Lapseki’nin Dalyan Mahallesi’nde belirli zaman aralıklarıyla hayvanlar zehirleniyor. Son olarak ise 1 Kasım tarihinde çok sayıda hayvan zehirlendiği ve kesici aletlerle işkence edildiği iddia edildi. Bu durumu öğrenen hayvanseverler savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Dalyan Mahallesi’nde geçtiğimiz Pazar günü (1 Kasım) hayvan katliamı yaşandı. Vatandaşların ihbarıyla olay yerine gelen hayırseverler zehirlenen hayvanları veterinere götürdü. Fakat pek çok hayvanın olay yerinde öldüğü kaydedildi.
Bu olayın belirli aralıklarla Dalyan Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi Mezarlık mevkiinde sık sık yaşandığını söyleyen Lapseki Hayvan Barınağı Sorumlusu ve Lapseki ve Çardak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Nilüfer Teoman,  ‘’İlçe Emniyet Müdürlüğü ve savcılığa şikayetlerimizi yaptık. Bu konuda hassasiyetle arama yapılıyor. Savcılığımız veteriner tayin etti otopsileri yapıldı. ‘Hakikaten bıçak izi mi, zehirlenme mi?’ diye. İnsanlara yakışmayan bir durum.  Benim en çok korktuğum, bugün kediye bunları yapan yarın çocuklarımıza yapar. İnanın ben Dalyan’da bu olay için gezerken, insanlar çocuğuna ‘Eve git, senin de kolunu bacağını keserler’ diyor. Çocuk bu psikolojiyle büyütülecek. Burası küçük bir ilçe. Çocuklarımızı bu şekilde korkutarak büyütemeyiz. Çevreden soyutlayamayız. Hayvan sevgisi çok önemli’’ dedi.

21 EYLÜL’DE DE ZEHİRLENDİ
Zehirleme olayların daha önce de yaşandığını kaydeden Teoman, ‘’21 Eylül’de de zehirleme olduğunda çocuklar beni arayıp ağladı. Böyle bir vahşet biz görmedik. Hayvanlar titreye titreye can veriyordu. Etleri de bulduk. Nohut atılmış zehirli. Köpekleri kurtarırken ben de zehirlendim. O akşam ben serum yedim. Yarın öbür gün çocuklarımız bunları eline alıp zehirlenebilir. Bu toplum sağlığına da büyük tehlike’’ şeklinde konuştu

‘’LAPSEKİ İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR YER’’
Hayvanları zehirledikten sonra kedilerin bacaklarının kesilecek vahşice katledilmesi hakkında konuşan Teoman, ‘’Zehirlemeyi bırakın bu kesme olayı zaten bir vahşet. Bunu yapan yarın öbür gün bu cesaretle kedi kanı yetmeyecek, çocuktan, yaşlıdan, engellilerden ve kadınlarımızdan başlayıp ilerleyecek. ‘Köpek havladı, ısırdı’ diyorsunuz da kedi ne yaptı, kaplan mı kesildi? Kedi ne yapabilir ki? Artı Dalyan Mahallesi o kadar kedi sever bir mahalle ki… Ben bu vahşeti kınıyorum. Mezarlık mevki ve Dalyan Mahallesi çok büyük bir sıkıntı. Lapseki için utanç bir yer. Şu an mezarlık mevkiindeki insanlar ‘ben burada yaşıyorum ama korkuyorum’ diyor. ‘Can güvenliğim yok’ diyor. Dalyan mahallesi de aynı. Bu vahşeti yapanla aynı yerde yaşamak istemiyorlar cezalandırılmasını istiyorlar’’ açıklamasında bulundu.

‘’VAHŞET OLAN YER OLARAK ANILIYOR’’
‘’Bu olay ilk Ağustos ayında başladı’’ diyen Teoman, bu vahşeti gerçekleştirenin Lapseki İçerisinden biri olduğunu tahmin ettiğini belirtti. ‘’Bakın bu hafta yine var. Dışarıdan gelse yazlıkçı olsa çoktan gitmiş olması lazım. Ki çoğu yazlıkçımız gitti. Mesela 2 ay önce Dalyan Muhtarı Volkan Bey dedi ki; ’Su kaplarına çamaşır suyu dökülüyor’. Yemek kapları atılıyor. Su kapları atılıyor. Sokak hayvanlarına yaşama imkanı verilmiyor. Ama tüm Lapseki’ye bunu bağlamayalım. Lapseki’de de hayvansever grubumuz çok fazla var. Özellikle gençlerimiz çok bağlılar. Bir kişi yüzünden maalesef Lapseki şu an sanal ortamda katliam vahşet olan yer olarak anılıyor’’ dedi.

ÇOK SAYIDA KISIRLAŞTIRMA YAPILDI
Lapseki’de geçici barınakta kurtardıkları hayvanlara baktıklarını ve burada tüm tedavi ve kısırlaştırma işlemlerini yaptıklarını kaydeden Teoman,  ‘’Çok fazla talep olduğu için Sayın Eyüp Yılmaz’dan biz dernek olarak rica ettik. Dedik ki barınağımız olsun orada hasta hayvanlarımızı bakalım. İlk etapta 5 oda yapıldı. Zamanla büyütme gereği duyduk. Köylerden çok hayvan atıldığı için talebi karşılayamadık. Derneğimiz ve Belediye Başkanımız Eyüp Yılmaz ile birlikte çalışmamızla Ocak, Şubat, Ekim ayında çok yüksek sayıda kısırlaştırma yaptık. Bunu birçok ilçe yapmıyor Türkiye geneline baktığınız zaman. Biz kısırlaştırmaya önem veren bir belediye ve derneğiz. Kısırlaştırıp kuduz aşılarını yapıp, dikişleri iyileşen canlılarımızı aldığımız yerlere bırakıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

LAPSEKİ’DEN KÖPEK TOPLAMAYA YETİŞEMİYORUM
Bizim ilçemizin en önemli sorunlarından biri de şu Salı ve Cumartesi günleri pazarımız var. Köylülerimiz buraya gelirken köpek atıyor. Lapseki’den köpek toplamaya yetişemiyorum. Biz Lapsekimizi bir temizleyelim, kısırlaştırmalarımızı bitirelim ondan sonra köylerimize geçelim. Orada da bu hizmeti verelim. Bir de bu suç, köyden buraya köpek atmak, oradaki hastalığı buraya getirdiği için’’ dedi.
 
Hülya Öz