Çanakkale’de en fazla proje üreten ve en fazla yatırım yapan ilçelerin başında AK Partili Lapseki Belediyesi gelirken, en az proje üreten ve yatırım yapan ilçelerden biri de yine AK Partili Ezine Belediyesi. Ezine Belediyesi Akıllı Şehir Uygulamaları kategorisinde Altın Karınca ödülünü alırken yatırım üstüne yatırım yapan Lapseki Belediyesi ödül almaması dikkat çekti.

Altın Karınca, Marmara Belediyeler Birliğinin üye belediyeleri tarafından gerçekleştirilmiş olan iyi uygulamaları ödüllendirdiği bir sistem. Altın Karınca’nın amacı, iyi uygulama örneklerini tanıtmak ve yaygınlaştırmak üzere, belediyelerin uyguladığı başarılı projeleri ödüllendirerek yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir şehir hayatına katkı sağlamak. Altın Karınca ile belediyeler değil, belediyelerin gerçekleştirdiği projeler ödüllendiriliyor. İlk olarak 2016, 2017 ve son olarak 2020 yılında düzenlenen Altın Karınca ödüllerinde Ezine ilçesi Çanakkale’ye ödülle döndü.

AKILLI DURAK PROJESİ
Ezine Belediyesi 18 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen törende Akıllı Şehir Uygulamaları kategorisinde Akıllı Duraklar projesiyle ödül aldı. Akıllı durak projesi kapsamında; servisini, otobüsünü bekleyen vatandaşlar kışın sıcak bir ortamda, yazın da serin bir ortamda, klimalı alanda araçlarını bekleyecekler. Akıllı durakların içinde internet, şarj ünitesi, kamera sistemi, ekranımız ve bir kütüphane yer alıyor. Söz konusu projeyle Ezine Belediyesi Altın Karınca birincilik ödülünü Çanakkale’ye kazandırdı.
Öte yandan ödül alamayan Lapseki Belediyesi şehre yatırım üstüne yatırım yapmaya devam ediyor. 2014’ten beri Belediye Başkanlığı görevi yapan Eyüp Yılmaz Lapseki’de 13 adet tamamlanan proje, 5 adet tamamlanmayı bekleyen proje gerçekleştirdi.  Lapseki’ye en büyük yatırım ise 1915 Çanakkale Köprüsü; tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacak.

TAMAMLANANLAR
Lapseki’de yapımı tamamlanan projeler arasından gösterilen doğalgaz projesiyle Lapseki’nin bir kısmı doğalgaza kavuştu. Tamamlanan projeler arasında amfi tiyatro yer aldı. 15 Temmuz Şehitler Parkı tamamlandı. Zaman zaman vatandaşların arıza sorunu bildirdiği Atık Su Arıtma Tesisi’de tamamlanan projeler arasında yer aldı. Üst yapı çalışmaları tamamlandı. Lapseki Şehitliği yenilendi. İlçe arıtma çeşmelerle donatıldı. Dalyan sahili sosyal tesisi yenilendi. Sahil sosyal tesisler 1 ve  2 yenilendi. İlçedeki tüm kanalizasyon hatları yenilendi. Belediye içme su arıtma tesisi açıldı ve ilçedeki tüm içme suyu boruları değiştirildi.

TAMAMLANMAYI BEKLEYEN PROJELER
Lapseki’de ileriki süreçte tamamlanması beklenen projelerde ise; meyve hali projesi yer alıyor, yeri bir türlü belirlenemeyen kapalı pazar yeri projesi, Yeni kordon projesi, hayvan barınağı projesi,  yat limanı projesi ve pek çok tartışmaya neden olan yeni belediye binası projesi halen tamamlanmayı bekliyor.
 
Tüm bu yatırımlara rağmen ödül alamayan Lapseki Belediyesi eleştiri konusu oldu.
Hülya Öz