En fazla koronavirüs vakaların olduğu illerden biri olan Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi’nin şehitliklere ziyaret amaçlı binlerce kişiyi getirmesi hep tartışma konusu oldu. Aylardır süren ve Çanakkale’'ye virüslü ziyaretçiler getirdiği iddiası ile eleştiri konusu olan ziyaretlerin sonuncusu yapıldı. Uçakla gelen ziyaretlerin son bulması sevinçle karşılandı.
 
Ülkemizde koronavirüs vakaları hızla tırmanışa geçti. Koronavirüs vakalarını artmasının ardından tüm Türkiye’de geçerli yeni tedbirler alındı. Yeni koronavirüs tedbirlerinde; Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10:00 ila 20:00 arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabilecekleri,  restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10:00 ila 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel­ al hizmeti verecek şekilde açık olabilecekleri kararı alındı.
Ayrıca, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar gün içerisinde 10:00 ila 13:00 saatleri, 20 yaş altı vatandaşlar ise gün içerisinde 13:00 ila 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, bu saatler dışında ise sokağa çıkmaları yasaklandı. Öte yandan hafta sonları tüm vatandaşlar için 10:00 ­ila 20:00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması kararı alındı.

,ÇANAKKALE’DE CİDDİ ARTIŞ
Yeni tedbirlerin alınmasından sonra Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün Bilim Kurulu toplantısı sonrasında koronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Çanakkale’de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında vaka artışı oluğunu bildirdi.
Koca açıklamasında "Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Zonguldak, Ordu, Çanakkale'de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu.  Antalya, Düzce, İzmir, Manisa ve Tekirdağ bu sınıra yaklaştı. Altyapımızın gücü yanında her kapasitenin de bir sınırı vardır. Hiç kimse kendini mücadele sorumluluğu taşımaktan uzak görmesin. Hiç kimse 'Hasta olursam sağlık çalışanlarını tedavimi nasıl olsa yapar' kolaycılığına düşmesin."  İfadelerine yer vermişti.

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ PROJEYİ UZATMIŞ
Öte yandan İstanbul ve Ankara’nın ardından koronavirüs vaka sayısında en büyük artışın yaşandığı üçüncü il olan Gaziantep olarak açıklanmıştı. Fakat Gaziantep’e bağlı Şahinbey Belediyesi ‘Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına’ projesi kapsamında 18 – 60 yaş arası vatandaşları Çanakkale’ye getirmeye devam etti. 2016 yılından beri Şahinbey Belediyesi, Şahinbeyli vatandaşları proje kapsamında düzenli olarak Çanakkale’ye ücretsiz getirdi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın da katkılarıyla gerçekleşen bu ziyaretler için yaz ayında yeni bir adım atıldı ve Pegasus Hava Yolları ile anlaşılarak haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 22.00 saatlerinde Gaziantep- Çanakkale uçak seferleri düzenlenmeye başlandı. Satışa açık olmayan ve sadece Şahinbey Belediyesinden gelen ziyaretçiler için düzenlenen bu uçuş için 15 Kasım son tarih olarak belirlenmişti. Fakat seferler Kasım  ayı sonuna kadar uzatıldı.
Çanakkale, Hayat Eve Sığar(HES) uygulamasının koronavirüs yoğunluk haritasında her geçen gün daha da kırmızıya boyanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşlara evde kalın çağrısı yaparken, Şahinbey Belediyesi’nden her gün Çanakkale’ye turistik amaçla gelinmesi Çanakkaleliler tarafından sıklıkla eleştirildi. Diğer yandan koronavirüs tedbirleri doğrultusunda bulaş riskini azaltmak adına öğrenciler tekrar online eğitime dönerken 18- 65 yaş arası vatandaşların turistik amaçla Çanakkale’ye gelmeleri de dikkat çekti.
İlimizdeki koronavirüs vakaları ve pandemi hastanesindeki doluluk oranının artmasından kaynaklı olarak Çanakkaleli vatandaşlar bu ziyaretlerin bir tehdit oluşturduğunu dile getirerek tedirginliklerini paylaştı. Ayrıca vatandaşlar Şahinbey’den gelen ziyaretçilerin sosyal mesafe kurallarına riayet etmeden uçaktan indikten sonra otobüse binerek gezilerini tamamladıklarını iddia etti. 
Bir vatandaş ise Şahinbey Belediyesi’nden turistik amaç ile yapılan ziyaretler için gelen otobüsün fotoğrafını çekti. Çanakkaleli vatandaş duruma isyanını, ‘’Millet köyden pazara bile gelemezken, Gaziantep’ten turlar Çanakkale’ye geliyor... Madem korona var, insanlar ölüyor.  Kim durduracak bunları,  o zaman niçin kime evde kalın deniliyor, dükkanlar niye kapanıyor. Bu gezilerin Çanakkale’de koronavirüsün artışına etkisi var mı?’’ sözleriyle dile getirdi.
Bir başka vatandaş ise, ‘’Yasaklarsa niye geliyor niye acaba merak ediyorum onlara yasak yok mu toplu taşıma uçak her şey serbest maşallah’’ şeklinde konuştu.
Çanakkaleliler tepkilerini dile getirirken, anlaşmaya göre 15 Kasım son tarih olmasına rağmen uzatılan Şahinbey Belediyesi ‘Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına’ projesi Kasım aynın sonuna gelinmesiyle son buldu.
 
Mehmet Kuzey