulan pazarların hafta içi kurulmasına karar verildi.  Esenler Mahallesi ve İsmetpaşa Mahallesinde yer alan pazarlar için düzenlemeler yapıldı.   Kısıtlama öncesinde Esenler Mahallesinde cumartesi günü kurulan pazar Çarşamba gününe çekildi. Buna ek olarak İsmetpaşa pazarı esnafının bir kısmının dönüşümlü olarak Salı ve Cuma günleri de Esenler Mahallesinde Pazar kurulacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta bu kararla esenlerde 3 gün Pazar kuruldu. Öte yandan en fazla talep gösterilen İsmetpaşa Mahallesindeki Pazar alanında ise Salı ve Cuma günleri Pazar kurulması kararı alındı. Daha önce Pazar günleri de burada Pazar kuruluyordu. Yeni karar ile birlikte İsmetpaşa Mahallesinde Salı ve Cuma olmak üzere 2 gün Pazar kurulmasına karar verildi. Pazarların sayısı artsa da yoğunluk azalmadı. Esnafta dönüşümlü tezgah açmaktan rahatsızlığını dile getirince valilikle bir dizi görüşmenin ardından yeni kararlar geldi. Her esnafın kendi pazarında tezgâh açması kararı alındı. Hal böyle olunca Esenler’de 3 gün kurulan Pazar 1 güne düşürüldü. İsmetpaşa’da Salı ve Cuma 2 gün kurulan Pazar ise aynı kaldı.
Kararların ardından eski sistemle İsmetpaşa Mahallesinde Cuma Pazarı kuruldu. Esnaf ikiye bölünmedi ama yoğunlukta da bir azalma olmadı. Yine hafta sonu kısıtlama öncesi vatandaşlar Cuma pazarına ihtiyaçlarını gidermek için akın etti. Sabahın erken saatlerinden akşam saatine kadar vatandaşlar pazarda doluluk yarattı.
Pazar esnafları ise konuyla ilgili tezgâhını kendi yerinde açtığı için memnuniyetini dile getirdi. Satışların Cuma günleri iyi olduğunu paylaştı.
Öte yandan Pazar fiyatları da sabit kaldı. Vatandaşlar pazarda en çok C vitamini bol olan meyvelere yönelirken diğer yandan kış sebzeleri de çok sattı.

FİYATLAR AYNI KALDI
Pazarda fiyatlar; domates 6,taze soğan 2, kırmızı lahana 5, ıspanak 6, havuç 4, kabak 7, patlıcan 5, limon kilo 3, turp 5, marul 3, fasulye 10,  kapya biber 13, muz 9, elma 5, mandalina 4 TL olarak satıldı.

HAMSİ HALA SEZONUN GÖZDESİ
Balık tezgahları da  bu hafta balıkla doldu taştı. Pazarda vatandaşlar balığa yoğun talep gösterdi.
Önünde kuyruklar oluşan balık tezgahlarında  hamsi hala sezonun gözdesi kısıtlama öncesi vatandaşlar uygun fiyatlı olmasıyla birlikte kilo kilo balık aldı. 
En çok talep gösterilen balıklar, Hamsi 20, Sardalye 20, barbun 40, kupa 20, sarı kanat lüfer 40, çinekop 50, çipura 45, istavrit 30,   tekir 30, liradan satılmaya başlandı.
 
Mehmet Kuzey