Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, proje ile ilgili baştan buyana yapılan çalışmaları tek tek anlatırken, üzerlerine düşen tüm işlemleri yaptıklarını fakat bakanlığın üzerine düşeni yapmadığını söyledi. Meclisten deprem konutlarında korku ile yaşayan ve yıllardır çözüm bekleyen vatandaşlara iyi haber çıkmazken, olayın adeta kördüğüm halen geldiği ortaya çıktı.
Ekim ayı Belediye Meclis toplantısı koronavirüs tedbirlerine uyularak Parion Otel Toplantı Salonunda  gerçekleştirildi. Meclisin gündeminde ise yine Sosyal Konutlar yer aldı. Çanakkale Belediye Meclisinde Eylül ayı Meclis toplantısı sonrasında Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grup Başkan vekili Avukat Erdal Gezen’in koronavirüs kaptığının anlaşılması üzerine Eylül ayı meclis toplantısına katılan 92 kişi 1 haftalık karantina altına alınmıştı. Karantina sonrasında yapılan testlerde 92 kişinin de testi negatif çıkmış ancak koronavirüs kapan Erdal Gezen’in tedavisine başlanmıştı. Ekim ayı Belediye Meclis Toplantısı bu nedenle çok kısa tutuşmuş ve hemen bitirilmişti. Çanakkale Belediyesi Kasım Ayı Meclis toplantısı dün Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyularak Parion Otel toplantı salonda gerçekleştirildi. 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Meclis toplantısına yaşanan İzmir depreminde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet ve yaralıların da bir an önce iyileşmesini dileyerek söze başladı. Başkan Gökhan,  Sosyal Konutlar ile ilgili açıklamasında “Bu proje ile ilgili Çanakkale Belediyesi olarak çok çalıştık. Bakanlığın “Sosyal Konutlar alanının “Riskli Alan” ilan edilmesi ile ilgili yazımızı gönderdik ve bu alan ile ilgili başta zemin olmak üzere tüm tespitleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile beraber yapıldı. Hazırlanan dosya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletildi. 6 Mart 2019 tarihinde değişen mevzuat gerekçe gösterilerek, Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi hazırlanarak 3 ay içerisinde bakanlığa göndermemiz istendi. Bu istek yerel seçimlerden yaklaşık 1 ay önce bize gönderildi. Biz de alışmalarımıza devam ettik ve bakanlığa ‘Buranın durumu acil, biz istediğiniz stratejik belgeyi hazırlıyoruz sizde alanı riskli alan ilan edin’ dedik. Bakanlık bu isteğimize ‘hayır’ dedi. Bakanlık Strateji Belgesi hazırlanmadan alanın riskli alan ilan edilemeyeceğini ifade etti. Bunun ardından 11 Haziran 2019 tarihinde 30 gün ek süre istedik ve Temmuz 2019 tarihinde Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni tamamlayarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderilerek bakanlığa iletildi. Stratejik belgenin hazırlanarak teslim edilmesinin ardından 25 Temmuz’da İl Müdürlüğü tarafından bu alanın riskli alan ilan edilmesi istenmiş’’ dedi.
‘BAKANLIK PROJEYE SIRTINI DÖNDÜ’
Konuşmasına devam eden Gökhan, ‘’Yerel seçimler öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Çanakkale’ye geldi ve burada Sosyal Konutlarda AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider ile birlikte düzenlediği toplantıda ‘Biz bu projenin yapılmasını sağlayacağız bu alan zaten çok kıymetli. Yapılan proje ile bu alan daha da değerlenecek. Biz de bakanlık olarak 1 Nisan itibari ile bu alanı riskli alan ilan edeceğiz. Bu dönüşümü Ayhan Gider başkan ile birlikte yaparız’  dedi. Ayhan Gider belediye başkanı seçilemedi. Bakanlık bu projeye sırtını döndü. Biz buna rağmen riskli alan talebimizi ısrarla sürdürüyoruz. Ve Kasım 2019’da bu belgeyi hazırladık. Bu arada tekrar dönüyor şunu da yapın, bunu da yapın.  En son 13 binadan tahlil aldık ve bakanlığa Kasım 2019’da gönderdik.  Bu arada 2020’nin başında dedik ki; 28 Ocak’ta süremiz doldu ne oldu? Bir onay belgesi falan gelmedi. Onlar da dediler ki; onay belgesi düzenlenmez. Aykırılık bildirilmediği için yani yaptığınız işte belgenizde bir olumsuzluk bildirilmediği için kabul edildi bilgisi edindik.  Yani aksi bir yazı gelmediği için teşhiz belgesi kabul edildi.   O zaman tekrar acilen riskli alan teşhis dosyanızın değerlendirilmesi için tekrar yazı yazınız 30 Ocak 2020’de ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 12 Şubat’ta şöyle bir yazı ile bize geri döndü.  Diyor ki; ‘Daha önce teklife konu olan riskli alan olarak ilan edilmesine gerek olmaksızın 6366 sayılı kanun kapsamında yapıların, riskli yapı tespit edilerek, tek tek dönüşümün olabileceği’ bizlere bildirildi. Yani Bakanlık demiş ki ikide bir riskli alan deyip durma bu yapıları sen tek tek riskli yapı olarak tespit et ve bunları tek tek dönüştür.  Yani bu durumda bizim proje falan hepsi sıfırlandı. Zaten mevcut yasalar belli, mevcut yapıları yık, yap” şeklinde konuştu.
BAKAN BURANIN RİSKLİ ALAN OLMASINI REDDETTİ
Gökhan,‘’Eskiden biz buna başladığımız zaman yüzde 50-55’lerle inşaatlar yapılıyordu.  Biz o zaman o projeyi yaptığımızda ona güvenerek insanlara şunu demiştik ‘yeriniz o kadar kıymetli ki biz burada bir planlama yaparsak siz bir katkıda bulunmaksızın, çünkü onların oturduğu yer adı üstünde Sosyal Konut, orada mal sahiplerinin çoğunun borçlanarak ya da para vererek bunu yaptırması mümkün değil. İnsanlar para vermeden çözülsün diye belediyenin yerlerini de kattık.  Daha sonra Bakanlık Yüksek katlara izin vermeyiz dedi biz de kayları da indiririz dedik. Ama sonunda tek tek, bina bina yapın dedi. Bina bina yapın dediği zaman,  örneğin bir blok var ve bu blok depreme dayanıksız olduğu için yık, yeniden yap.  Ben de diyorum ki buyursun varsa bir müteahhit gelsin kat karşılığı verelim ve tek tek kat karşılığı dönüştürsün.  Kordonda görüyorsunuz parası olan insanlar dönüştürüyor. Ama buradaki insanların parası var mı yok mu bilemiyorum.  Bana göre yok. Yani kısacası Bakan buranın riskli alan olmasını reddetti. Biz bu kadar uğraştık didindik 2008’den beri uğraştık didindik ve geldiğimiz nokta bu.  Hala belediye yapıyordu, yapmıyor gibi bir sürü dedikodu, lafları okuyorum. Herkes laf yetiştiriyor. Ben de diyorum ki durum bu. Bakan bina bina yapın diyor. Bizim de Belediye olarak bina bina yapma şansımız yok.  Ben yaparım ama geldiğimiz noktada yapamaz hale geldik’’ dedi.
‘’SİYASİ KONU DEĞİL İNSANİ KONU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’’
Gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Esra Yüksel de yaptığı açıklamada, Sosyal Konutlar sorununa ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın gelinen süreçte neler yaptığına değinerek, “Neredeyse 2 senedir Meclis Üyesiyim grubum olarak, deprem olsun olmasın, gündem olsun olmasın her seferinde Sosyal Konutlar başta olmak üzere şehrimizde riskli yapı stokunun  kentsel dönüşüme bir an önce girmesi ile ilgili  çağrıda bulunduk ve her  cümlemizde bu sorumluluk belediyededir, bu projeler belediyenin önderliğinde olacaktır, biz buradayız bizlik ne varsa yapmaya hazırız ifadelerini kullandık.  Bu konu 2007’de başladı.  Şu an geldiğimiz noktada yapılan toplantı tutanakları dışında ortada bir proje yok. Sizin önceki söylemlerinizde ‘TOKİ’ye yüz vermedik, şehre TOKİ’yi sokmayız’ söylemleriniz vardı.    Geldiğimiz noktada ‘TOKİ gelsin yapsın’ diyorsunuz. Eğer siz bunu 2007’de yapsaydınız şu anda o insanlar sağlam konutlarında oturuyor olacaktı. Bu güne kadar gelen süreçteki bir başka sıkıntı da o kadar çok vaatte bulunup ‘Bu benim projem. Ben yaparım’ dediniz ki, hatta bir konuşmanız var bir seçim öncesi ‘Oyunuzu verin, 6 ay sonra orada kepçe çalışacak’ gibi bir söyleminiz var. O kadar güven verdiniz yapacağım dediniz ki oradaki insanlar da kendi başlarına bir blokta hemfikir olup dönüşümünü yapamadı.  Hep sizi beklediler. Biz bu konuyu siyasi polemiklerle gölgelemek istemiyoruz.  Baştan beri bunun bir siyasi konu değil insani konu olduğunu düşünüyoruz. Bakandan bahsettiniz. Ben sizin yerinizde olsam 2 Nisan’da dosyalarımı alıp Bakan’a giderdim.  3195 sayılı imar kanununun 35. Maddesine göre belediye riskli bina tespit etmesi ile dönüşüm başlar. Burada sorumluluk sizde sayın başkan” dedi.
‘İNSANLARIN EVLERİNİ REHİN ALACAKTINIZ’
AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel’in bu sözlerine cevap veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Eğer yıkarsak hiçbir şey yapamayız. Orası arsa olarak kalacak.  Var mısınız?” şeklinde konuştu.  
Başkan Gökhan’ın bu sözlerinin ardından yeniden söz alan Esra Yüksel “Bu konuda idari ekibinizi çok hızlı çalışması lazım bir. İkincisi Sayın Bülent Turan’a çeşitli dosyalarla gittiniz, karşılıklı görüşme imkânınız da oldu. Hiç birinde, hiçbir zaman Sosyal Konutlar konusu o dosyalarınızın içinde değildi. ‘Destek verin’ diyebilirdiniz. Daha önce de Bülent Bey ile iletişim kurulup bu konuda öneri alınabilirdi. Geçmişteki söylemlerinizle ‘TOKİ’yi sokmayacağız, TOKİ’ye yüz vermeyiz’  söylemleriniz var” dedi.
Tartışmaya dönüşen konuşmada, TOKİ’nin neden alana alınmadığını da açıklayan Başkan Ülgür Gökhan “Niye TOKİ’yi sokmadık biliyor musunuz?  Çünkü insanların evini rehin alacaktınız. Orası Çanakkale’nin en güzide yerlerinden bir tanesi.  Adam üstüne borçlanıp para veremeyeceği zaman ne yapıyor? Kaç liraysa onun değerini veriyor ve alıyor.  Ben de ona karşı çıktım.  Ben TOKİ’ye değil, yöntemine karşıyım” dedi.
 
Hülya Öz