Hayat Eve Sığar(HES)uygulamasında Çanakkale merkez ve ilçelerine bakıldığında haritada birçok yerin riskli bölgeye döndüğü görüldü. Adeta kırmızıya bürünen Çanakkale merkezde, riskin yüksek olduğu belirtiliyor. Vakaların bulunduğu alanlar olarak bilinen kırmızı yerlerde fazla dolaşılmaması öneriliyor. Şehir merkezinin tamamına yakının kırmızıya bürünmesi nedeniyle vatandaşların dışarı çıkarken maske takıp sosyal mesafeye özellikle dikkat edilmesi istendi.
 
İlimizde vaka sayıları artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsün yayılımını tespit etmek ve vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek için yarattığı Hayat Eve Sığar( HES) uygulaması yoğunluk haritasına göre Çanakkale merkez ve ilçeleri adeta kırmızıya büründü.
Yoğunluk haritasına göre 5 ölçek mevcut. Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor.

EN AZ RİSK ADALARDA
Geçtiğimiz hafta sonu uzun bir aradan sonra tekrardan sokağa çıkma yasağı getirildi. Sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatleri dışında sokağa çıkma yasağı uygulanırken uzmanlar yasakların sonuçlarını 7 gün içerisinde vereceğini belirtiyor.
Çanakkale’nin merkez ilçesi ile birlikte 12 ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler arasında haritaya göre en az riskli bölgeler adalar olarak görüldü. Gökçeada ve Bozcaada Çanakkale ilçeleri arasında en az riskli bölgeler. HES yoğunluk haritasına göre en fazla riskin olduğu yerler ise; Çanakkale merkez, Lapseki ve Biga olarak kaydedildi.

HES UYGULAMASI
Pandemiyle mücadele döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkânlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Sağlık Bakanlığı, bir süre önce Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile bu kontrol ve takibi vatandaşların da hizmetine sunmuştu. Hayat Eve Sığar uygulaması ile vatandaşlar, yaşadıkları bölgede ya da gitmek istedikleri lokasyondaki risk durumunu ve hastalık yoğunluğunu harita üzerinden görebiliyor, risk yoğunluğunun yanı sıra, hastane, eczane, market, duraklar gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de vatandaşlara gösteriliyor. Geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, uygulamada yakınlarının onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebilen vatandaşlar, onların da riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Koronavirüs tablosunu da uygulamadan inceleyebilirken, seyahatlerinde kullandıkları HES Kodu’nu uygulamadan alabiliyor.

Arzu Baladur